Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Τελεσίγραφα αυτονομιστών και επιχειρήσεις του στρατού...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ενταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, όπου ομάδες Αλβανών αυτονομιστών και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της χώρας έχουν πάρει - για μία ακόμη φορά - θέσεις αντιπαράθεσης...

Αφορμή για την αύξηση της έντασης στα χωριά του Κουμάνοβο-Λίπκοβο αποτέλεσε η προσπάθεια των αστυνομικών να συλλάβουν τον Αμπντούλ Γιακούπι (φέρεται στέλεχος του αυτονομιστικού «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» -«ΑΝΑ» - μολονότι η οργάνωση αρνήθηκε πρόσφατα πως είναι μέλος της...), επειδή είχε οργανώσει - πριν δύο βδομάδες - υπόθεση απαγωγής δύο αστυνομικών. Εως χτες βράδυ, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, με την κάλυψη στρατιωτικών ελικοπτέρων, είχαν περικυκλώσει τα χωριά της περιφέρειας του Κουμάνοβο επιδιώκοντας τη σύλληψη του Γιακούπι.

Τελεσίγραφο αυτονομιστών...

Παράλληλα, αυτονομιστές του «ΑΝΑ», με τελεσίγραφο που απέστειλαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς», απαίτησαν απ' τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας να αποχωρήσουν (έως νωρίς χτες το απόγευμα), ειδάλλως, απείλησαν με προσφυγή στα όπλα «για την εκπλήρωση πατριωτικού καθήκοντος»! Το τελεσίγραφο που έφθασε ηλεκτρονικά στο πρακτορείο «Ρόιτερς» έφερε την υπογραφή κάποιου επονομαζόμενου «στρατηγού Βίγκαν Γκράντιτσα», ο οποίος, μάλιστα, χαρακτήρισε «υπεύθυνες τις ξένες δυνάμεις για τις όποιες συνέπειες... εάν οι Αλβανοί δεν απαλλαχτούν απ' τον ένοπλο αποικιοκράτη που υπάρχει στη γη και στα σπίτια τους»!

Εως νωρίς χτες βράδυ, οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ δεν είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, μολονότι αναφέρονταν πληροφορίες πως στελέχη των πολιτικών κομμάτων της αλβανικής κοινότητας της χώρας επιχειρούσαν επαφές για εκτόνωση της έντασης με επικεφαλής των ενόπλων αυτονομιστών που έχουν (απ' την περασμένη Κυριακή) «καταφύγει» στα χωριά του Κουμάνοβο (ιδιαίτερα στο Βάξιντσε και στο Λότζανι, τα οποία απέχουν 20-30 χλμ. απ' τα Σκόπια...). Οσον αφορά στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής, υπάρχουν πληροφορίες πως πολλές δεκάδες χωρικοί απ' το Βάξιντσε και το Λότζανι (ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα) εγκατέλειπαν (έως και χτες το πρωί), κατά κύματα, τις εστίες τους καθώς ήταν μεταξύ τους κοινό το συναίσθημα του φόβου για ενδεχόμενο νέας αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ αυτονομιστών και στρατού... Πολλοί απ' αυτούς κατέφυγαν σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου ενώ άλλοι φέρεται πως μετέβησαν σε αλβανοκατοικούμενες περιοχές της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο...

Η επιχείρηση της αστυνομίας και του στρατού στην περιφέρεια του Κουμάνοβο δρομολογήθηκε μετά απ' την απόφαση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ, που, συνεδριάζοντας για να εκτιμήσει τα τελευταία περιστατικά έντασης, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το «μεγαλύτερο μέρος προκαλείται από αρκετούς εξτρεμιστές και ένοπλες οργανώσεις που παραμένουν στο έδαφος της χώρας και αποσκοπούν στην παραβίαση της ασφάλειας της χώρας με σκοπό περαιτέρω αποσταθεροποίηση και τη μη εφαρμογή της συμφωνίας-πλαίσιο της Οχρίδας» (με την οποία επιχειρήθηκε ο τερματισμός των ένοπλων συγκρούσεων του 2001 μεταξύ στρατού και Αλβανών αυτονομιστών).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύσκολη η υπό πίεση «συμφωνία»... (2001-06-20 00:00:00.0)
Νέα διακήρυξη... «πολιτικής λύσης της κρίσης» (2001-05-31 00:00:00.0)
Στο Τέτοβο μεταφέρθηκε το θέατρο των συγκρούσεων... (2001-05-23 00:00:00.0)
ΕΕ και ΝΑΤΟ πιέζουν για διάλογο και μείωση των συγκρούσεων... (2001-05-19 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις μετά το «μήνα του μέλιτος»... (2001-05-06 00:00:00.0)
Ο «χορός» των αυτονομιστών στην ΠΓΔΜ... (2001-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ