Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
ΕΕ και ΝΑΤΟ πιέζουν για διάλογο και μείωση των συγκρούσεων...

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι οδηγίες των ΕΕ και ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στα Σκόπια θα μπορούσαν να συνοψιστούν στην εξής μία: Ρίξτε τους τόνους και τις βολές εναντίον των αυτονομιστών για να μειωθούν - τάχα... - «οι απώλειες των αμάχων», ξεκινήστε «διάλογο» και προβείτε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνον εάν αυτό καταστεί απαραίτητο... Τώρα, στο ποιος θα κρίνει πότε και τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διεξαχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση, η απάντηση εν μέρει φαίνεται να εξαρτάται από τις διαθέσεις των υπερδυνάμεων στα «στρατηγεία» των Βρυξελλών αλλά και από τις όποιες τυχόν «απρόβλεπτες» εξελίξεις αναζωπυρώσουν προσεχώς παλιά και νέα μέτωπα συγκρούσεων στο βορρά - και όχι μόνον... - της ΠΓΔΜ.

Ετσι χτες, ο Πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ανακοίνωσε πως παρά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τους αυτονομιστές, ο στρατός δε θα προβεί σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις... Ως εκ τούτου, η εύθραυστη «εκεχειρία» παραμένει σε ισχύ, μολονότι κατά διαστήματα βάλλεται από τις σποραδικές ανταλλαγές πυρών -όπως και χτες.. - στα χωριά πέριξ του Κουμάνοβο (Σλούπτσανε, Οριζάνε, Βάξιντσε).

Ο δε εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Μαρκόφσκι, σχολίασε τις χτεσινές επιθέσεις των αυτονομιστών κατά των δυνάμεων των Σκοπίων ως «σημάδια ενδεχόμενων προετοιμασιών για επιθετικές ενέργειες κατά των μακεδόνων στρατιωτών». Ο ίδιος πάντως δεν επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του «περί επιχειρήσεων συντριβής των ανταρτών»...

Υπουργοί της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες

Την Τετάρτη, η τρόικα υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανν Λιντ, είχε συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση δίνοντας τη «σύσταση» αποτροπής περαιτέρω στρατιωτικών αναμετρήσεων με τους αυτονομιστές για «χάρη» της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Χτες, ήταν η σειρά κλιμακίου υπουργών της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Σκοπίων να μεταβεί στο στρατηγείο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εκεί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ιλινκα Μιτρέβα και Βλάντο Μπουσκόφσκι, άκουσαν νέες δηλώσεις συμπαράστασης και κατανόησης αλλά και εκκλήσεις για έναρξη και εντατικοποίηση ενός διεθνοτικού πολιτικού διαλόγου στην ΠΓΔΜ. Ο δε Χαβιέ Σολάνα, μετά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς της ΠΓΔΜ, απέκλεισε μάλιστα - προς το «παρόν»... - οποιοδήποτε ενδεχόμενο επαφής της ΕΕ με τους αυτονομιστές, λέγοντας πως «είναι παράνομοι» και «προσπαθούν να πετύχουν με τα όπλα πολιτικούς στόχους»...

Την Πέμπτη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, είχε «συμβουλεύσει» τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της αλβανικής μειονότητας, γιατί μία τέτοια εξέλιξη «θα υποβάθμιζε την πολιτική ατζέντα των οπλοφόρων» (του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού»). Κατά τη γνωστή του «συνήθεια», ο Ρόμπερτσον υποσχέθηκε «περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια» του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων... δίχως, εννοείται, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών από εννέα χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης απηύθυναν έκκληση στους Αλβανούς αυτονομιστές της ΠΓΔΜ να σταματήσουν την ένοπλη δράση τους και να παραδώσουν τα όπλα τους. Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών από την Αλβανία, την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία και την Κροατία, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η κρίση στη χώρα αυτή απειλεί την ευρύτερη περιοχή.

Επιθέσεις αυτονομιστών στο Πρέσεβο

Αν και στα Σκόπια, καταβάλλονται - τεχνητά... - προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο (κοντά στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο) το λόγο έχουν ξαναπάρει τα όπλα...

Χτες, οι Αλβανοί αυτονομιστές εξαπέλυσαν νέα επίθεση στη νότια σερβική πόλη Βράνιε προκαλώντας το θάνατο ενός Γιουγκοσλάβου λοχία και τον τραυματισμό άλλων πέντε στρατιωτικών όταν χτύπησαν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν οι τελευταίοι με αντι-αρματικές ρουκέτες. Βορειότερα, κοντά στην πόλη Μέντβεγια, οκτώ αυτονομιστές του «UCPMB» τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Οπως φαίνεται, δυσκολίες συναντούν οι προσπάθειες προετοιμασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας για την αποστρατιωτικοποίηση δύο χωριών στη νότια Σερβία (Λούτσανε και Τούρια), όπου θα εισέλθουν στις 26 του μήνα οι άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού για να αναλάβουν τον έλεγχο και του τελευταίου τμήματος της «ουδέτερης ζώνης» στα διοικητικά όρια Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Η αποστρατιωτικοποίηση των χωριών Λούτσανε και Τούρια, που γίνεται με την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, λέγεται πως θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των σχολείων και τη σύνδεση της κοιλάδας του Πρέσεβο με το Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ