Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιπαράθεση για το νέο νόμο περί συνδικάτων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε απευθείας αντιπαράθεση οδηγείται η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων του Δημοσίου Τομέα της Τουρκίας (KESK) με την κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ, με μήλο της έριδος το νέο νομοσχέδιο περί του συνδικαλίζεσθαι που έχει ήδη αρχίσει να συζητείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Την Τετάρτη υπήρξε μια πρώτη διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της KESK, Σάμι Εβρέν. Οι συνδικαλιστές ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του: «έχουμε προτείνει ένα δικό μας νομοσχέδιο στην εθνοσυνέλευση... Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε εναντίον του νομοσχεδίου, που αγνοεί τα αιτήματά μας, έως ότου αυτό αποσυρθεί. Θα διοργανώσουμε μια διαδήλωση από την Κωνσταντινούπολη ως την Αγκυρα στα τέλη Μάη και μια διαδήλωση στην πλατεία Κιζιλάι με πλατιά συμμετοχή», τόνισε ο Σάμι Εβρέν στην ομιλία του, όπως αναφέρει χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τούρκις Ντέιλι Νιουζ».

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά σκληρών συγκρούσεων που αναμένονται στο κοινωνικό πεδίο στην Τουρκία, καθώς ανάμεσα στις «μεταρρυθμίσεις» που υπαγορεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) περιλαμβάνονται το «πάγωμα» των μισθών, η «απαλλαγή» του δημοσίου τομέα από τους «περιττούς» (!) υπαλλήλους του κ.ο.κ..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ