Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Σοβαρές απειλές γενικής ανάφλεξης Ισραήλ - Λιβάνου

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου, Ε. Χοκστάιν, στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου, Ε. Χοκστάιν, στον Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για ολομέτωπη επίθεση στον Λίβανο (ακόμη και μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες), παρά το γεγονός πως παραμένει ανοικτό το μεγάλο μέτωπο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και η κλιμάκωση της κατοχής των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Στα μέσα της βδομάδας η Βόρεια Διοίκηση του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως ενέκρινε τα επιχειρησιακά σχέδια μάχης σε περίπτωση πολέμου με τον Λίβανο. Παράλληλα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν τη συνέχιση γυμνασίων με στόχο το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο.

Στο στόχαστρο και η Κύπρος εφόσον συνεργάζεται με το Ισραήλ

Το ίδιο διάστημα η Χεζμπολάχ κλιμάκωσε τις επιθέσεις σε θέσεις του στρατού στο Βόρειο Ισραήλ, δημοσιοποίησε βίντεο κατασκοπευτικού drone της οργάνωσης, που «σημάδεψε» ευαίσθητες θέσεις και εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού στο Βόρειο Ισραήλ και στο λιμάνι της Χάιφα, ενώ την Τετάρτη το βράδυ ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, έβαλε στο κάδρο και την Κύπρο, προειδοποιώντας την πως εάν συνεχίσει την υποστήριξη στο κράτος - δολοφόνο, τότε θα μπει και αυτή στο στόχαστρο. Ο Νασράλα ξεκαθάρισε πως αν η Λευκωσία συνεχίσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, με το «άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου», τότε αυτό θα σημαίνει «ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο».

Η προειδοποίηση της Χεζμπολάχ φάνηκε να αιφνιδιάζει την κυβέρνηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη, που έσπευσε να διαψεύσει πως η χώρα του εμπλέκεται στις πολεμικές συρράξεις της Μέσης Ανατολής. «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος. Είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», είπε την Πέμπτη ο Χριστοδουλίδης, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος είχε συμφωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον την έναρξη διμερούς στρατηγικού διαλόγου από το ερχόμενο φθινόπωρο. Επιπροσθέτως κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης» του Cyclops, του αμερικανικού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο νησί...

Η πιθανή έκρηξη των πολεμικών συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου υποτίθεται πως είναι σενάριο που οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν στην παρούσα φάση να δουν να υλοποιείται. Ωστόσο, παραμένουν σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με την κυβέρνηση και τον στρατό του Ισραήλ με τον Αμερικανό απεσταλμένο Εϊμος Χοκστάιν, που ολοκλήρωσε προ ημερών διαδοχικές επισκέψεις σε Ισραήλ και Λίβανο, να μεταφέρει στη λιβανική πολιτική ηγεσία πως σε περίπτωση πολέμου οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τον ισραηλινό στρατό. Ο ίδιος φέρεται πως μετέφερε μήνυμα της ισραηλινής ηγεσίας στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι σχετικά με την απαίτηση άμεσης απομάκρυνσης των μαχητών της Χεζμπολάχ σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα του Ισραήλ και πως εάν αυτό δεν γίνει γρήγορα, τότε το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιθέσεις από τις 24 Ιουνίου και έπειτα...

Και ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου δείχνει «ετοιμοπόλεμη», Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο CNN στο τέλος της βδομάδας εξέφρασαν «ανησυχία» για την ανθεκτικότητα της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδερένιος Θόλος», ενώ και ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής Noga ηλεκτροδότησης του Ισραήλ, Σαούλ Γκολντστάιν, εξήγησε πως το κεντρικό σύστημα ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι καθόλου έτοιμο να ανταποκριθεί επαρκώς σε συνθήκες ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Σε αυτές τις συνθήκες, την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι (υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι) με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ανώτερο στέλεχος του Λευκού Οίκου, συζητώντας το ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και τρόπους αντιμετώπισης του κοινού γεωπολιτικού τους αντίπαλου στη Μέση Ανατολή του Ιράν. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι Ντέρμερ και Χανέγκμπι συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, συζητώντας όχι μόνο τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων στη Γάζα αλλά και την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Μπλίνκεν την Παρασκευή επανέλαβε πως θα πρέπει να αποτρέψουν το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Λιβάνου και πως επιδιώκουν μία «διπλωματική λύση», ενώ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν «πως δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση». Η δήλωση αυτή έγινε ένα 24ωρο αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανέφερε πως ο ισραηλινός στρατός «ετοιμάζεται και θα συνεχίσει να ετοιμάζεται έναντι κάθε απειλής που έρχεται στον δρόμο μας, και για άμυνα και για επίθεση».

Παράλληλα με τη διπλωματική κινητικότητα, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου και από τις δύο πλευρές, με τον ισραηλινό στρατό να επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του στην εξόντωση σημαντικών διοικητών της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.

Συνέχιση εχθροπραξιών στην Ερυθρά Θάλασσα

Η κλιμάκωση της γενοκτονίας στη Γάζα, οι συγκρούσεις στον Λίβανο τροφοδοτούν τις εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούθι της Υεμένης να συνεχίζουν τις επιθέσεις σε πλοία ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων, με το ελληνόκτητο πλοίο «TUTOR» να βυθίζεται αυτήν τη βδομάδα ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα και τους Αμερικανούς και Βρετανούς να ανακοινώνουν το βράδυ της Πέμπτης την καταστροφή drone των Χούθι στην Υεμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ