Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
... Σε δουλιά να βρισκόμαστε

H πολυδιαφημισμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για το Μεσανατολικό περιορίστηκε τελικά σε μια επίσκεψη στο Κάιρο, κάποια λόγια αβροφροσύνης που από διπλωματική ευγένεια αναγκάστηκε να πει μετά την άσκοπη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Α. Μάχερ και μια άρνηση του Προέδρου της Αιγύπτου να διαθέσει καν το χρόνο του στον Ελληνα υπουργό. Αλλωστε ήταν φανερό ότι μετά την επιδείνωση της κρίσης το περασμένο Σαββατοκύριακο και την «αδυναμία» της Σαουδικής Αραβίας να εγγραφεί στον κατάλογο των χωρών της περιοδείας του Γ. Παπανδρέου, ελληνική πρωτοβουλία δεν υπήρχε.

Παρ' όλα αυτά ο Ελληνας υπουργός, πιστός στις αρχές του ότι η εικόνα είναι το παν της πολιτικής σήμερα, πήγε στο Κάιρο, έστω για μια φωτογραφία και για να «ανακατευτεί» το όνομά του στη διπλωματική φασαρία των ημερών.

Από τις επαφές του Γ. Παπανδρέου στο Κάιρο, η σημαντικότερη ίσως ήταν αυτή με τον υπουργό Σχεδιασμού της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Σάατ, ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταδικάσουν με σαφέστερο τρόπο και με πράξεις την ισραηλινή εισβολή και κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις και την αλληλεγγύη του με τον Πρόεδρο Αραφάτ. Προσέθεσε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει από κοινού με υπουργούς άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσπαθεί την ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας για το θέμα. Κατά τη διάρκεια άλλωστε της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο επίσημο ο Γ. Παπανδρέου όπως και ο Ν. Σάατ μίλησαν με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γ. Φίσερ εξήγησε στον Παλαιστίνιο συνομιλητή του ότι έχει μιλήσει τηλεφωνικά δεκατέσσερις φορές με τους Ισραηλινούς ιθύνοντες, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Η προκλητική τακτική που ακολουθεί το Τελ Αβίβ άλλωστε δεν έχει όρια, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού «γενοκτονία».

Σχολιάζοντας ο υπουργός Τύπου αυτό το θέμα, δήλωσε ότι «ο Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος με την ευαισθησία και την ευθύνη που πάντα τον διακρίνει, τοποθετήθηκε σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και εξέφρασε τα αισθήματα που υπάρχουν και στο Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό. Βεβαίως, από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν οι τοποθετήσεις μας και σας παραπέμπω στη δήλωση του πρωθυπουργού της περασμένης Κυριακής και τις συνεχείς τοποθετήσεις που έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ και του ανέπτυξε ιδιαίτερα τις ελληνικές θέσεις. Είναι σαφές ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Αρμενία (2024-06-22 00:00:00.0)
Με «επεισοδιακά» απρόοπτα η επίσκεψη Μάχερ (2003-12-23 00:00:00.0)
Η «λογική» της βαρβαρότητας (2001-08-26 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις εύθραυστων ισορροπιών (2001-06-06 00:00:00.0)
Πυρεττός διαβουλεύσεων για το Μεσανατολικό (2000-09-02 00:00:00.0)
Υποσχέσεις και αίμα (1995-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ