Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, εκκαθαρίσεις και υποσχέσεις συμβολαίων

Ο κατοχικός στρατιώτης πάντα με το φόβο της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ο κατοχικός στρατιώτης πάντα με το φόβο της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου, όπως άλλωστε και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ μετέβη, για άλλη μια φορά, στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, ενώ ο νυν προεδρεύων του διορισμένου Προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου διαβεβαίωνε, μετά το Παρίσι και τη Βόννη, και τη Μόσχα ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές για ρωσικές επενδύσεις στο Ιράκ», διατυπώνοντας, για άλλη μια φορά, αντίθετη θέση από αυτήν του Λευκού Οίκου.

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ο Ιρακινός διερμηνέας του σκοτώθηκαν και άλλοι 2 Αμερικανοί τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο της Βαγδάτης. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά όταν αυτοκινητοπομπή έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο κοντά στο Ραμαντί. Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων Φαλούτζα, Σαμάρα, Τζαλουλάχ και Ραουάχ.

Στη Φαλούτζα ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 2 υψηλόβαθμα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος και άλλο ένα στην Μπαακούμπα, ενώ δεκάδες είναι οι συλληφθέντες «ύποπτοι για αντικατοχικές ενέργειες». Επίσης, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν άλλα 2 σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγούς βορείως και νοτίως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα η παραγωγή πετρελαίου για άλλη μια φορά να πέσει κάτω από το 50% των τωρινών δυνατοτήτων της χώρας.

Ενώ ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασντιέφσκι έφθασε αιφνιδίως στο Ιράκ για να επισκεφθεί τα πολωνικά στρατεύματα κοντά στη Βαβυλώνα, ο κατοχικός διοικητής μετέβαινε στην Ουάσιγκτον, όπου είχε νέες διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις στην κατεχόμενη χώρα με τον Πρόεδρο Μπους και τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Μπρέμερ επανέλαβε την εκτίμηση ότι, στο άμεσο μέλλον, θα αυξηθούν οι αντικατοχικές επιθέσεις, τόνισε όμως ότι μακροπρόθεσμα η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χτες στη Μόσχα οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του διορισμένου Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους αξιωματούχους της ρωσικής ηγεσίας. Ο Πούτιν, υποδεχόμενος την ιρακινή αντιπροσωπεία στο Κρεμλίνο, δήλωνε ότι οι ρωσικές εταιρίες είναι έτοιμες για επενδύσεις κατ' αρχάς 4 δισ. δολαρίων στο Ιράκ και, στη συνέχεια, φέρεται να κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει σε διαγραφή μέρους του ιρακινού χρέους προς τη Ρωσία «αν υπογραφούν προνομιακά πετρελαϊκά συμβόλαια με όλες τις ρωσικές εταιρίες».

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν ικανοποιημένοι και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Ουδείς σχολίασε το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει αποκλείσει από τα πλέον προσοδοφόρα συμβόλαια τις εταιρίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Καναδά, ενώ η Ουάσιγκτον δεν έχει αντιδράσει, μέχρι στιγμής, επισήμως στις υποσχέσεις συμβολαίων και επενδύσεων που μοιράζει η ιρακινή αντιπροσωπεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να φύγουν οι μισθοφόροι της «Blackwater» (2007-09-18 00:00:00.0)
Νέο πολύνεκρο πλήγμα κατά της ιρακινής αστυνομίας (2004-12-30 00:00:00.0)
Τα τεμένη, τώρα, στόχος των κατοχικών δυνάμεων (2004-11-20 00:00:00.0)
«Λάθη», καταρρίψεις και διαδηλώσεις ανέργων (2004-01-14 00:00:00.0)
Πονοκέφαλος οι επιθέσεις και το χρέος (2003-12-06 00:00:00.0)
Κατά των κατακτητών ο σιιτικός θρήνος (2003-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ