ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Να σημάνουμε συναγερμό!

"Στην Παλαιστίνη συντελείται ένα εγκλημα που πρέπει να σταματήσουμε"...

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Η οργή για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων ξεχειλίζει. Δεν έχουν όμως θέση τα δάκρυα. Ούτε αρκούν τα ευχολόγια περί παρέμβασης της «διεθνούς κοινότητας». Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα λειτουργούν μάλλον ως άλλοθι για αδράνεια και «ίσες αποστάσεις» από θύτη και θύμα.

***

Ομως, πρόκειται για πόλεμο και σε έναν πόλεμο δεν υπάρχει τίποτα παράλογο. Οσο και αν το αίμα των αθώων αμάχων, η βία και ο τρόμος προκαλούν αποστροφή. Ο πόλεμος είναι «συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα». Ποιος και γιατί λοιπόν οπλίζει το χέρι των δολοφόνων του Α. Σαρόν; Από πού αντλεί το Ισραήλ τη δύναμη να χλευάζει την ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ να εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη; Πώς μπορεί να σταματήσει το έγκλημα διαρκείας που διαπράττεται από ένα κράτος - τρομοκράτη; (βλέπε δίπλα στις Υπό-γραμμίσεις για ορισμένες απόψεις των εφημερίδων).

***

Σε έναν πόλεμο δε φταίμε βέβαια όλοι. Καθεστωτικά βολική η άποψη της «Ντόιτσε Βέλλε»: «Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εγγύς Ανατολή είναι υπεύθυνοι όλοι: Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι αλλά και η διεθνής κοινότητα» (από τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία»).

Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι...Οταν ο Α. Σαρόν δηλώνει ότι το Ισραήλ διεξάγει «έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας»... Οταν ο Τζ. Μπους υποστηρίζει ότι «μπορεί να κατανοήσει γιατί οι Ισραηλινοί κάνουν ό,τι κάνουν. Η χώρα τους δέχεται επίθεση» και να καλεί τον Γ. Αραφάτ ότι «μπορεί να κάνει περισσότερα εναντίον της τρομοκρατίας»... Τότε ναι είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι...

Είμαστε μαζί με τον νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να σημάνουμε συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο για να πούμε ότι στην Παλαιστίνη συντελείται ένα έγκλημα, το οποίο πρέπει να σταματήσουμε. Μπορούμε να συγκρίνουμε το έγκλημα αυτό με όσα συνέβησαν στο Αουσβιτς»!. Ας κάνουμε μια ανθρώπινη «ασπίδα προστασίας» του παλαιστινιακού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Ο θάνατος έχει κυβέρνηση»

«"Ο θάνατος δεν έχει κυβέρνηση", έγραψε σε ένα ποίημά του ο Ντίλαν Τόμας. "Στο Ισραήλ ο θάνατος έχει κυβέρνηση. Ο θάνατος κυβερνά εδώ. Και αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση θανάτου". Αυτά τα λόγια απόγνωσης της Νούριτ Ελχανάν, μιας Ισραηλινής που αγωνίζεται να μπει φραγμός στην πολεμική τρέλα του Σαρόν, αντικατοπτρίζουν πλήρως την τραγωδία του παλαιστινιακού λαού, αλλά και των Ισραηλινών. Το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, στη γη της Παλαιστίνης. Σήμερα, η πολεμική μηχανή του Σαρόν επιχειρεί ένα νέο ολοκαύτωμα, μια νέα γενοκτονία, μια διαρκή ανακύκλωση της βίας. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται αντεστραμμένη. Τα θύματα αθροίζονται και οι ενοχές πολλαπλασιάζονται». (Από τη χτεσινή πρώτη σελίδα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Η παράνοια», γράφει: «Εξασφάλισε ο Αριέλ Σαρόν, όχι απλώς την κατανόηση, αλλά την πλήρη υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου, διότι ενεργεί με την ίδια λογική του δόγματος Μπους, που εξαγγέλθηκε και εφαρμόστηκε μετά την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ».

Τα ΝΕΑ, στο δικό τους άρθρο με τίτλο «Το έγκλημα», σημειώνουν: «Τεράστια όμως είναι η ευθύνη και της διεθνούς κοινότητας, κυρίως δηλαδή των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καταδικάζουν μόνο στα λόγια την ισραηλινή εισβολή και αποφεύγουν κάθε ουσιαστική παρέμβαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου...».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο κύριο άρθρο του, με τίτλο «Παραγωγή "καμικάζι"», σημειώνει: «Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων οδηγεί στη μαζική παραγωγή "καμικάζι". Το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι η διαρκής ταπείνωση ενός υπερήφανου λαού και της ηγεσίας του...».


ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

Υποκριτές 1... Πάσχα Εβραίων Πάσχα. Με πρόσχημα την αργία του Πάσχα, η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία κρύφτηκε για να μη δεχτεί ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα επέδιδε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις νέες σφαγές στα παλαιστινιακά εδάφη. Την ίδια ώρα, η αργία δεν εμπόδιζε τα ισραηλινά στρατεύματα να σκοτώνουν αμάχους και δημοσιογράφους. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί.

Υποκριτές 2... Μαθήματα δημοσιογραφίας έδωσε η «έγκυρη» Κριστιάν Αμανπούρ του CNN. Την ώρα που τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωναν αμάχους και δημοσιογράφους, την ώρα που είχαν τον Αραφάτ μπροστά στις κάννες των τεθωρακισμένων τους, εκείνη τον ρωτούσε τι κάνει με τους δικούς του τρομοκράτες. Η «εγκυρότητά» της επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε πως ο Αραφάτ πρέπει να κάνει περισσότερα για την τρομοκρατία.

Υποκριτές 3... Τα σχέδια ειρήνης που μπαίνουν κάθε τόσο στο τραπέζι δε χρησιμεύουν στους Ισραηλινούς παρά μονάχα για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας. Ολα δείχνουν ότι, σε μια σύγκρουση που εδώ και δεκαετίες δε φαίνεται να έχει λύση, έχουν βάλει μπροστά την τελική λύση...

Υποκριτές 4... Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», Ισραηλινός αξιωματικός συμβουλεύει τους άνδρες του να μελετήσουν την τακτική που ακολούθησαν οι ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να την εφαρμόσουν στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς: «Πρέπει να αναλύσουμε και να εφαρμόσουμε τα μαθήματα από τις μάχες του παρελθόντος, να αναλύσουμε ακόμη και το πώς έδρασε ο γερμανικός στρατός στο γκέτο της Βαρσοβίας, όσο και αν αυτό φανεί αποκρουστικό»... (του Ρούσσου Βρανά από τα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Παγκόσμια κατακραυγή κατά του Σαρόν - ΙΔΟΥ Ο ΕΝΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ II.

ΧΩΡΑ: Η «Χαμάς» απειλεί με τυφλά χτυπήματα σε όλο τον κόσμο - ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Ηταν κάποτε άγιοι τόποι, τώρα είναι... ΤΟΠΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η εγκληματική τακτική του Αριέλ Σαρόν προκαλεί εκατόμβες θυμάτων - 29 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΑΡΙΕΛ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντριβή του ΠΑΣΟΚ δείχνουν τα γκάλοπ σε όλη την Ελλάδα - ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΕΩΣ ΚΑΙ 10% ΣΕ 50 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Δύο γκάλοπ σπέρνουν πανικό στο ΠΑΣΟΚ! -- 7-9 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναψε φωτιές στους κυβερνώντες ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Μιχ. Χρυσοχοΐδης - ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΜΕ! - Ζητεί ίδρυση νέου κόμματος.

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΡΛΟΣ: Η «17Ν» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΓΓΙΧΤΗ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Προμελετημένο έγκλημα για να κλείσουν την «Αυριανή» - ΒΟΥΤΗΞΑΝ 5 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ!!!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ 7 ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΑ ΕΦΤΑ «ΓΚΕΤΟ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ