Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχέδια νέου ανταγωνισμού των εξοπλισμών;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου, το οποίο ονομάζεται "Πράξη για την Αναζωογόνηση της Εθνικής Ασφαλείας", εξέφρασαν ανοιχτά ο υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ και ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι, μέσα από άρθρα τους στο χθεσινό φύλλο των"Τάιμς της Νέας Υόρκης".

Οι δύο υπουργοί ανέλυσαν τους λόγους της διαφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν καταστροφικό για την αμερικανική οικονομία να καταναλωθούν δισεκατομμύρια δολαρίων στον εξοπλισμό της χώρας με νέα πυραυλικά συστήματα, με αποτέλεσμα να παραγκωνιστούν άλλες πιο σημαντικές αμυντικές ανάγκες.

Συνεχίζοντας, οι δυο διαφωνούντες υπουργοί υποστηρίζουν ότι είναι και θα είναι πιο επωφελής η συμμετοχή των ΗΠΑ στις διάφορες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, αφού, με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζονται τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Τόσο ο Κρίστοφερ, όσο και ο Πέρι χαρακτηρίζουν ως τη χειρίστη επιλογή τις αιματηρές περικοπές, που το νομοσχέδιο προβλέπει, για το αμερικανικό μερίδιο στις ειρηνευτικές αποστολές, οι οποίες, υπενθυμίζουν και οι δυο, έχουν ως απώτερο στόχο την απομόνωση και αποτροπή επιθετικών ενεργειών, όπως γίνεται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Ιράκ.

Οι δυο υπουργοί καλούν τον Πρόεδρο Κλίντον να προβάλει βέτο στην περίπτωση που το νομοσχέδιο εγκριθεί από το Κογκρέσο, προειδοποιώντας ότι, αν ισχύσει αυτή η οικονομική αμυντική πολιτική, εκτός από τις ΗΠΑ, και άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, θα πάψουν να καταβάλουν εισφορές στον ΟΗΕ, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις του ΟΗΕ να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν καυτά σημεία - κλειδιά ανά την υφήλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ