Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία Τζίντζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ξεκίνησε χτες η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς στο ειδικό δικαστήριο που συγκροτήθηκε πρόσφατα. Κατηγορούμενοι είναι 36 άτομα, εκ των οποίων οι 15 διαφεύγουν της σύλληψης και θα δικαστούν ερήμην. Από τους κατηγορούμενους μόνο οι 13 κατηγορούνται άμεσα για το φόνο (7 από αυτούς δεν έχουν συλληφθεί), ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Η δίκη ξεκινά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 28ης του Δεκέμβρη.

Βασικός κατηγορούμενος στη δίκη αυτή είναι ο Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, πρώην υποδιοικητής των ειδικών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας («Κόκκινοι μπερέδες»), που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον Ζόραν Τζίντζιτς. Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της δολοφονίας Μίλοραντ Λούκοβιτς (αλλιώς Λέγκια), πρώην διοικητής των «Κόκκινων μπερέδων», δεν έχει ακόμη συλληφθεί και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι βρίσκεται σε γειτονική χώρα.

Ο Ζόραν Τζίντζιτς δολοφονήθηκε στις 12 Μάρτη έξω από το κτίριο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες, τη δολοφονία οργάνωσαν αξιωματικοί των δυνάμεων ασφάλειας, σε συνεργασία με ανθρώπους του υποκόσμου. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση έφερε την ονομασία «Σταματήστε τη Χάγη» και είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης για να σταματήσει υποτίθεται η έκδοση Σέρβων πολιτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ