Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Διπλωματική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Αρμενία

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα των Αιγυπτίων και Καταριανών μεσολαβητών με την ηγεσία της Χαμάς στην Ντόχα, σε σχέση με τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Αμερικανοί, μιλώντας αυτήν τη βδομάδα στην εφημερίδα «Wall Street Journal», εκτίμησαν ότι πλέον είναι το πολύ 50 οι Ισραηλινοί όμηροι που παραμένουν ζωντανοί μετά από αιχμαλωσία 8-9 μηνών.

Από την άλλη, η αδιαλλαξία της ισραηλινής ηγεσίας και η κλιμάκωση των καταστροφικών επιθέσεων σε Γάζα και Δυτική Οχθη κάνουν ολοένα και περισσότερες χώρες να προχωρούν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Την Παρασκευή η Αρμενία έγινε η ένατη χώρα από τον περασμένο Οκτώβρη που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης. Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρεται ότι «η αναγνώριση αυτή συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της λύσης των δύο κρατών, η οποία αντιμετωπίζει συστηματικές προκλήσεις και προωθεί την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Από την άλλη, η εξέλιξη προκάλεσε τη σφοδρή ενόχληση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που επέπληξε τον Αρμένιο πρέσβη στο Ισραήλ.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των 193 χωρών - μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επικοινώνησε με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, και εξέφρασε υποκριτικά λύπη για τη συνεχιζόμενη καταστροφή και επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, όταν το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ είναι προνομιακός εταίρος της Ευρωένωσης. Κατά τ' άλλα ο Μπορέλ εμφανίστηκε ανήσυχος για την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, και ο Ιορδανός υπουργός τού ζήτησε να αναλάβει η ΕΕ «πραγματική δράση για να σταματήσει το έγκλημα πολέμου του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού».

Παράλληλα, την Παρασκευή συναντήθηκαν στη Μαδρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, και του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ζητώντας την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών. «Θέλουμε Δυτική Οχθη και Γάζα να γίνουν ένα κράτος μόλις σταματήσει ο πόλεμος», είπε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας ότι μαζί με τον Καταριανό ομόλογό του και άλλους καταβάλλουν προσπάθειες «αποκλιμάκωσης της κατάστασης στον νότιο Λίβανο».

Κινητικότητα στην περιοχή αναπτύσσει εκ νέου την ερχόμενη βδομάδα και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Τη Δευτέρα η Μπέρμποκ μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο θα μεταβεί στο Ισραήλ και θα εκφωνήσει ομιλία σε Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ενώ θα συναντηθεί και με τον ομόλογό της, Ισραελ Κατζ. Την Τρίτη θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά, και στη συνέχεια στον Λίβανο για συνομιλίες με αξιωματούχους στη Βηρυτό, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Μετανάστευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ