Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση συγκρούσεων με στόχο τον έλεγχο της Ράφα

Η πείνα, η δίψα και οι αρρώστιες θερίζουν - τα νεκρά παιδιά στη Γάζα ξεπέρασαν τις 16.000, στο σύνολο των 37.431 θυμάτων

Παιδιά σε βομβαρδισμένο από τους Ισραηλινούς σχολείο του ΟΗΕ στη νότια Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Παιδιά σε βομβαρδισμένο από τους Ισραηλινούς σχολείο του ΟΗΕ στη νότια Γάζα
Στην επίμονη κλιμάκωση των επιχειρήσεων στις δυτικές συνοικίες της νότιας πόλης Ράφα και των βομβαρδισμών σε περιοχές της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας προχώρησε αυτήν τη βδομάδα ο ισραηλινός στρατός, έχοντας στο πλευρό του την αταλάντευτη στήριξη των ΗΠΑ, παρά τις δήθεν παραινέσεις για ...συγκράτηση για να μη γενικευτεί η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Την Παρασκευή, 259η μέρα του πολέμου, συνέχισαν να αυξάνονται τα θύματα της καταστροφικής σύγκρουσης προκαλώντας συνολικά (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) τουλάχιστον 37.431 νεκρούς και 85.653 τραυματίες. Τα νεκρά παιδιά από τις 7 Οκτώβρη ξεπερνούν τις 16.000.

Πέρα από τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι χάνουν τη ζωή τους και από το μαρτύριο της πείνας (τραγικές είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα), της δίψας, την καταστροφή στοιχειωδών υποδομών, όπως το αποχετευτικό δίκτυο. Σε συνθήκες συνεχών συγκρούσεων αλλά και καύσωνα η ζωή στις τεντουπόλεις και στους καταυλισμούς είναι καθημερινή πρόκληση και «θερμοκήπιο» για τη μετάδοση επιδημιών, όπως της ηπατίτιδας, της γαστρεντερίτιδας κ.ά.

Σε αυτές τις συνθήκες την πιο άνιση μάχη επιβίωσης δίνουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 625.000 Παλαιστίνιοι έχουν μείνει εκτός Εκπαίδευσης για περισσότερους από 8 μήνες καθώς τα σχολεία του ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε καταφύγια (που βομβαρδίζονται ανηλεώς από τον στρατό ή σε σωρούς ερειπίων).

Η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που περνάει στη Γάζα με τεράστιες δυσκολίες δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες

Copyright 2024 The Associated

Η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που περνάει στη Γάζα με τεράστιες δυσκολίες δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες
Αναλυτές δήλωσαν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γάζα δεν έχουν μόνο «διαταράξει τις άμεσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά έχουν διαβρώσει τα θεμέλια για τη βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη».

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής υπολογίζουν ότι περίπου 3.500 παιδιά λιμοκτονούν και ότι περίπου 17.000 παιδιά και έφηβοι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους. Οι ΜΚΟ λένε ότι τα παιδιά που πενθούν αγωνίζονται να επιβιώσουν ενώ ορισμένα από αυτά έχουν τάσεις αυτοκτονίας καθώς έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Την Πέμπτη, η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, καθώς η επούλωση των ψυχολογικών πληγών χωρίς αυτήν «θα είναι αδύνατη». Ο Ντ. Μουσάρντο, ψυχολόγος αποστολής των MSF, που εγκατέλειψε προ εβδομάδων τη Γάζα, περιέγραψε τα όσα συγκλονιστικά βίωσε: «Σε μερικές συνεδρίες έπρεπε ακόμη και να φωνάξουμε για να ακουστούμε, για να ξεπεράσουμε τον ήχο των drones και των βομβών... Οταν δεν υπήρχαν μάχες έξω, άκουγες κραυγές παιδιών στο νοσοκομείο. Παιδιά ακρωτηριασμένα, με εγκαύματα ή χωρίς γονείς. Τα παιδιά παθαίνουν κρίσεις πανικού, επειδή ο σωματικός πόνος προκαλεί ψυχολογικές πληγές, όταν ο πόνος σάς θυμίζει τη βόμβα που άλλαξε τη ζωή σας για πάντα»...

Μάχες για την κατάληψη της Ράφα

Την Παρασκευή, μία ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν ο στρατός βομβάρδισε τον καταυλισμό Σάτι της πόλης της Γάζας προκαλώντας τον θάνατο 11 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, κάτοικοι της Ράφα έλεγαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι ο ισραηλινός στρατός προσπαθούσε να ολοκληρώσει την κατάληψη της πόλης με εντατικές ανταλλαγές πυρών κυρίως στις δυτικές συνοικίες, αφού αυξήθηκαν στην αρχή της βδομάδας οι κατεδαφίσεις κτιρίων κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τανκς προωθούνται στο δυτικό και βόρειο τμήμα της Ράφα, με τον στρατό να έχει ήδη καταλάβει το ανατολικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα. Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να έχουν ανοίξει πυρ προς την πόλη με αεροπλάνα, άρματα μάχης και πλοία.

«Ολόκληρη η πόλη της Ράφα είναι μια περιοχή ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε και ο δήμαρχος της πόλης, Αχμεντ αλ Σούφι, ενώ νωρίτερα η Οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) είχε εκτιμήσει σε περίπου 65.000 τον αριθμό των Παλαιστινίων που απέμειναν στην πόλη από τους πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί έως τις 6 Μάη, οπότε ξεκίνησε η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού στη Ράφα έρχεται στο φόντο της κόντρας που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή μεσοβδόμαδα, όταν για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, εξήγησε ότι η Χαμάς «είναι ιδέα» και δεν μπορεί να «νικηθεί». Με τον τρόπο αυτό αμφισβήτησε δημόσια τον διακηρυγμένο στόχο του πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, που επαναλαμβάνει ότι ο πόλεμος θα λήξει με την «απόλυτη ήττα» και «συντριβή» της Χαμάς.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Εϊμος Χάρελ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Haaretz», την Παρασκευή, εξηγούσε ότι ο στρατός θέλει να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας και ότι σε αυτό αντιδρά ο Νετανιάχου, «που έχει άλλες ιδέες», καθώς συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα περί «ολοκληρωτικού πολέμου» έναντι της Χαμάς και για τον στόχο «συντριβής της» για «όσο χρειαστεί».

«Δίνει υποσχέσεις συνολικής λύσης στους υποστηρικτές του αλλά στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε είναι ένας πόλεμος που μοιάζει περισσότερο με μια αιώνια σύγκρουση παρά με νίκη», ανέφερε ο Χάρελ, προσθέτοντας ότι για τον Νετανιάχου η ύψιστη προτεραιότητα είναι η πολιτική του επιβίωση και η εξαγορά χρόνου μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ, όπου ελπίζει να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπως εξηγεί, «ο Νετανιάχου προτιμά μια τέτοια εξέλιξη από μια εναλλακτική εκεχειρία στη Γάζα. Θα ήταν αποδοχή της αποτυχίας στους στόχους που έθεσε εξαρχής και θα οδηγούσε στην αποχώρηση των ακροδεξιών κυβερνητικών του εταίρων και στην κατάρρευση της κυβέρνησης».

Κόλαση από εισβολές και επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Κόλαση όμως γίνεται καθημερινά και η ζωή των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Οι εισβολές του στρατού και οι επιθέσεις των Εβραίων εποίκων σε πόλεις και χωριά Παλαιστινίων είναι επαναλαμβανόμενες, όπως και οι μαζικές συλλήψεις δίχως καμία απολύτως κατηγορία και οι κατεδαφίσεις των σπιτιών αμάχων που κρίθηκε είτε πως τα έχουν φτιάξει χωρίς οικοδομική άδεια (την οποία τους τη στερούν σκόπιμα οι κατοχικές αρχές), είτε επειδή κάποιο μέλος της οικογένειας προχώρησε σε ένοπλη επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων.

Την Παρασκευή το πρωί, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 8 άνδρες μετά την έφοδό του στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν που βρίσκεται βόρεια της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει εφόδους σε εκατοντάδες σπίτια.

Ακολούθησε νέα επίθεση του στρατού στην πόλη Καλκίγια που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκάλεσε τον θάνατο τριών ατόμων. Το απόγευμα της Πέμπτης στην ίδια πόλη Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα στο στήθος έναν 15χρονο Παλαιστίνιο.

Τουλάχιστον 549 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Αλλοι 5.200 έχουν τραυματιστεί.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ