Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συστράτευση για αγωνιστική δημοτική αρχή
  • Διακήρυξη για τις δημοτικές εκλογές της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση»
  • Αύριο Πέμπτη, 28 Μάρτη, στις 7.00 το απόγευμα, θα γίνει η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της πόλης

Ο επικεφαλής της Κίνησης, Κώστας Τζατζάνης, ενώ απευθύνεται στους φορείς του Πειραιά σε πρόσφατη σύσκεψη
Ο επικεφαλής της Κίνησης, Κώστας Τζατζάνης, ενώ απευθύνεται στους φορείς του Πειραιά σε πρόσφατη σύσκεψη
«Κρατάμε πάντα ζωντανό το όραμα για έναν άλλο Πειραιά, της ανάπτυξης και όχι της ανεργίας, του εργαζόμενου, της όμορφης γειτονιάς, της νεολαίας και του Πολιτισμού και όχι του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της συρρίκνωσης της βιομηχανίας, του τζόγου και των ναρκωτικών». Αυτό τονίζεται στην εκλογική διακήρυξη της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση» που απευθύνεται προς τους εργαζόμενους του Πειραιά. Αύριο Πέμπτη 28 Μάρτη στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα γίνει η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου που θα στηρίξει η Κίνηση στις εκλογές του Οκτώβρη.

Σχετικά με το κλίμα που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τα αστικά κόμματα στις επερχόμενες εκλογές, στη διακήρυξη τονίζεται: «Προσπερνάμε το "οξυμένο" πολιτικό κλίμα αυτών των εκλογών, με τις αψιμαχίες των ευρωκομμάτων, του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αναφορές για "εκτροπές", για "άλλες εποχές" κλπ., σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα πραγματικά προβλήματα. Οξύνουμε πραγματικά την αντιπαράθεση με τα προβλήματα και την πολιτική που τα γεννά και τα διαιωνίζει.

Χτυπάμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, που με τα νέα θεσμικά μέτρα που προωθούν όλα τα ευρωκόμματα της υποταγής, επιδιώκουν να την περάσουν και μέσα από την Αυτοδιοίκηση (Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή), μετατρέποντάς τη σε ουσιαστικό μοχλό προώθησης αντιλαϊκών επιλογών.

Σ' αυτήν την πολιτική εντάσσονται η ανεργία, η ακρίβεια κι η παραγωγική υποβάθμιση, το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αύξηση των κερδών των μονοπωλίων,

  • οι ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και των βασικών υποδομών (ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.),
  • η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων,
  • η περικοπή των κοινωνικών παροχών, της Παιδείας και της Υγείας κλπ.
  • η καταστροφή του περιβάλλοντος και η διαρκής υποβάθμιση των συγκοινωνιών,
  • η φορομπηξία και η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι,
  • η λαίλαπα κερδοσκοπίας και καταστροφών της Ολυμπιάδας,
  • τα αδιέξοδα στη νεολαία και τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών.


Μπροστά σ' αυτή την πολιτική της εξαθλίωσης του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας, προτείνουμε στους Πειραιώτες να δουν τις Δημοτικές Εκλογές σαν:

  • μια ευκαιρία καταδίκης αυτής της πολιτικής και μια δυνατότητα αντίστασης
  • ένα πεδίο συνειδητοποίησης, οργάνωσης αγώνων και ανοίγματος της προοπτικής για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Ακολούθως αφού γίνεται αναφορά στο ρόλο που επιφυλάσσουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα κόμματα του δικομματισμού και της συναίνεσης σημειώνεται: «Τόσο η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, όσο και η ΤΕΔΚΝΑ, πίσω από κάποιες φραστικές αντιπαραθέσεις στα συνέδριά τους, συνεργούν πλήρως σ' αυτήν την πολιτική. Συνέβαλαν καθοριστικά στη θέσπιση και εφαρμογή του "Καποδίστρια", που αποτελεί κατάργηση της ΤΑ σε μεγάλο μέρος του ελληνικού εδάφους και σημαντικό βήμα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ετοιμάζουν και επόμενο βήμα προς αυτή την καταστροφική κατεύθυνση».

Συνένοχοι δημοτική αρχή - «αντιπολίτευση»

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η απαίτηση από την κυβέρνηση του 1,7 τρισ. από τους παρακρατηθέντες νόμιμους πόρους της ΤΑ εκφράζεται από τα συλλογικά αυτά όργανα της Αυτοδιοίκησης μόνο σαν απλό αίτημα, όταν κάποιοι δήμοι έχουν πετύχει και δικαστική δικαίωση της απαίτησης αυτής». Και προστίθεται:

«Την πολιτική αυτή ακολούθησε πιστά και η σημερινή διοίκηση του Δήμου Πειραιά. Με τα υψηλότερα δημοτικά τέλη (570 δρχ. το τετραγωνικό μέτρο), με τεράστια δάνεια ακόμα και για λειτουργικά έξοδα, με αδιαφάνεια και ρουσφετολογική πολιτική, με ιδιαίτερες επιδόσεις στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων.

Αλλά και η κυβερνητική αντιπολίτευση ουσιαστικά ήταν απούσα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των δημοτών μας.

Ηταν απούσα από τις αγωνίες και τους αγώνες των ανέργων και των εργαζομένων.

Ηταν απούσα από τους αγώνες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των ναυτεργατών, των χιλιάδων απολυμένων των βιομηχανικών μονάδων που έκλεισαν βίαια, κάτω από αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η "ανάπτυξη" που προωθείται είναι υποταγμένη στα συμφέροντα των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.»

Ο Πειραιάς που οραματιζόμαστε

Στο κεφαλαίο με τίτλο: «Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ», σημειώνεται:

  • «Παλεύουμε για λιμάνι 100% στο δημόσιο και αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίησή του.
  • Απαιτούμε ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και ανάπτυξης του Πειραιά. Αντιστεκόμαστε στο κλείσιμο και το μαράζωμα κλάδων παραγωγής. Φανταζόμαστε τον Πειραιά της Δουλιάς κι όχι του Τζόγου, τον Πειραιά για τους εργαζόμενους και όχι για τους εφοπλιστές.
  • Απαιτούμε δημόσια δωρεάν Παιδεία με ανθρώπινα πρωινά σχολεία, δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό. Δε συναινούμε στην αφαίρεση των κοινωνικών παροχών.
  • Αντιστεκόμαστε στα σκουπίδια της υποκουλτούρας, παλεύουμε για την ανάδειξη του πολιτισμού μας, για υποδομή στα πολιτιστικά πράγματα του Δήμου, για λαϊκό αθλητισμό, για διεξόδους στη νεολαία μακριά από τα ναρκωτικά, τα σόου της τηλεόρασης και την εγκληματικότητα.
  • Φανταζόμαστε μια σωστή ανάπτυξη του τουρισμού και της ψυχαγωγίας, με την ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων και των ακτών μας και τη βελτίωση των σχετικών υποδομών.
  • Αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση των μαζικών μέσων μεταφοράς, τους ανεμπόδιστους λεωφορειόδρομους, το τραμ και το μετρό.
  • Θα συνεχίσουμε να καλούμε το λαό και το μαζικό κίνημα της πόλης μας να συσπειρωθεί για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και όχι για το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίησή τους, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως είναι η Τερψιθέα, η ΚΥΔΕΠ, ο χώρος ΧΡΩΠΕΙ - Καραϊσκάκη - ΣΕΦ, η "Υπεραγορά" κλπ.
  • Επιδίωξή μας θα είναι πάντα η ενημέρωση και η συνεργασία με το μαζικό, μαχόμενο κίνημα της πόλης, με τα συνδικάτα. Θα συνεχίσουμε τη συμβολή μας για την ενεργοποίηση όλων των πολιτών, για την υλοποίηση του οράματος ενός άλλου Πειραιά, της Εργασίας και του Πολιτισμού».

Η διακήρυξη καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Παλεύουμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση με το λαό για το λαό. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα, οι πολιτικές που τα γεννούν και τα αναπαράγουν, καθώς και τα πρόσωπα που τις υπηρετούν, που βάζουν πλάτη, που παίζουν σε σενάρια "κεντροαριστεράς", δίνουν άλλοθι και καλλιεργούν αυταπάτες για να περνάει αυτή η πολιτική πιο ομαλά. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις ή και Κινήσεις που συμφωνούν και στηρίζουν το σημερινό θεσμικό πλαίσιο της ΤΑ. Αντίθετα η καταδίκη των συνδυασμών, και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, που βάζουν πλάτη στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της ΤΑ και η ταυτόχρονη υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ανοίξει μια νέα σελίδα για τον Πειραιά που εμείς οραματιζόμαστε.

Απευθυνόμαστε σ' αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν, σ' αυτούς που συνειδητοποιούν την ανάγκη να μη δικαιωθεί και με την ψήφο τώρα αυτή η πολιτική που λειτουργεί σε βάρος τους.

Καλούμε κάθε Πειραιώτισσα και Πειραιώτη, που συμφωνεί μαζί μας, πάνω σε αυτό το πλαίσιο, να συμπαραταχτεί μαζί μας, στον κοινό αγώνα για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής και την οικοδόμηση του Πειραιά των οραμάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ