ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ
Βήμα οργάνωσης της πάλης

Αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, αποτελεί η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που γίνεται το Σάββατο 6 Απρίλη στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή.

Στη Συνδιάσκεψη θα πάρουν μέρος 2.000 συνδικαλιστικά στελέχη, εκλεγμένα σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία. Στο κέντρο της προσοχής της Συνδιάσκεψης, είναι τα συμπεράσματα από την τρίχρονη δράση του ΠΑΜΕ, η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ θα παρθούν αποφάσεις για τις προτεραιότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα.

Τη Συνδιάσκεψη θα τιμήσουν με την παρουσία τους αντιπροσωπείες ταξικών συνδικαλιστικών κινημάτων απ' άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσεις συμμετοχή οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση (ΠΣΟ), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), CGT Κούβας, CGT Βιετνάμ, TUMTIS Τουρκίας, TUF Παλαιστίνης, RDB Ιταλίας, LAB Βάσκων, ZENROREN Ιαπωνίας, CGT Γιουγκοσλαβίας, OGB Αυστρίας, SABENA Βελγίου, και TUF Ουκρανίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σ' άλλον κόσμο η πλειοψηφία

Την πλήρη ταύτιση και υποταγή τους στις κυβερνητικές επιλογές επαναβεβαίωσαν οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά κατά τη διάρκεια του απολογιστικού του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποχώρησαν από το συνέδριο, αρνούμενες να συζητήσουν το Ασφαλιστικό! Πιο συγκεκριμένα οι παρατάξεις αποχώρησαν (!) όταν η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» κατέθεσε ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από το σώμα του συνεδρίου, με το οποίο καλούσε σε συνολική απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης, αποχώρηση από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης και άμεση απόφαση για αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν επίσης άλλα δυο ψηφίσματα της ΔΕΣΚ όπου με το πρώτο δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό και με το δεύτερο απαιτούν «σύστημα υγείας με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους τους εργαζόμενους. Ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Εργασιακή εξασφάλιση των υπηρετούντων συμβασιούχων ιατρών του ΙΚΑ με ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κατοχύρωση. Χρηματοδότηση του συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Κατά τα άλλα και αυτό το τακτικό συνέδριο του ΕΚΠ σημαδεύτηκε από τη νομιμοποίηση και συμμετοχή νόθων αντιπροσώπων στο σώμα, οι οποίοι προήλθαν από ναυτεργατικά σωματεία και είναι εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, αλλά και από αντιπροσώπους σωματείων που είχαν ξεπεράσει την προθεσμία που ορίζει το Καταστατικό του ΕΚΠ για τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΕΣΚ κατήγγειλαν όλη αυτή τη διαδικασία και τη συμβιβασμένη τακτική της πλειοψηφίας του ΕΚΠ και δήλωσαν για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για όλα αυτά που προωθούνται και επιβάλλονται στους εργαζόμενους, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΤΕΜΠΟ
Τετραήμερη απεργία από σήμερα

Απόφαση για 4ήμερη (από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή) απεργία, πήρε χτες, το σύνολο των εργαζομένων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, σκηνοθέτες, ενδυματολόγοι, παραγωγοί και άλλες ειδικότητες) στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΕΜΠΟ. Συνεχίζουν την απεργία, μαζικά, ενάντια στην κατάργηση της Διεύθυνσης και των δελτίων ειδήσεων, απαιτώντας και την καταβολή των δεδουλευμένων. Επίσης, σήμερα και την Πέμπτη 2 Απρίλη θα συγκεντρωθούν έξω από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, γιατί θα ληφθούν αποφάσεις για το θέμα του ΤΕΜΠΟ. Την Πέμπτη θα γίνει και συμβολική παράσταση, έξω από το υπουργείο Τύπου και το υπουργείο Εργασίας.

Με εξώδικο που έστειλε στον ιδιοκτήτη του ΤΕΜΠΟ κ. Ανδρουλιδάκη, η Λιάνα Κανέλλη απαιτεί την τήρηση στο ακέραιο των όρων της υπογεγραμμένης σύμβασης μέχρι την ημερομηνία λήξης, αλλιώς να καταγγελθεί νομίμως και με επαρκείς εξηγήσεις που να καλύπτουν απαιτήσεις και ζημιές. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη «να καθορίζει το περιεχόμενο της δημοσιογραφικής εργασίας και τους όρους άσκησης του λειτουργήματος, τη φύση της ενημέρωσης και τα μέσα της δουλιάς μας, να τους μετατρέψει από δημοσιογράφους σε υποστηρίγματα ή παραγεμίσματα αμφιβόλου ποιότητας δήθεν ψυχαγωγικών παρατράγουδων του συρμού, εκβιάζοντας με τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε εποχές ανεργίας και να διατείνεται δημοσίως και με περισσήν έπαρση ότι καταργείτε τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους για το καλό της νεολαίας μάλιστα, προσδοκώντας να πείσετε εμάς, την κοινή γνώμη και τους εργαζόμενους σε άλλες ειδικότητες στο σταθμό σας, ότι από τούδε και στο εξής ενημέρωση θα είναι μόνον η υποταγή στις επιχειρηματικές σας επιλογές ή στους εργασιακούς εκβιασμούς σας». Σε άλλο σημείο τέλος, υπογραμμίζει ότι «στην εποχή που θεμελιώνεται το... δικαίωμα των Μπαρ και Μπιγκ Μπράδερ να υπάρχουν στον αέρα με τους δικούς τους όρους και να θεωρείται λογοκρισία η κριτική τους απαξίωση, οι δημοσιογράφοι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα να εργαζόμαστε στα διάφορα Μέσα ως οι νόμοι και η δεοντολογία της ΕΣΗΕΑ καθορίζουν, χωρίς εσείς ή και οποιοσδήποτε άλλος εργοδότης να μας λογοκρίνει, πολλώ μάλλον να μας καταργεί και να μας μετατρέπει σε υπηρέτες των αλλοτριωτικών οραμάτων του».

  • Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα εξετάσει στη σημερινή του συνεδρίαση, την εξώδικη διαμαρτυρία -καταγγελία της ΕΣΗΕΑ, κατά της εταιρίας Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ (ΤΕΜΠΟ). Η ΕΣΗΕΑ στη δήλωση διαμαρτυρίας καλεί το ΕΣΡ, να λάβει αμέσως και κατά προτεραιότητα θέση, στο ζήτημα που προέκυψε, διότι η συχνότητα εκπομπής την οποία «νέμεται ο ιδιοκτήτης του ΤΕΜΠΟ, είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη του Χρήστου Σταμούλου

Πολιτική εκδήλωση μνήμης και τιμής στο σύντροφο Χρ. Σταμούλο, διοργανώνει η ΚΟΒ ΟΑΣΑ του ΚΚΕ, σήμερα στις 5 μ.μ., στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στην οδό Πέτρου Ράλλη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Και άλλος οικοδόμος νεκρός

Υστερα από δύο και πλέον μήνες έγινε γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες το περιστατικό σοβαρού τραυματισμού οικοδόμου σε οικοδομή στην Κηφισιά και αφού πρώτα άφησε πριν λίγες ημέρες την τελευταία του πνοή. Στις 26 Γενάρη 2002 ο 57χρονος οικοδόμος Λενακάκης Εμμανουήλ, σοβατζής, ενώ δούλευε σε οικοδομή στην περιοχή της Κηφισιάς (Νέστωρος 3) έπεσε από αυτοσχέδια σκαλωσιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και το στήθος και να πεθάνει. Το ΚΕΠΕΚ Αθηνών (μία από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, αρμόδιες για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και την αυτοψία σε περίπτωση ατυχημάτων) έμαθε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για το θανατηφόρο, τελικά, περιστατικό δύο μήνες μετά. Δηλαδή μετά το θάνατο του οικοδόμου στις 28 Μάρτη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει για μια ακόμα φορά το μέγεθος της εργοδοτικής ασυδοσίας σε βάρος της ζωής των εργαζομένων. Και ακόμα τους λειψούς σε υποδομή και προσωπικό μηχανισμούς του κράτους που είναι αρμόδιοι υποτίθεται για να ελέγχουν την τήρηση των νόμων. Αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, της πλήρους αδιαφορίας που δείχνει για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αλλά και των κινήτρων που δίνει στην ίδια την εργοδοσία για να ενισχύσει την ασυδοσία της.

Ψηφίζουν σε επισιτισμό - μέταλλο

Αρχισαν την Κυριακή 31 Μάρτη και συνεχίζονται μέχρι την Πέμπτη 4 Απρίλη οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας και Περιχώρων. Οι εργατοϋπάλληλοι του κλάδου μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Με μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών της Αθήνας ξεκίνησαν την Κυριακή και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι εκλογές του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Σήμερα οι μεταλλεργάτες μπορούν να ψηφίσουν από τις 2.00 μέχρι τις 8.00 το βράδυ στα γραφεία του Συνδικάτου στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ` Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη 2ος όροφος) και 12.00 με 7.00 το απόγευμα στο παράρτημα του Περιστερίου (Εμμανουήλ Βεάκη 28 στην κεντρική πλατεία). Αύριο Τετάρτη 12.00 με 7.00 στα γραφεία του Συνδικάτου, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή 3.00 με 9.00 επίσης στα γραφεία του Συνδικάτου.

Συνεχίζουν αγωνιστικά

Νέες στάσεις εργασίας κήρυξαν οι τεχνικοί αεροπλάνων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) για αύριο Τετάρτη, από 12 μεσάνυχτα - 3 π.μ., 7 - 10 π.μ. και 4 - 7 μ.μ.

  • Στην τρίτη βδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» στη Ριτσώνα Εύβοιας. Χτες κατέλαβαν την κεντρική πύλη εισόδου του εργοστασίου, πραγματοποιώντας ανά μία ώρα στάση εργασίας μέχρι τις 10 το βράδυ που λειτουργεί το εργοστάσιο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ