Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες μάχες και «προκλήσεις»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΚΑΝΤΑΧΑΡ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά το ότι το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο τον... Αμερικανό πρεσβευτή Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μετέδιδε χτες ότι η «έγκριση του Συντάγματος» του Αφγανιστάν «είναι πλέον ζήτημα ημερών» από το Μεγάλο Συμβούλιο, τα πράγματα κάθε άλλο παρά έτσι έμοιαζαν να είναι. Χτες ο καλόβολος Ουζμπέκος στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ (σφαγέας που διακρίνεται για το... σεβασμό του στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα) εξέφρασε την προτίμησή του σε ένα μοντέλο «μοιράσματος της εξουσίας» ανάμεσα στον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τη Βουλή, γεγονός που, κατά το «Ρόιτερ», σηματοδοτεί μια νέα «πρόκληση» στον άνθρωπο των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ, τα επεισόδια βίας πολλαπλασιάζονταν και πάλι. Την Κυριακή, υπήρξε ρίψη ρουκέτας στην Καμπούλ, ενώ σε νέες μάχες στο νότο και στα ανατολικά, «Ταλιμπάν» σκότωσαν τουλάχιστον 7 κυβερνητικούς στρατιώτες και τραυμάτισαν τουλάχιστον 5 άλλους. Ο Αμερικανός υποστράτηγος Ντέιβιντ Μπάρνο, άρτι διοριστείς διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι μεικτές ομάδες στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων θα «επεκταθούν» πάραυτα.

Κατά τα λοιπά, χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε έκθεση στην οποία εμβριθώς «διαπιστώνει» ότι το μισό ΑΕΠ του υπό αμερικανονατοϊκή κατοχή Αφγανιστάν «προέρχεται από την παραγωγή και τη διακίνηση οπίου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ