Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα δρόμο έχουμε

Μέσα από τη συγκέντρωση, αναδείχτηκε για ακόμη μια φορά ο φόβος των κατοίκων για την ενδεχόμενη κατάρρευση του χωριού. Μίλησαν για τα πληγωμένα σπίτια, την εκκλησία, το σχολείο, και τις ρωγμές που έχουν υποστεί σε σημεία που επηρεάζουν τη στατικότητά τους. Για την εταιρία που τρεις φορές την ημέρα χτυπάει φουρνέλα κάτω από τα πόδια τους. Για την κυβέρνηση, που έχει επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς της, προκειμένου να διασφαλίσει στην εταιρία την ανεμπόδιστη συνέχιση της εγκληματικής της δράσης.

Κατήγγειλαν τα μέσα ενημέρωσης, που δεν προβάλλουν τον αγώνα τους.

Μίλησαν για ανηθικότητα, για υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Είμαστε σε κατώτερη μοίρα από την οχιά της Μήλου που θεωρείται προστατευόμενο είδος ζώου και για την προστασία της δεν επιτράπηκε εκεί η λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού», είπε ο Γ. Χασάπης.

Ο Τ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην καταλήστευση του τόπου επί 10ετίες αλλά και στη μελέτη των επιστημόνων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που ουσιαστικά έδωσε κάλυψη στη συνέχιση αυτής της ληστείας, θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή των κατοίκων. «Μας είπαν ότι δεν έχουνε πρωτογενή στοιχεία να πούνε οτιδήποτε. Τα στοιχεία τους τα έδωσε η TVX. Και ήρθε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και μας δήλωσε πως το υπουργείο του δηλώνει εκ των προτέρων ότι δε μελέτησε τα στοιχεία, απλά δίνουμε την έγκριση να περάσει η εταιρία κάτω από το χωριό».

«Δεν είμαστε ομαδούλα όπως μας χαρακτηρίζει ο κ. Καλαφάτης», διαμαρτύρονται. Και αναφέρουν πως με στήριξη της εταιρίας συγκεντρώθηκαν 4.500 υπογραφές από κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής υπέρ της συνέχισης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Διευκρινίζουν όμως πως σε έναν πληθυσμό 35.000 - 40.000 κατοίκων στην περιοχή, ποσοστιαία και μόνο να το υπολογίσει κανείς αποδεικνύεται πως τη μειοψηφία αποτελεί η πλευρά που θέλει την ασύδοτη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

«Το σεβόμαστε το μεροκάματο των εργαζομένων αλλά όχι να σκάψουν κάτω από τον οικισμό. Να δουλέψουν έξω από το χωριό», φωνάζει ο κυρ Νίκος.

Και σύσσωμοι, με μια φωνή δηλώνουν πως θα συνεχίσουν ανυποχώρητοι. Παρά τις διώξεις, τη βιομηχανία μηνύσεων εναντίον τους και το μέτωπο πολύμορφης επίθεσης που έχει στήσει η εταιρία με τους μηχανισμούς που ελέγχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ