Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΔΕΑΕ
Αρχίζουν άμεσα και οι επιθεωρήσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι επιθεωρήσεις στις πυρηνικές, χημικές ή βιολογικές εγκαταστάσεις της Λιβύης μπορεί να αρχίσουν ακόμη και την επόμενη βδομάδα, οπότε θα μεταβεί στην Τρίπολη, μαζί με επιθεωρητές ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της λιβυκής ηγεσίας, σύμφωνα με την οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει κάθε πρόγραμμα κατασκευής απαγορευμένων όπλων και να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ξαφνικές επιθεωρήσεις σε οποιαδήποτε πυρηνική της εγκατάσταση.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Σούκρι Γκάνεμ δήλωνε, χτες, ότι η Λιβύη είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και θα τηρήσει τη δέσμευσή της, καθώς εκτιμά ότι η «οικονομική πρόοδος είναι προτιμότερη από τα όπλα». Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή μετά από συνάντηση Λίβυων αξιωματούχων με τον αλ Μπάρανταϊ στη Βιέννη, το Σάββατο, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές και διπλωματικές πληροφορίες ήταν το αποτέλεσμα μυστικών συνεχόμενων διαβουλεύσεων, που διεξήχθησαν τα δύο τελευταία χρόνια, κυρίως στο Λονδίνο, με αντικείμενο την προοπτική άρσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

Η απόφαση της Τρίπολης έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τη διεθνή κοινότητα με τον Πρόεδρο Μπους να τη χαρακτηρίζει «σοφή», τον Τόνι Μπλερ «ιστορική», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πρόσφορο έδαφος για πλήρη αποκατάσταση σχέσεων», τον ΟΗΕ «καλό παράδειγμα για τον πλήρη αφοπλισμό ολόκληρης της περιοχής» και τη Γαλλία «επιτυχία της διεθνούς κοινότητας». Παράλληλα, η Λιβύη, σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», υποσχέθηκε να παράσχει και πληροφορίες σχετικές με την «αλ Κάιντα». Ικανοποίηση εξέφρασε και το Ισραήλ, το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, δέχεται πλέον μεγάλη πίεση ιδιαίτερα από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να παραδεχτεί δημοσίως την ύπαρξη του πυρηνικού του οπλοστασίου και να υπογράψει, κατ' αρχάς, τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ