Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
«Θα το νικήσουμε»

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης

«Η Κούβα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Ανχελ Νταλμάου Φερνάντες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τον πρεσβευτή της Κούβας στην Αθήνα Χόρχε Κεσάδα, ο Νίκος Σερετάκης, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας, που βρίσκεται στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη, μίλησε στα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Κούβα, για τις δυσκολίες που πέρασε ο λαός μετά τις αλλαγές στις σοσιαλιστικές χώρες, για τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα που έχουν κατακτήσει, λόγω της μεγάλης αντίστασης του κουβανικού λαού, αλλά και της αλληλεγγύης που έχουν εκφράσει οι λαοί απ' όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και για τις κατηγορίες των ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νησί της Επανάστασης.

«Σαράντα χρόνια, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπαθούν να απομονώσουν την Κούβα, πράγμα που δεν έχουν καταφέρει. Η Κούβα έχει διπλωματικές σχέσεις με 152 χώρες. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να πείσουν τις κυβερνήσεις και τους λαούς ότι γίνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Τελευταία, η προσπάθειά τους επικεντρώνεται στο να περάσει ψήφισμα καταδίκης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(...) Δυστυχώς οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάντα υποστηρίζουν τις ΗΠΑ στα άδικα ψηφίσματά τους. Ετσι ρωτάμε: Ποια ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται; Μας λένε ότι η Κούβα έχει μονοκομματικό σύστημα. Πως δε δέχονται τα αποτελέσματα των εκλογών μας, πως οι εφημερίδες μας είναι κρατικές, καθώς και πως τα συνδικάτα είναι φιλικά προσκείμενα στο κράτος. Τότε εμείς τους θυμίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες με τέτοια μονοκομματικά συστήματα, χώρες όπου δεν υπάρχουν καν κόμματα. Υπάρχουν χώρες που δε διεξάγουν καν εκλογές. Ενώ σε ό,τι αφορά τις εφημερίδες υπάρχουν χώρες με κρατικές εφημερίδες ή ακόμα που ανήκουν στο βασιλιά της χώρας, ενώ αλλού ούτε συνδικάτα δεν υπάρχουν», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Ανχελ Νταλμάου Φερνάντες επισήμανε ότι το ψήφισμα «είναι άδικο και δε βασίζεται πουθενά, ενώ κάνει διακρίσεις σε βάρος της Κούβας. Αλλά θα το νικήσουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ