Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Οχι» στην κατοχή

Σοκ στην ισραηλινή κοινή γνώμη από την άρνηση 13 μελών και αξιωματικών της «Σαγιερέτ Ματκάλ», επίλεκτης μονάδας κομάντο, να φέρουν σε πέρας «κατοχικές επιχειρήσεις»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Δε θα θυσιάζουμε πλέον τις ζωές μας για να καταπιέζουμε και να αρνούμαστε τα δικαιώματα εκατομμυρίων Παλαιστινίων, ούτε θα χρησιμεύουμε άλλο ως ασπίδα στους εβραϊκούς εποικισμούς... Αλλοτε αγωνιζόμασταν για ένα δίκαιο σκοπό αλλά σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα όρια... εκτελώντας κατοχικές επιχειρήσεις...». Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Αριέλ Σαρόν, 13 μέλη και αξιωματικοί της μονάδας «Σαγιερέτ Ματκάλ», κοινοποιώντας την άρνησή τους να υπηρετήσουν στα παλαιστινιακά εδάφη. Πρόκειται για θρυλική επίλεκτη μονάδα του ισραηλινού στρατού, η οποία, εκτός πολλών άλλων, το 1976 είχε απελευθερώσει 106 Ισραηλινούς ομήρους από αεροσκάφος στο Εντεμπε της Ουγκάντα.

Η επιστολή προκάλεσε νέο σοκ στην ισραηλινή κοινή γνώμη, ισχυρότερο ίσως από αυτό του Σεπτέμβρη, όταν σε ανάλογη άρνηση είχαν προχωρήσει 27 πιλότοι, καθώς πρόκειται για την ελίτ του στρατού. Με εξαίρεση τις φιλειρηνικές οργανώσεις και την ισραηλινή Αριστερά, σύσσωμη η πολιτική (και το Εργατικό Κόμμα) και στρατιωτική ηγεσία τούς καταδίκασε ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία τους. Ο αρχηγός ΓΕΣ τους κατηγόρησε ότι αξιοποιούν τη στολή τους για να προωθήσουν πολιτικές ιδέες και τόνισε ότι θα τεθούν εκτός σώματος και θα τιμωρηθούν για ανυπακοή και ανταρσία.

Ο πρώην επικεφαλής της μονάδας, Μπαράκ, δήλωνε ότι «δικαίωμα άρνησης σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει» και ότι «δεν τίθεται θέμα παράνομων εντολών που να δικαιολογούν μια τέτοια στάση». Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ (νυν Εργατικός Βουλευτής) Ντάνι Γιατόμ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί μια «κοινωνική ομάδα να προσδιορίζει τους στόχους των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ενώ τα ακροδεξιά κόμματα ζήτησαν να «τιμωρηθούν παραδειγματικά και να παταχτεί το φαινόμενο των αρνήσεων στο στράτευμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ