Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Να φύγουν οι μισθοφόροι της «Blackwater»

Αναγκάστηκε να το ζητήσει η ιρακινή κυβέρνηση, μετά το μακελειό με αμάχους

Πληρωμένοι φονιάδες της «Blackwater»

Associated Press

Πληρωμένοι φονιάδες της «Blackwater»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας «Blackwater» ζήτησε η ιρακινή κυβέρνηση, απαγορεύοντας κάθε δραστηριότητα της εταιρείας στο έδαφός της, μετά το αιματοκύλισμα που προκάλεσαν σε αμάχους, στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης, την Κυριακή. Μισθοφόροι της εταιρείας συνόδευαν αυτοκινητοπομπή της αμερικανικής πρεσβείας όταν αυτή έγινε στόχος όλμων, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές. Ανοιξαν πυρ αδιακρίτως σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 πολίτες και τραυματίζοντας 18.

Χτες, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε ότι ζήτησε την αποχώρηση όλων με εξαίρεση όσων εμπλέκονται στο συγκεκριμένο περιστατικό καθώς «διεξάγεται, ήδη, έρευνα για πιθανό καταλογισμό ποινικών ευθυνών». Η αμερικανική πρεσβεία επιβεβαίωσε την εμπλοκή ανδρών της «Blackwater» «σε ένα περιστατικό», ενώ η Κοντολίζα Ράις -όπως διέρρεε- θα μιλούσε τηλεφωνικώς στον Ιρακινό πρωθυπουργό Μάλικι για να τον διαβεβαιώσει ότι «και οι ΗΠΑ διεξάγουν τη δική τους έρευνα». Εντούτοις, ουδείς μπορούσε να βεβαιώσει ότι αποχωρούν οι μισθοφόροι της συγκεκριμένης εταιρείας, ούτε πώς η ιρακινή πλευρά μπορεί να το ελέγξει...

Υπενθυμίζεται ότι μισθοφόροι της «Blackwater» ήταν αυτοί που λιντσαρίστηκαν, το φθινόπωρο του 2004, στη Φαλούτζα, περιστατικό που λειτούργησε ως αφορμή για την πρώτη ισοπέδωση της πόλης από τους κατοχικούς. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των μισθοφόρων φονιάδων εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 180.000. Το κύριο συμβόλαιο της «Blackwater» είναι ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «ασφάλεια αξιωματούχων».

Διαμόρφωση κλίματος

Περισσότερους από 12 Ιρακινούς πολίτες ανακοίνωσε ότι συνέλαβε ο αμερικανικός στρατός σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε Βαγδάτη και Μουκνταντίγια, υποστηρίζοντας ότι «ανακρίνονται ως ύποπτοι για διακίνηση παράνομου οπλισμού προερχόμενου από το Ιράν». Είναι η πολλοστή φορά, τον τελευταίο καιρό, που κατοχικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εντοπίζουν «ιρανικό οπλισμό» να έχει χρησιμοποιηθεί σε αντικατοχικές επιθέσεις.

Τέλος, ο σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ επέμεινε, χτες, στην απόφασή του να αποχωρήσουν οι υποστηρικτές του από την κυβέρνηση Μάλικι διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του από την κυβέρνηση. Για την αποχώρηση αρκέστηκε να μιλήσει για «αθέτηση δεσμεύσεων εκ μέρους του Μάλικι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ