Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποσχέσεις και αίμα

Συναντήθηκαν την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Σάαθ, υπό το βλέμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέον αέρα στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή έδωσε η συνάντηση, που είχαν την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Σάαθ, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ.

Η συνάντηση των τριών ανδρών έγινε στο περιθώριο της πολυμερούς αραβοϊσραηλινής συνάντησης υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον και στην οποία πήραν μέρος, εκτός από τους παραπάνω, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Μετά το τέλος της παλαιστινο - ισραηλινής συνάντησης, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο και οι δυο πλευρές εκτιμούν ότι η μεταξύ τους συμφωνία ειρήνης είναι "δρόμος χωρίς επιστροφή" και δεσμεύονται ότι θα κάνουν ό,τιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια παντός είδους και να στεφθεί με επιτυχία η επικείμενη, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Εξίσου ενθαρρυντικό πρέπει να θεωρηθεί το κυριακάτικο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Χαάρετζ", το οποίο υποστηρίζει ότι ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ Αλ Ασαντ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, δήλωσε πρόθυμος να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, έχοντας ως πρότυπο τις ανάλογες συμφωνίες του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Το ευχάριστο κλίμα ήρθαν να ταράξουν 2 αιματηρές επιθέσεις, που έγιναν χτες και είχαν ως θύματα τόσο Παλαιστινίους όσο και Ισραηλινούς. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, δυο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά αγνώστων, ενώ πλησίαζαν στο κτίριο της παλαιστινιακής διοίκησης στην περιοχή της Χεβρώνας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι άγνωστοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο με ισραηλινές πινακίδες. Λίγες ώρες αργότερα, ένας Ισραηλινός οδηγός ταξί βρέθηκε βαριά τραυματισμένος κοντά στον εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Οχθης Μααλέ Αντουνίμ. Ισραηλινοί έποικοι υποστήριξαν ότι ο άτυχος οδηγός, ο οποίος υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα, δολοφονήθηκε από Αραβα.

Τα συνεχιζόμενα αυτά κρούσματα βίας έχουν επηρεάσει βαθύτατα την ισραηλινή κοινή γνώμη, η οποία δε φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις των κυβερνητικών παραγόντων, όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της ειρηνευτικής συμφωνίας. Οπως δήλωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Οντέτ Μπεν Αμι, ο Γιτζάκ Ράμπιν είναι γνώστης των δυσμενών συνθηκών και ξέρει ότι μόλις το 35% του ισραηλινού λαού τάσσεται υπέρ της ισραηλινο - παλαιστινιακής συμφωνίας ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ