Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τελικά αποτελέσματα των εκλογών

ΚΙΕΒΟ.--

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 31 Μάρτη, στην Ουκρανία, καθώς και την κατανομή των εδρών. Ο δεξιός - εθνικιστικός συνασπισμός «Η Ουκρανία μας» του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιουστσένκο καταλαμβάνει την πρώτη θέση με το 23,57% των ψήφων. Ακολουθεί το ΚΚ Ουκρανίας με 20,01%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο φιλοπροεδρικός συνασπισμός «Για μια Ενιαία Ουκρανία» με 12,05%. Ακολουθούν ο συνασπισμός «Ιουλία Τιμοσένκο» με 7,21%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας με 6,95%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας με 6,21%. Τα υπόλοιπα κόμματα και συνασπισμοί έμειναν εκτός Κοινοβουλίου, μιας και δεν έπιασαν το όριο του 4%.

Μετά και την καταμέτρηση των ψήφων στις μονοεδρικές περιφέρειες έξι κόμματα και συνασπισμοί θα συγκροτήσουν το νέο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η κατανομή των 450 βουλευτικών εδρών του Κοινοβουλίου έχει ως εξής: ο συνασπισμός «Η Ουκρανία μας» εκλέγει 112 βουλευτές. Ακολουθεί ο φιλοπροεδρικός συνασπισμός «Για μια Ενιαία Ουκρανία», μ' επικεφαλής το διευθυντή της προεδρικής διοίκησης Βλαντίμιρ Λίτβιν με 104 έδρες. Το ΚΚ Ουκρανίας, αν και δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, λόγω του εκλογικού συστήματος, λαμβάνει 66 έδρες (στο προηγούμενο Κοινοβούλιο είχε 112 έδρες). Οι απώλειες του ΚΚ Ουκρανίας ήταν στις μονοεδρικές (πλειοψηφικές) περιφέρειες, όπου εκλέγει ελάχιστους βουλευτές. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας, του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου Βίκτορ Μεντβεντσούκ, λαμβάνει 22 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλεξάντρ Μορόζ λαμβάνει 24 έδρες, ενώ 21 έδρες λαμβάνει ο συνασπισμός «Ιουλία Τιμοσένκο». Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι καταλαμβάνουν 101 έδρες.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το Κρεμλίνο δέχτηκε με ικανοποίηση την επιτυχία στις εκλογές των Ουκρανών κομμουνιστών, των σοσιαλδημοκρατών και του συνασπισμού «Για μια Ενιαία Ουκρανία», που τάσσονται υπέρ της παραπέρα προσέγγισης της Ουκρανίας με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ