Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανταλλαγές φιλοφρονήσεων, αλλά...

Ο Χαμίντ Καρζάι (αριστερά) συναντά τον Περβέζ Μουσάραφ. Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να σπάσουν τον διμερή διπλωματικό «πάγο», με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Associated Press

Ο Χαμίντ Καρζάι (αριστερά) συναντά τον Περβέζ Μουσάραφ. Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να σπάσουν τον διμερή διπλωματικό «πάγο», με τις ευλογίες των ΗΠΑ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο πραξικοπηματίας στρατηγός που έχει αυτοανακηρυχτεί Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, και ο διορισμένος από τη διάσκεψη της Βόννης προσωρινός πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, είχαν χτες συνομιλίες στην Καμπούλ, σε μια συνάντηση που τα διεθνή πρακτορεία χαρακτήρισαν σημαντική. Οι δύο άνδρες αποκάλεσαν τους λαούς τους «αδελφούς», προσπαθώντας να σπάσουν τον διπλωματικό πάγο που επικρατούσε στις διμερείς σχέσεις - όχι ακριβώς τυχαία, καθώς το Πακιστάν είναι η χώρα στην οποία, εν πολλοίς, δημιουργήθηκε το «κίνημα» των Ταλιμπάν. Ο Μουσάραφ πάντως δεσμεύτηκε να χορηγήσει άμεσα ποσό 10 εκατ. δολαρίων στο Αφγανιστάν από τα συνολικά 100 εκατ. δολάρια που έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν.

Το Πακιστάν, είπε ο Μουσάραφ, «έχει μόνο ένα στόχο: να βοηθήσει το Αφγανιστάν». Ο Καρζάι απάντησε στη φιλοφρόνηση χαρακτηρίζοντας «καλό γείτονα» τον Μουσάραφ. Οι δύο δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» - αυτό έλειπε. Οσον αφορά το πού βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν ή ο μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, αμφότεροι δήλωσαν πως «δεν ξέρουν πού βρίσκονται» ή αν είναι ζωντανοί ή νεκροί.

Ο Μουσάραφ δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ούτε εάν ο άνδρας που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη από τους Αμερικανούς είναι όντως - όπως ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος διά του Αρι Φλάισερ - ο Αμπού Ζουμπέιντα, κορυφαίο στέλεχος της Αλ-Κάιντα και μέλος του «στενού κύκλου» του μπιν Λάντεν.

Αλλη μια σύλληψη που απασχολούσε χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν αυτή του παλιού στενού συνεργάτη του (επίσης εξαφανισμένου) πρώην πρωθυπουργού του Αφγανιστάν, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ. Ο Ουαχιντουλάχ Σαμπαούν συνελήφθη με την κατηγορία ότι «συνωμοτούσε» κατά της κυβέρνησης Καρζάι.

Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ότι παρ' όλες τις φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν ο Καρζάι με τον Μουσαράφ, η δυσπιστία με την οποία είναι εμποτισμένα τα στελέχη της Βόρειας Συμμαχίας προς το Πακιστάν καθόλου δεν αίρεται.

Παράλληλα, στο Πακιστάν χτες, κι ενώ ο Μουσάραφ βρισκόταν στην Καμπούλ, άλλο ένα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στην καταγραφόμενη αναζωπύρωση της θρησκευτικής βίας, που οι Αμερικανοί αποδίδουν σε «δράση συνεργατών και συμπαθούντων της Αλ-Κάιντα». Στην παραδοσιακά επαρχία Κουέτα, τουλάχιστον δύο προσευχόμενοι μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 35 τραυματίστηκαν σε επίθεση με χειροβομβίδες κατά τεμένους στην πόλη Σαμάν. Τη Δευτέρα, μια ισχυρή έκρηξη σε λεωφορείο στην περιοχή Σπένκι Ραγκζάι κόστισε 2 ζωές και 12 τραυματισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ