Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με «επεισοδιακά» απρόοπτα η επίσκεψη Μάχερ

Αλλος ένας εξάχρονος νεκρός Παλαιστίνιος από τις αφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Αλλος ένας εξάχρονος νεκρός Παλαιστίνιος από τις αφαίρες του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Απειλητικά κινήθηκε πλήθος πιστών στο τέμενος αλ Ακσα τη στιγμή που αντιλήφθηκε την παρουσία του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ, εκσφενδονίζοντάς του παπούτσια (τυπική αραβική χειρονομία περιφρόνησης) και αποκαλώντας τον «προδότη». Οι Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί σωματοφύλακες του Μάχερ τον φυγάδευσαν αμέσως. Ο ίδιος φάνηκε, προσωρινά, να χάνει τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπως επίσης και ένα μέλος της φρουράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείας του Αιγύπτιου αξιωματούχου είναι πολύ καλή.

Το επεισόδιο αυτό επισκίασε τον κύκλο επαφών που είχε ο Μάχερ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε θετικό κλίμα. Στόχος της επίσκεψης ήταν να «ενθαρρυνθεί» ο ισραηλινο-παλαιστινιακός διάλογος και να προωθηθεί ο «οδικός χάρτης». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αριέλ Σαρόν, ο Αχμάντ Μάχερ φέρεται να απέσπασε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τη δέσμευση ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές οργανώσεις (διαμεσολάβηση που έχει αναλάβει η αιγυπτιακή ηγεσία), το Ισραήλ «θα απαντήσει με ηρεμία στην ηρεμία».

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε ότι «οι σχέσεις με την Αίγυπτο, τη σπουδαιότερη χώρα της περιοχής, γίνονται στενότερες και αυτό φυσικά θα επηρεάσει προς το καλύτερο τις σχέσεις με την Π. Αρχή». Οπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα, ο Μάχερ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για ένα νέο γύρο επαφών με την Π. Αρχή και τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Την επίσκεψη Μάχερ καλωσόρισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ο οποίος, αργότερα, δήλωσε «οργισμένος και σοκαρισμένος» από την επίθεση κατά του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ, ο οποίος «βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την Π. Αρχή». Για «ανεύθυνη και καταδικαστέα πράξη» έκανε λόγο και η Π. Αρχή.

Στο μεταξύ, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα κατά θέσης του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με πυρά, τραυματίζοντας 4 Παλαιστινίους. Την προηγούμενη μέρα, Ισραηλινοί στρατιώτες έβαλλαν κατά παιδιών που τους πετούσαν πέτρες στον καταυλισμό Μπαλάτα, έξω από τη Νάμπλους, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν 6χρονο Παλαιστίνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ