Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ
Απεργούν σήμερα και αύριο

«Διαπραγματεύσεις» της τελευταίας στιγμής από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε κοινή πανελλαδική 48ωρη απεργία «κατεβαίνουν» σήμερα και αύριο όλοι οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση, κλιμακώνοντας παραπέρα τις συντονισμένες κινητοποιήσεις τους. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Η απεργία ξεκινάει από τις 6 σήμερα το πρωί και σταματά στις 6 το πρωί της Παρασκευής, 29 Μάρτη. Η Διασωματειακή Επιτροπή καλεί όλους στη συγκέντρωση, διεκδικώντας να σταματήσει η αυθαιρεσία των ιδιοκτητών, την εφαρμογή των νόμων (2328/95) και την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, το σταμάτημα των απολύσεων και τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Η κινητοποίηση τελικά γίνεται, παρά τις χτεσινές απόπειρες στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ενώ η απεργία ήταν «προ των πυλών», για την αναστολή, ακόμη και τη ματαίωσή της. Συγκεκριμένα, ενώ υπήρχε χρονοδιάγραμμα για τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ πρώτα, της Απεργιακής Επιτροπής αργότερα και της Διασωματειακής τελευταία, με θέμα τα αναγκαία για την επιτυχία της απεργίας μέτρα, η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ έφτασε να συνεδριάσει τελικά, στις 12 το μεσημέρι από τις 10.30 το πρωί! Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Η μία του Π. Σόμπολου, Β` αντιπροέδρου, η οποία ζητούσε να υπογραφεί άμεσα ΣΣΕ, με αύξηση 5,5% και βελτίωση του επιδόματος χρήσης υπολογιστών. Μια πρόταση, που βρίσκεται μακριά από τα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ και κοντά στις θέσεις των εργοδοτών. Κατατέθηκε, επίσης, πρόταση από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Α. Μανωλάκο, η οποία ζητούσε από το ΔΣ να κάνει και νέες παραχωρήσεις προς τους εργοδότες, με τη μορφή της «διευκρίνισης» ορισμένων αιτημάτων. Συγκεκριμένα, η πρόταση του προέδρου «διευκρίνιζε» ότι η αργία του Σαββάτου να μην πληρώνεται με την προσαύξηση του 75%, όταν δίνεται ως ρεπό μια άλλη μέρα και το επίδομα χρήσης υπολογιστών να μη δοθεί σε όσους παίρνουν μισθό πάνω από 700.000 δραχμές. Κι όλ' αυτά την παραμονή της σημερινής 48ωρης απεργίας. Το γεγονός αυτό κατάγγειλε ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», τονίζοντας ότι και μόνο η συζήτηση των προτάσεων αποτελούν ουσιαστικά υπονόμευση της κινητοποίησης. Τελικά, η πρώτη πρόταση μειοψήφησε, παίρνοντας μόνο τρεις ψήφους, αλλά η πρόταση του Αρ. Μανωλάκου πλειοψήφησε, με μόνη αρνητική ψήφο από τους παρόντες αυτή του εκπροσώπου της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας». Μετά απ' αυτό, έγινε μια επαφή με τους εργοδότες, οι οποίοι όμως ούτε καν δέχτηκαν να γίνει συζήτηση, πριν από την Παρασκευή...

Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία με καθολική επιτυχία στον τηλεοπτικό ΤΕΜΠΟ, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (δεν πληρώνονται και εξωθούνται σε ομαδικές παραιτήσεις, αφού ο σταθμός καταργεί τα δελτία ειδήσεων). Οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του ΤΕΜΠΟ συμμετέχουν επίσης στην 48ωρη απεργία και ζήτησαν τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ για να συνεχίσουν αγωνιστικά και τις επόμενες μέρες.

  • Τη συμμετοχή της στην 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ δηλώνει και η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
  • Από την απεργία εξαιρούνται η ΕΡΤ, ο ΑΛΤΕΡ και οι εφημερίδες «Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη», που υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ