ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανταλλαγές φιλοφρονήσεων, αλλά...

Ο Χαμίντ Καρζάι (αριστερά) συναντά τον Περβέζ Μουσάραφ. Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να σπάσουν τον διμερή διπλωματικό «πάγο», με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Associated Press

Ο Χαμίντ Καρζάι (αριστερά) συναντά τον Περβέζ Μουσάραφ. Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να σπάσουν τον διμερή διπλωματικό «πάγο», με τις ευλογίες των ΗΠΑ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο πραξικοπηματίας στρατηγός που έχει αυτοανακηρυχτεί Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, και ο διορισμένος από τη διάσκεψη της Βόννης προσωρινός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είχαν χτες συνομιλίες στην Καμπούλ, σε μια συνάντηση που τα διεθνή πρακτορεία χαρακτήρισαν σημαντική. Οι δύο άνδρες αποκάλεσαν τους λαούς τους «αδελφούς», προσπαθώντας να σπάσουν τον διπλωματικό πάγο που επικρατούσε στις διμερείς σχέσεις - όχι ακριβώς τυχαία, καθώς το Πακιστάν είναι η χώρα στην οποία, εν πολλοίς, δημιουργήθηκε το «κίνημα» των Ταλιμπάν. Ο Μουσάραφ πάντως δεσμεύτηκε να χορηγήσει άμεσα ποσό 10 εκατ. δολαρίων στο Αφγανιστάν από τα συνολικά 100 εκατ. δολάρια που έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν.

Το Πακιστάν, είπε ο Μουσάραφ, «έχει μόνο ένα στόχο: να βοηθήσει το Αφγανιστάν». Ο Καρζάι απάντησε στη φιλοφρόνηση χαρακτηρίζοντας «καλό γείτονα» τον Μουσάραφ. Οι δύο δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» - αυτό έλειπε. Οσον αφορά το πού βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν ή ο μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, αμφότεροι δήλωσαν πως «δεν ξέρουν πού βρίσκονται» ή αν είναι ζωντανοί ή νεκροί.

Ο Μουσάραφ δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ούτε εάν ο άνδρας που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη από τους Αμερικανούς είναι όντως - όπως ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος διά του Αρι Φλάισερ - ο Αμπού Ζουμπέιντα, κορυφαίο στέλεχος της Αλ-Κάιντα και μέλος του «στενού κύκλου» του μπιν Λάντεν.

Αλλη μια σύλληψη που απασχολούσε χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν αυτή του παλιού στενού συνεργάτη του (επίσης εξαφανισμένου) πρώην πρωθυπουργού του Αφγανιστάν, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ. Ο Ουαχιντουλάχ Σαμπαούν συνελήφθη με την κατηγορία ότι «συνωμοτούσε» κατά της κυβέρνησης Καρζάι.

Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ότι παρ' όλες τις φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν ο Καρζάι με τον Μουσαράφ, η δυσπιστία με την οποία είναι εμποτισμένα τα στελέχη της Βόρειας Συμμαχίας προς το Πακιστάν καθόλου δεν αίρεται.

Παράλληλα, στο Πακιστάν χτες, κι ενώ ο Μουσάραφ βρισκόταν στην Καμπούλ, άλλο ένα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην καταγραφόμενη αναζωπύρωση της θρησκευτικής βίας, που οι Αμερικανοί αποδίδουν σε «δράση συνεργατών και συμπαθούντων της Αλ-Κάιντα». Στην παραδοσιακά επαρχία Κουέτα, τουλάχιστον δύο προσευχόμενοι μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 35 τραυματίστηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδες κατά τεμένους στην πόλη Σαμάν. Τη Δευτέρα, μια ισχυρή έκρηξη σε λεωφορείο στην περιοχή Σπένκι Ραγκζάι κόστισε 2 ζωές και 12 τραυματισμούς.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τελικά αποτελέσματα των εκλογών

ΚΙΕΒΟ.--

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 31 Μάρτη, στην Ουκρανία, καθώς και την κατανομή των εδρών. Ο δεξιός - εθνικιστικός συνασπισμός «Η Ουκρανία μας» του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιουστσένκο καταλαμβάνει την πρώτη θέση με το 23,57% των ψήφων. Ακολουθεί το ΚΚ Ουκρανίας με 20,01%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο φιλοπροεδρικός συνασπισμός «Για μια Ενιαία Ουκρανία» με 12,05%. Ακολουθούν ο συνασπισμός «Ιουλία Τιμοσένκο» με 7,21%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας με 6,95%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας με 6,21%. Τα υπόλοιπα κόμματα και συνασπισμοί έμειναν εκτός Κοινοβουλίου, μιας και δεν έπιασαν το όριο του 4%.

Μετά και την καταμέτρηση των ψήφων στις μονοεδρικές περιφέρειες έξι κόμματα και συνασπισμοί θα συγκροτήσουν το νέο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η κατανομή των 450 βουλευτικών εδρών του Κοινοβουλίου έχει ως εξής: ο συνασπισμός «Η Ουκρανία μας» εκλέγει 112 βουλευτές. Ακολουθεί ο φιλοπροεδρικός συνασπισμός «Για μια Ενιαία Ουκρανία», μ' επικεφαλής το διευθυντή της προεδρικής διοίκησης Βλαντίμιρ Λίτβιν με 104 έδρες. Το ΚΚ Ουκρανίας, αν και δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, λόγω του εκλογικού συστήματος, λαμβάνει 66 έδρες (στο προηγούμενο Κοινοβούλιο είχε 112 έδρες). Οι απώλειες του ΚΚ Ουκρανίας ήταν στις μονοεδρικές (πλειοψηφικές) περιφέρειες, όπου εκλέγει ελάχιστους βουλευτές. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας, του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου Βίκτορ Μεντβεντσούκ, λαμβάνει 22 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλεξάντρ Μορόζ λαμβάνει 24 έδρες, ενώ 21 έδρες λαμβάνει ο συνασπισμός «Ιουλία Τιμοσένκο». Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι καταλαμβάνουν 101 έδρες.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το Κρεμλίνο δέχτηκε με ικανοποίηση την επιτυχία στις εκλογές των Ουκρανών κομμουνιστών, των σοσιαλδημοκρατών και του συνασπισμού «Για μια Ενιαία Ουκρανία», που τάσσονται υπέρ της παραπέρα προσέγγισης της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Φονική ενέδρα κατά στρατιωτικών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Θύματα ένοπλης οργάνωσης, κατά πάσα πιθανότητα της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας, στο Μουλάι Λάρμπι της Σάιντα (430 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Αλγέρι) έπεσαν το περασμένο 48ωρο 21 στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες επίσημη αλγερινή πηγή, οι 21 έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα το βράδυ της Δευτέρας, ενώ έκαναν έρευνα σε μία δύσβατη ορεινή περιοχή.

Η προχτεσινή επίθεση θεωρείται απ' τις πιο αιματηρές που έχουν γίνει απ' την αρχή του χρόνου στην Αλγερία. Μολονότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη της επίθεσης, αλγερινές αρχές πιθανολογούν πως ενέχονται μέλη της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας, η οποία αντιτίθεται στην πολιτική του Προέδρου της Αλγερίας Αμπεντελαζίζ Μπουτεφλίκα και δρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ιαπωνική προσφυγή για τα ευρωπαϊκά αντίποινα...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Κατά των αντιποίνων που ανακοίνωσε προ ημερών η ΕΕ, απαντώντας στη φορολόγηση χάλυβα που γνωστοποίησε στις 20 Μάρτη η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, προσέφυγε η ιαπωνική κυβέρνηση, ζητώντας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να μεσολαβήσει, ερχόμενο σε σχετική συνεννόηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που αντιδρά στην ανακοίνωση των Βρυξελλών πως σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς της τάξης έως και 27% για να προστατευτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία από τη φορολόγηση των εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ που είχε πρώτη ανακοινώσει η Ουάσιγκτον.

Σε σύντομη σχετική επιστολή που απέστειλε χτες στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη, η ιαπωνική αποστολή ζήτησε τη μεσολάβηση του Οργανισμού για διαβουλεύσεις με διπλωμάτες της ΕΕ «προκειμένου να μην τεθούν σε εφαρμογή» οι επαπειλούμενες αυξήσεις στις εισαγωγές χάλυβα σε χώρες της ΕΕ. Οικονομικοί παρατηρητές εκτιμούσαν πως με τη χτεσινή κίνηση του Τόκιο στον ΠΟΕ, η κυβέρνηση του Γιουνισίρο Κοϊζούμι εκμεταλλεύτηκε κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δίνει τη δυνατότητα σε ένα θιγόμενο κράτος - μέλος (στην προκειμένη περίπτωση Ιαπωνία) να διεκδικήσει αποζημιώσεις εάν αποδειχθεί πως η βιομηχανία του πλήττεται άδικα από τα μέτρα εμπορικών αντιποίνων (στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέτρα δράσης της ΕΕ).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Μετά τη χτεσινή εθιμοτυπική συνάντηση του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού Ζοζέ Ντουράου Μπαρόσου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ζόρζε Σαμπάιο, ανακοινώθηκε το νέο 14μελές κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα έχει για πρώτη φορά αντιπρόεδρο γυναίκα, την 61χρονη οικονομολόγο Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε. Η Λέιτε θα εκτελεί και καθήκοντα υπουργού Οικονομίας.

Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, διορίστηκε ο Αντόνιο Μαρτίνς δα Κρουζ και στη θέση του υπουργού Εσωτερικών ο Αντόνιο Φιγκουέιρα ντε Λόπες. Στον 39χρονο ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Πάουλου Πόρτας (έτερος εταίρος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης), δόθηκε το υπουργείο Αμυνας. Υπουργοί έγιναν ακόμη δύο στελέχη του Λαϊκού Κόμματος: Ο Μπαγκάου Φέλιξ (υπουργός Εργασίας) και η Μαρία Σελέστε Καρδόνα (υπουργός Δικαιοσύνης).

Η νέα κυβέρνηση, που προέκυψε απ' τις πρόωρες γενικές εκλογές στα μέσα του περασμένου Μάρτη, συγκροτείται από στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (εξέλεξαν 105 σε σύνολο 230 βουλευτών) και στελέχη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (εξέλεξαν 14 βουλευτές).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ