Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμούν το Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του

Το Σάββατο, 30 Μάρτη, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Με μια μεγάλη εκδήλωση, το Σάββατο 30 Μάρτη, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Δημήτρη Μπάτση, τον Νίκο Καλούμενο και τον Ηλία Αργυριάδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια μέσα από το έργο τους, μέσα από την προσφορά τους, τις δυνατότητες, για να συνεχίσουμε το δρόμο της άλλης ανάπτυξης που έχει προσδιορίσει το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας», αναφέρει ο Χρ. Κόφφας μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, περιγράφοντας το στόχο της εκδήλωσης. Και εξηγεί: «Οπως στο μεταξύ έχουν τρέξει οι γενικότερες εξελίξεις, στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, ξαναγυρίζοντας πίσω στη σκέψη των συντρόφων μας διαπιστώσαμε ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Και συγχρόνως, διαπιστώσαμε ότι πέρα από την αγωνιστικότητα που επέδειξαν, έχουν καταθέσει και ένα πλούσιο έργο, το οποίο στήριξε την άποψη που είχε το Κόμμα, παλιότερα, από το 7ο Συνέδριο, ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με ένα διαφορετικό τρόπο. Το βιβλίο πχ του Μπάτση "Η βαριά βιομηχανία" αποδεικνύει με άριστο επιστημονικό τρόπο, με μαρξιστική προσέγγιση τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα». Και προσθέτει: «Αυτές οι δυνατότητες από τότε φάνηκαν πιο ξεκάθαρες. Μιλάμε για τον υπόγειο πλούτο, τα ορυκτά, για τεράστια αποθέματα πετρελαίου στη χώρα. Δυνατότητες που σου επιτρέπουν να πατήσεις στα πόδια σου για να αναπτυχθείς. Από την άλλη μεριά όπως έτρεξαν οι εξελίξεις, ο βραχνάς, το πνίξιμο της ελληνικής οικονομίας από τη διείσδυση του ξένου κεφαλαίου, έχει γίνει πιο σκληρός. Ο σύντροφος Ν. Μπελογιάννης, με τα τότε γνωστά, είχε κάνει την προσέγγιση του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Διαβάζοντας κανένας το βιβλίο του και παρακολουθώντας τις εξελίξεις, διαπιστώνει ότι γίνεται προφητικός».

Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Δημήτρης Μπάτσης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Ηλίας Αργυριάδης, πάλεψαν με όλες τις δυνάμεις τους, με το Κόμμα και χιλιάδες ακόμη συντρόφους και λαό για τη λαϊκή εξουσία, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης. «Παρά τις δυσκολίες που διαφαίνονται σήμερα, οι προϋποθέσεις για την Ελλάδα υπάρχουν και οι σκέψεις των συντρόφων μας γίνονται επίκαιρες, αλλά και οι σκέψεις του Κόμματος για την πολιτική λύση του προβλήματος τη λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία γίνονται επίκαιρες και αναγκαίες», κατέληξε ο Χρ. Κόφφας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν ο Χρ. Κόφφας γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης η Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «από το Ξένο Κεφάλαιο του Ν. Μπελογιάννη στη Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση». Ο Φ. Γκικόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, για το «στρατευμένο διανοούμενο Νίκο Μπελογιάννη». Και ο Β. Παπαγεωργίου, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για τα «στρατηγικά υλικά του ελληνικού υπεδάφους: ελπίδα και απειλή για την πατρίδα μας (από τον Δ. Μπάτση στις γκρίζες ζώνες)».

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Ανθή Τατσιούλη και τη Σοφία Ζουμή. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ