ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Λουκέτο στα περισσότερα ιδρύματα

Σε αποχή από το διδακτικό έργο προχωρούν την ερχόμενη βδομάδα αρκετοί σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, μετά από σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) και με αιχμή τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους αιτήματα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, διαπιστώνοντας ότι «παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν έκαναν ούτε ένα βήμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους», αποφάσισε πενθήμερη «αποχή» και νέα συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 13/4 για να εξετάσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά τις φοιτητικές εκλογές. Ωστόσο και μόνο το γεγονός του κλεισίματος των ιδρυμάτων για μια ολόκληρη εβδομάδα στη φάση κορύφωσης της προεκλογικής περιόδου, φέρνει τον αγώνα των εκπαιδευτικών σε αντιπαράθεση με το φοιτητικό κίνημα.

Αποφάσεις συμμετοχής στην πενθήμερη κινητοποίηση έχουν πάρει οι περισσότεροι σύλλογοι ΔΕΠ των πανεπιστημίων της Αθήνας κι ακόμα, αυτοί της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και του Αιγαίου. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέληξε σε απόφαση για πενθήμερη απεργία (και όχι αποχή, όπως προτείνει η ΠΟΣΔΕΠ), ενώ συνδέει τον αγώνα του συνολικότερα με το συνδικαλιστικό κίνημα, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο στις 3/4.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Πολιτιστική - πολιτική πρόταση της ΠΚΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προχτές την Πέμπτη το 1ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου εκατοντάδες φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

«Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που κινείται στη λογική Μπολόνια και Πράγα, που μετατρέπει τα πτυχία μας σε κουρελόχαρτα και τη γνώση σε εμπόρευμα, εισάγοντας τις πολυεθνικές στο χώρο των ΑΕΙ. Απέναντι στην υποκουλτούρα που σερβίρεται απλόχερα, στα κάθε είδους σκουπίδια και υποκατάστατα που μας κατακλύζουν, προχωράμε σε αυτή την πρωτοβουλία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ και καλεί παράλληλα τους φοιτητές «να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις, να στηρίξουν μαζικά στις 17 Απρίλη την ΠΚΣ, δίνοντας απάντηση στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, για να έρθουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο».

Σε εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, κάλεσε τους συγκεντρωμένους φοιτητές «να βγάλουν γλώσσα στον ιμπεριαλισμό», όπως κάνει η νεολαία της Παλαιστίνης «που πολεμά με σφεντόνες ενάντια στα ισραηλινά τανκς και αγωνίζονται για μια άλλη κοινωνία, όπου οι λαοί θα ζουν ειρηνικά».

Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του Χριστόφορου Κροκίδη, καθώς και ενός ερασιτεχνικού συγκροτήματος που είχε προηγηθεί.

Η συνέχεια δόθηκε την επόμενη ημέρα με την προβολή της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με συζήτηση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδεία και την πρόταση της ΠΚΣ για ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα, το οποίο θα συμπορεύεται με το λαϊκό κίνημα για ένα Παλλαϊκό Μέτωπο Παιδείας, όπου θα υιοθετούνται αιτήματα ρήξης και σύγκρουσης και θα προβάλλεται η ανάγκη διεκδίκησης της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παρέμβαση της ΚΝΕ

Με διάφορα θέματα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε περιοχές της Αθήνας και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και την ερχόμενη βδομάδα.

Για την αντιδραστική επίθεση που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση, σε σύνδεση με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, μίλησε προχτές στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. Στην εκδήλωση της Οργάνωσης, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι φοιτητές, ο Θ. Γκιώνης στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέπειες που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις για τα δικαιώματα των φοιτητών και της νεολαίας, τη μεγάλη μάζα των οποίων η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε φθηνό και μισοειδικευμένο δυναμικό, χωρίς απαιτήσεις, ενώ κάλεσε σε δυναμική και μαζική απαίτηση της ανώτατης παιδείας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας, της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες έχουν ως εξής:

Σήμερα Σάββατο:

- Οι ΟΒ Χαϊδαρίου, στις 7 μ.μ., στο Παλατάκι, με θέμα «Στρατός και ναρκωτικά».

- Οι μαθητικές ΟΒ Περιστερίου, στα γραφεία του Κόμματος (Θηβών και Θεοφράστου), στις 7 μ.μ., για το «μαθητικό κίνημα».

Αύριο Κυριακή:

- Οι μαθητικές ΟΒ Καισαριανής, στις 7:30 μ.μ., στο δημαρχείο Καισαριανής, με θέμα: «ΚΝΕ η Οργάνωσή μας».

Την ερχόμενη Τρίτη, τη σκυτάλη παίρνουν το ΤΕΙ Λαμίας με μια εκδήλωση για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, οι οργανώσεις της ΚΝΕ στις σχολές ΣΔΟ και και ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Ηρακλείου για την αγροτική οικονομία και το συνεταιριστικό κίνημα, καθώς και στα Τμήματα ΑΕΙ της Λάρισας για τις εξελίξεις στην Υγεία.

Προκάλυμμα αναβάθμισης ... με Πληροφορική

Διήμερο του υπουργείου Παιδείας, με συμμετοχή εταιριών που λανσάρουν τα προϊόντα τους

Με τη συμμετοχή ...μεγάλων ονομάτων από το χώρο της Πληροφορικής και με τον υπουργό Παιδείας να επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τα περί κοινωνίας της γνώσης, ξεκίνησε χτες το διήμερο, με θέμα «η Πληροφορική στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίες, κάνοντας λόγο για βελτίωση της αναλογίας μαθητών ανά υπολογιστή, με στόχο 15-1 στα Δημοτικά, επιμόρφωση άλλων 75.000 εκπαιδευτικών μέσα στο 2003 και παραγωγή εκπαιδευτικού λογισμικού. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τομέα της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, όχι μόνον ως αντικείμενο, αλλά και ως μέσο, επισημαίνοντας ότι μέσα σε μία δεκαετία παρουσιάστηκε σημαντική πρόοδος, ενώ έκανε λόγο και για τους εκπαιδευτικούς δείκτες του ΟΟΣΑ, που κατατάσσουν την Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο χωρών της Ευρώπης σε ορισμένους τομείς. Πρόκειται για τη γνωστή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για αναβάθμιση της Παιδείας ως αντίβαρο στο σχολείο των ταξικών φραγμών, που στενάζει κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Από 1 ως 5 Απρίλη οι εκλογές

Από τη Δευτέρα 1 Απρίλη ως και την Παρασκευή 5 Απρίλη θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια από τους ίδιους τους σπουδαστές και έχει ως στόχο την προάσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. «Οι σπουδαστές που έχουν στραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία των σχολαρχών, αλλά και την απαξίωση της κυβέρνησης σε αυτά τα προβλήματα», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου. Θεωρεί μάλιστα απαράδεκτο το γεγονός ότι «πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για την κατάρτισή μας, ποσά που ολοένα και αυξάνονται». Το απερχόμενο ΔΣ δηλώνει επίσης ότι δεν τους τρομάζει το γεγονός πως ο συνδικαλισμός απαγορεύεται από τους σχολάρχες και γι' αυτό «δεν πρόκειται να σταματήσουμε να παλεύουμε για αξιόπιστα πτυχία, για καλύτερες συνθήκες μέσα στις σχολές, για επαγγελματική αποκατάσταση».

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Β` ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΕ
Οι προθεσμίες για τα μηχανογραφικά

Ξεκινά την Τετάρτη 3 Απρίλη και ολοκληρώνεται στις 12 Απρίλη η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους τελειόφοιτους του Β` κύκλου των ΤΕΕ που θέλουν να λάβουν μέρος στις ειδικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ τον προσεχή Ιούνη.

Το μηχανογραφικό δελτίο κατατίθεται ηλεκτρονικά στην αρμόδια επιτροπή που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στην έδρα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το ΤΕΕ που φοιτά ή σε όποιο είναι πλησιέστερο στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αν πρόκειται για απόφοιτο. Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι όποιος δεν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο αποκλείεται από τις ειδικές εξετάσεις, όπως αποκλείονται και οι μαθητές που ενδεχομένως δεν αποκτήσουν το πτυχίο τους πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Οι μαθητές στην Πάτρα διοργανώνουν αύριο Κυριακή 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα Ψηλά Αλώνια, μαθητικό Φεστιβάλ, το οποίο αφιερώνουν «ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Αποφάσεις για το μαθητικό Φεστιβάλ έχουν πάρει το 2ο Λύκειο, η Β` τάξη του 4ου Ενιαίου Λυκείου, το 15ο Γυμνάσιο και η Α` τάξη Λυκείου Καστριτσίου. Στο πρόγραμμα, περιλαμβάνεται διαγωνισμός γκράφιτι και συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ