Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Η ένταση ανεβαίνει

Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και αυτόχθονες της πολιτείας Τσιάπας καταγγέλλουν τα ομοσπονδιακά στρατεύματα για βιαιότητες σε βάρος των ντόπιων πληθυσμών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Ο "κομαντάντε Μάρκος", ηγέτης των Μεξικανών Ινδιάνων χωρικών που συμμετέχουν στον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας, παραμένει ασύλληπτος, παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες, που καταβάλλουν εκατοντάδες άνδρες του μεξικανικού ομοσπονδιακού στρατού, χτενίζοντας τις δασώδεις και δύσβατες περιοχές του νοτίου τμήματος της χώρας. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και αυτόχθονες της πολιτείας Τσιάπας καταγγέλλουν τα ομοσπονδιακά στρατεύματα για βιαιότητες σε βάρος των ντόπιων πληθυσμών.

"Πιστεύουμε ότι ο στρατός προετοιμάζει μεγάλη επίθεση ενάντια στους Ζαπατίστας, με στόχο την εξολόθρευσή τους", δήλωσε χτες ο Ρότζερ Μαλδονάδο, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Γκονπάζ" για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ίδιο 24ωρο, Ινδιάνοι αντάρτες στο Σαν Κριστομπάλ ντε λας Κάσας κατήγγειλαν ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα βομβάρδισαν την περασμένη Παρασκευή κατοικημένες περιοχές κοντά στις πόλεις Μορέλια και Λα Γκαρούτσα, αμφισβητώντας έντονα τις διαβεβαιώσεις του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο ότι η δράση του στρατού στην πολιτεία Τσιάπας είναι... ειρηνική.

"Η κυβέρνηση Ζεντίγιο βομβαρδίζει. Πυροβολεί. Σκοτώνει μικρά παιδιά, ξυλοκοπά και βιάζει γυναίκες", υποστήριξαν σε ανακοίνωσή τους αντάρτες του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας, τονίζοντας, από την άλλη πλευρά, ότι θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο τον ηγέτη τους "κομαντάντε" Μάρκος. Σε ανακοίνωση των Ζαπατίστας, που φέρει ημερομηνία 9 Φλεβάρη, διαψεύδεται ο ισχυρισμός της μεξικανικής κυβέρνησης πως το πραγματικό όνομα του Μάρκος είναι Ραφαέλ Σεμπαστιάν Γκιγιέν.

Η ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο νότιο Μεξικό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη οικονομική κρίση από την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (πέσος), επιδρά ολοένα και δυσμενέστερα στην καλή εικόνα της μεξικανικής κυβέρνησης, που προσπαθεί να διατηρήσει ο Πρόεδρος Ερνέστο Ζεντίγιο.

Οι κάλπες που στήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην πολιτεία Χαλίσκο - (πρωτεύουσα Γκουαδαλαχάρα) με τουλάχιστον 5.500.000 πληθυσμό - για την εκλογή νέου κυβερνήτη φαίνεται να κυοφορούν μαύρα μαντάτα για το κυβερνών Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα.

Τα χτεσινοβραδινά αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, που έγιναν μετά την έξοδο των ψηφοφόρων από τα εκλογικά κέντρα, έδειχναν να προηγείται ο Αλμπέρτο Κάρδενας του συντηρητικού "Κόμματος Εθνικής Δράσης" με ποσοστό 53-55% και να ακολουθεί ο υποψήφιος του "Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος", Εουχένιο Ρουίζ Ορόζκο, με ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στο 31-37%. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα τα ξημερώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ