Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Παλινδρομήσεις» ως προς τη Μέση Ανατολή;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Ο Μπους στηρίζει τον Σαρόν, ενώ οι σύμβουλοί του του αμφισβητούν τη στρατηγική απέναντι στο Ισραήλ», ήταν ο τίτλος προχτεσινού δημοσιεύματος των «New York Times» ενώ χτες η εφημερίδα επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι ολοένα και αυξάνεται η κριτική απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που δείχνει ότι δεν καταβάλλει για να προωθηθεί μία ειρηνευτική διαδικασία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους «New York Times», την ίδια στιγμή στο αμερικανικό Κογκρέσο, γερουσιαστές όπως ο δημοκρατικός Τζόζεφ Λίμπερμαν και ο ρεπουμπλικανός Αρλεν Σπέκτερ, ένωσαν τις φωνές τους για να δηλώσουν στο Σώμα ότι ο Μπους δεν έχει αφιερώσει ικανό και απαραίτητο χρόνο ή το κύρος τους για μία ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις φωνές αυτές, χτες προστέθηκε και η πρώην ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ, που μέσα από το CNN ζήτησε μεγαλύτερη δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε τη λύπη της γιατί στην τωρινή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βλέπει μια ανακολουθία.

Είναι μάλλον «αξιοπερίεργο» που κάποιοι ενεργοί και μη πολιτικοί στις ΗΠΑ, βλέπουν ανακολουθίες στην πολιτική Μπους, αφού έχει γίνει ολοφάνερο, όπως το εντοπίζουν και οι «Financial Times», ότι για τους παροικούντες το Λευκό Οίκο, τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή έχουν υπαχθεί στον ευρύτερο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση εντάσσεται και η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την «Washington Post», που προχτές, μεσούσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, διά στόματος υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, βλέπουν διασυνδέσεις μεταξύ Ιράν, Ιράκ και Συρίας με τις «τρομοκρατικές επιθέσεις που γίνονται στο Ισραήλ, και μάλιστα κατηγόρησε τα τρία αυτά κράτη ότι «υποθάλπουν την τρομοκρατία». Ειδικά οι τελευταίες αυτές δηλώσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, με το δεύτερο μέτωπο προς βορράν με το Λίβανο και τη Συρία, που απειλεί να ανοίξει το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ