ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το παιδικό βιβλίο γιορτάζει

Η αφίσα του φετινού γιορτασμού
Η αφίσα του φετινού γιορτασμού
Με παιδικό πανηγύρι και άλλες εκδηλώσεις θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4), ημέρα γέννησης του Αντερσεν. Την 1/4 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει συζήτηση στην αίθουσά του (Αθ. Διάκου 4), 8 μμ, με θέμα «Το παιδικό βιβλίο και η παιδική λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα». Στις 2/4, 7 μμ, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου θα διοργανώσει εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου.

Στις 7/4 στην «Τεχνόπολη» (Γκάζι) από τις 10 πμ οργανώνεται παιδική γιορτή με δημιουργικές δραστηριότητες και έκθεση παιδικού βιβλίου.

Τα βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου είναι: Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου»: «Μέλπω η μοναδική» της Μαρίας Ρουσάκη, «Ο βασιλιάς των ονείρων» της Ευδοκίας Σκορδαλά - Κακατσάκη. Επαινος: «Αριστείδης, ο μικρός ιπποπόταμος» του Γιάννη Κοντού.

Βραβείο Μουσείου Γουλανδρή: «Η σφεντόνα του Δαβίδ» του Παντελή Καλιότσου, «Σκούνα Κοραλλία» του Πασχάλη Τσαρουχά. Επαινος: «Ο ατρόμητος αβέρωφ» της Αννας Ιακώβου, «Η παρεξήγηση» του Μάρκου Κάβουρα.

Βραβείο «Διονυσίου Τροβά» και «Παντελή Αλέφαντου»: «Ενα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου» των Ηλία Σταματελόπουλου και Μαρίας Ηλιοπούλου. Επαινος: «Το χθες του έρωτα» της Ηρώς Παπαμόσχου.

Βραβείο Εικονογράφησης στον Μιχάλη Κουντούρη για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Η ακρίδα με τα κόκκινα γοβάκια».

Βραβείο του Κύκλου «Πηνελόπη Δέλτα» στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μερακλή.

Ρυθμός και χρώμα

Το «Αέναον Χοροθέατρο» του Ντανιέλ Λομέλ, που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, επιστρέφει στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει για τρεις μόνο παραστάσεις (6-8/4) το έργο «Μέγεθος, Ρυθμός και Χρώμα», στο θέατρο «Κνωσός».

Το «Αέναον Χοροθέατρο» δημιουργήθηκε (1980) από τον Ντανιέλ Λομέλ με τη βοήθεια Ελλήνων καλλιτεχνών. Η πρώτη παράσταση δόθηκε με τη συνεργασία του Μίνου Βολανάκη στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα. Η ομάδα ενσωματώθηκε το 1982 στο δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και ο Λομέλ ανέλαβε τη διεύθυνση χορού στο ΚΘΒΕ. Μέχρι το 1990, το «Αέναον Χοροθέατρο» ανέβασε στην Ελλάδα 48 έργα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει έδρα τη Γαλλία. Σκοπός της ομάδας είναι η παρουσίαση έργων της ελληνικής και ξένης σύγχρονης λογοτεχνίας - ποίησης και ζωγραφικής και η έρευνα της σχέσης χορού - θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα, με έργα του αρχαίου δράματος.

Το έργο «Μέγεθος, Ρυθμός και Χρώμα» αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο τιτλοφορείται «Ομιλητική της Ρήξης», ενώ στο δεύτερο, με τίτλο «Αφιέρωμα στο Νίκο Σκαλκώτα», ο Λομέλ αφηγείται χορογραφικά τα έργα «Δέκα σκίτσα για έγχορδα» και «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 3» του Σκαλκώτα και το έργο «Ο Αφρός των Ηχων» του Ροζέ Κοκκίνη.

Η επόμενη παραγωγή του Χοροθεάτρου που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα είναι οι «Βάκχες», σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Κρουστά σε «Μαύρο Φόντο»

Νίκος Τουλιάτος
Νίκος Τουλιάτος
«Κρουστών - Δράσις σε Μαύρο Φόντο» τιτλοφορείται το μουσικό πολυθέαμα, που θα παρουσιάσει ο Νίκος Τουλιάτος και η ομάδα κρουστών «Ηχόδραση», στο Θέατρο «Κνωσσός» (Πατησίων και Κνωσσού 11, πλ. Αμερικής, τηλ. 010 8677070), από την Τρίτη (2/4), στις 9 μ.μ,. και κάθε Τρίτη, μέχρι το τέλος του Απρίλη. Η παράσταση βασίζεται στην αισθητική του Μαύρου Θεάτρου, που συνδυάζει μουσική, τραγούδι, θέατρο, χορό και φωτισμούς, με πλήθος κρουστών οργάνων που παράγουν ιδιαίτερα ηχοχρώματα.

Δεκάδες όργανα, απ' όλη την οικογένεια των κρουστών, «παντρεύονται» έτσι ώστε οι παραγόμενοι ήχοι ν' αποτελούν ένα μουσικό κομμάτι. Η μουσική δανείζεται στοιχεία από τον παγκόσμιο ρυθμικό πλούτο και μέσα από δυναμικούς, απρόβλεπτους αυτοσχεδιασμούς και το σχεδιασμό της φόρμας και των ήχων, οδηγεί σε μια φανταστική «περιπέτεια». Θέατρο και μουσική συμβαδίζουν στην παράσταση, που χρησιμοποιεί τους εντυπωσιακούς φωτισμούς του Μαύρου Θεάτρου. Οι μπαγκέτες κινούνται μαγικά μέσα στο σκοτάδι και οι ειδικοί φωτισμοί δημιουργούν μια τρισδιάστατη εικόνα, ενώ οι ήχοι παράγουν «εικόνες».

Εκτός από συνθέσεις για κρουστά του Ν. Τουλιάτου θα παρουσιαστούν και τραγούδια των Μικρούτσικου, Σαββόπουλου, Λάγιου και Μαρκόπουλου από τον Κώστα Θωμαΐδη. Συμμετέχουν, επίσης, οι: Κυριακή Τσακιρίδου, Βασίλης Γιαννάκογλου, Νικήτας Χάσογλου, Αννα Θύμιου, Τριαντάφυλλος Τσουρής, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Δημήτριος Ουρανός, Κορίνα Βρακατσέλη, Θωμάς Δρόσος. Χορεύουν: Κατερίνα Καρτίκη, Γκιώτα Δημητρακοπούλου, Κλειώ Πλάκα, Αλεξάνδρα Φωτεινού. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος, Γιώργος Ανεστόπουλος.

«Γκωτιέ» η Μ. Μόργκενστερν

Η περίφημη Ρουμάνα ηθοποιός Μάγια Μόργκενστερν και το Εθνικό Θέατρο Ρουμανίας, από την περασμένη Τρίτη μέχρι αύριο, φιλοξενούνται στις «Χοροροές» της Σ. Σπυράτου, παρουσιάζοντας μια χοροθεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Δουμά (υιού) «Η κυρία με τας καμελίας». Η υπερασκημένη κινησιολογικά και χορευτικά Μ. Μόργκενστερν, ερμηνεύοντας την Μαργαρίτα Γκωτιέ, επιδείχνει και πάλι στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό το μεγάλο δραματικό ταλέντο της.

Το έργο του Δουμά έχει διασκευαστεί για τρεις ηθοποιούς (στην Ελλάδα ο τρίτος ρόλος περικόπηκε) και για έναν χορευτή. Η ενδιαφέρουσα παράσταση (ανεβάστηκε πριν από χρόνια) παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία -χορογραφία του Ραζνάν Μαζιλού, μουσική του Αντριάν Ναϊντίν (παίζεται ζωντανά επί σκηνής), κοστούμια της Ντόινα Λεβίντσα, φωτισμούς των Αλεξάντου Ντομπρογκένου -Βλαντιμίρ Στανέσκου. Συμπαίκτες της Μ. Μόργκενστερν είναι οι Βλαντ Ιβάνοφ (Αρμάνδος, κύριος Ντιβάλ) και ο χορογράφος, χορευτής και σκηνοθέτης Ραζνάν Μαζιλού.

Θυμίζουμε ότι η Μάγια Μόργκενστερν θα ξαναέρθει στην Ελλάδα για τις πρόβες της «Ηλέκτρας», που θα παρουσιάσει, στο Ηρώδειο, το «Θέατρο της Ανοιξης», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Αφιερωμένες εξαιρετικά
  • Στον πρόσφατα εκλιπόντα συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη, αφιερώνεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, θα παρουσιαστούν τα έργα του «Χορικού σχόλιον» και «Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα», με σολίστ τον σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέζο. Επίσης, θα ερμηνευτεί το «Κοντσέρτο για ορχήστρα» του Μπέλα Μπάρτοκ.
  • Στη μνήμη του αξέχαστου Σαμιώτη ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, που διοργανώνει η Αδελφότητα Σαμίων Αθηνών, τη Δευτέρα (8 μ.μ.), στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11), με ομιλητή τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Είσοδος ελεύθερη.
  • Αφιερωμένη στην ηθοποιό Ελένη Χατζηαργύρη είναι η εκδήλωση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, τη Δευτέρα (7.45 μ.μ.), στο εντευκτήριό του (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όρ.), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα μιλήσει ο φιλόλογος - συγγραφέας Παναγιώτης Καρματζός.
Θεατρικές βραδιές

Την κωμωδία (παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα) «Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άνδρα της» της Ντέμπι Ιστ, ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο θέατρο «Επίκεντρο» της Πάτρας, σε μετάφραση Μαρίας Ματσούκα, σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική επιμέλεια Κώστα Θωμαΐδη. Παίζουν οι ηθοποιοί Θανάσης Ευθυμιάδης, Ελισάβετ Ναζλίδου, Ευαγγελία Μουρμούρη. Το έργο θα παίζεται μέχρι 28/4.

  • Συνεχίζονται στο θέατρο «Μέλι» οι παραστάσεις του έργου του Φρίντριχ Ντίρενματ «Play Strindberg», που βασίζεται στο «Χορό του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Το πρόγραμμα των παραστάσεων άλλαξε, καθώς το έργο θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Η μετάφραση - σκηνοθεσία είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και τα σκηνικά - κοστούμια της Αγνής Ντούτση. Παίζουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Περικλής Μουστάκης.

Θεατρικό σεμινάριο θα πραγματοποιήσει το «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη (Μοσχονησίων 36, πλ. Αμερικής). Θα διδαχτούν: Λόγος, υποκριτική, αυτοσχεδιασμός, κινησιολογία, ήχος, μουσική κ.ά. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 010 36.23.582.

Παράσταση αφιερωμένη στον αγώνα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις «Πίστη» θα δώσει ο Θύμιος Καρακατσάνης, σήμερα (6 μ.μ.), στο θέατρο «Καλουτά» (Πατησίων 240, Κυψέλη), με το «Ημερολόγιο ενός τρελού». Η παράσταση δίνεται για την ενίσχυση των σκοπών του συλλόγου, που αγωνίζεται να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και νοσηλεύονται στις αιματολογικές - ογκολογικές κλινικές και τη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», στηρίζοντας το έργο των γιατρών και νοσηλευτών.

«Λείπουν όλα κι είναι εδώ», τιτλοφορείται ο πρώτος δίσκος του Αλέξη Βάκη (κυκλοφόρησε το 1999), με ερμηνεύτρια την Γεωργία Γρηγοριάδου. Τα τραγούδια και ανέκδοτα κομμάτια του Αλ. Βάκη, αλλά και τραγούδια παλαιότερων και νεότερων Ελλήνων και ξένων συνθετών, θα παρουσιαστούν σε συναυλία τη Δευτέρα (10 μ.μ.), στο «Δρόμο» (Αδριανού 101, Πλάκα, τηλ. 010 32.47.575). Ερμηνεύουν: Γεωργία Γρηγοριάδου, Γιώργος Ευθυμιάδης, Ελεάννα Ζεγκίνογλου, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Συμμετέχουν: Βαγγέλης Κορακάκης, Στέλιος Γαλανός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ