Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατά των κατακτητών ο σιιτικός θρήνος

«Οι κατακτητές φταίνε για το αίμα που χύθηκε...», είπαν οι Σιίτες

Associated Press

«Οι κατακτητές φταίνε για το αίμα που χύθηκε...», είπαν οι Σιίτες
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες συνόδευσαν τη νεκρώσιμη πομπή για τον Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ στα τελευταία χιλιόμετρα από την πόλη Κούφα προς τη Νατζάφ, όπου ετάφη στην κεντρική πλατεία της Επανάστασης. Στη νεκρολογία που εκφώνησε ο αδελφός του, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων, ζητώντας την άμεση αποχώρησή τους. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ απέφυγε να απαντήσει, ενώ Αμερικανοί πεζοναύτες δεν πλησίασαν το κέντρο της Νατζάφ, το οποίο βρισκόταν υπό την αυστηρή επιτήρηση Ιρακινών αστυνομικών, αλλά και εκατοντάδων ενόπλων μαχητών της οργάνωσης του αλ Χακίμ, Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ. Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι αντικατοχικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και η γκρίνια εντός ΗΠΑ.

«Οι κατοχικές δυνάμεις ευθύνονται για το αίμα που χύθηκε στη Νατζάφ», υποστήριξε στον πύρινο λόγο που εκφώνησε πάνω από το φέρετρο του αδελφού του και ενώπιον τουλάχιστον 400.000 Σιιτών, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ. Ο αλ Χακίμ ζήτησε την άμεση αποχώρηση των κατακτητών «για να φτιάξει ο ιρακινός λαός τη χώρα του έτσι όπως οφείλει» και κατηγόρησε τις κατοχικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για την έλλειψη ασφάλειας και το χάος που έχει προκληθεί στο Ιράκ. Ο γιος του νεκρού, Μοχάμαντ Χουσεΐν Σαΐντ αλ Χακίμ, που συνόδευσε την τριήμερη πορεία που πραγματοποιήθηκε από τη Βαγδάτη μέσω Καρμπάλα και Κούφα, στη Νατζάφ, εκτίμησε ότι «η χώρα εισέρχεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο». Διάσπαρτοι ανάμεσα στο πλήθος των Σιιτών που θρηνούσε, βρίσκονταν ένοπλοι μαχητές της οργάνωσης. Ο,τι απέμεινε από τον Σιίτη ηγέτη, τάφηκε στην πλατεία της Επανάστασης του 1920, που τιμά τους Σιίτες που εξεγέρθηκαν εναντίον των Βρετανών. Στο συγκεκριμένο σημείο, θα ανεγερθεί τέμενος.

Τελετή στη μνήμη του δολοφονημένου Σιίτη κληρικού έγινε και στο Λίβανο. Ο πνευματικός ηγέτης της σιιτικής «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλα, τόνισε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν όφελος από το χαμό του αλ Χακίμ, επειδή δεν επιθυμούν να υπάρχει ενιαίο Ιράκ και επιδιώκουν τη διχόνοια του ιρακινού λαού, για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν με μεγαλύτερη ευκολία τη χώρα. Προς το παρόν, η ιρακινή αστυνομία επιμένει ότι έχει συλλάβει 9 άτομα ως υπόπτους για το μακελειό της Παρασκευής στο τέμενος του Ιμάμη Αλί, εκ των οποίων οι 2 είναι Σαουδάραβες και ο 1 Παλαιστίνιος με ιορδανικό διαβατήριο. Ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «επείγει η βελτίωση της συνεργασίας με τους Ιρακινούς για την επίτευξη καλύτερου επιπέδου ασφαλείας».

Εκρήξεις στη Βαγδάτη
γκρίνια στην Ουάσιγκτον

Ενας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε, άλλοι 2 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ άλλα 19 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρότερα, από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Ραφάσα, της Βαγδάτης, πολύ κοντά στην αστυνομική ακαδημία. Νωρίτερα, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν το όχημά τους προσέκρουσε σε νάρκη, στα νότια περίχωρα της Βαγδάτης. Ενας τρίτος Αμερικανός σκοτώθηκε όταν κατέπεσε, από μηχανική βλάβη, ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον διογκώνεται η δυσαρέσκεια για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ. Πολλά μέλη του Κογκρέσου, και από τις δύο πτέρυγες, θέτουν σειρά ερωτημάτων στην κυβέρνηση Μπους ζητώντας από το Λευκό Οίκο να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και κόστος για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ενώ πολλοί ζητούν να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις σε άλλες χώρες να αποστείλουν στρατεύματα και να αναλάβουν μέρος του οικονομικού βάρους της «ανοικοδόμησης». Προς το παρόν, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ στοιχίζει 3,9 δισ. δολάρια το μήνα. Επίσης, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε, χτες, ότι τουλάχιστον 5 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίζονται καθημερινώς στο Ιράκ και ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει επιτέλους να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στον αμερικανικό λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ