Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δρέσδη, μισό αιώνα μετά

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Σε ανάμνηση της 50ής επετείου από τον αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό της Δρέσδης, τη νύχτα της 13ης προς τις 14 Φλεβάρη 1945, έγιναν εκεί χτες δεήσεις σε εκκλησίες, καταθέσεις στεφάνων, επίσημες ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις σε πολιτιστικά κέντρα της ξαναχτισμένης από τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) πόλης. Τη νύχτα εκείνη, κυρίως, αλλά και στις 14 Φλεβάρη, δεκάδες σμήνη αγγλοαμερικανικών βομβαρδιστικών κατάστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της "Φλωρεντίας του Ελβα", ενώ κάτω από τα ερείπια, τις εκρήξεις και τις πυρκαγιές, που επακολούθησαν, βρήκαν φριχτό τέλος γύρω στις 35.000 κάτοικοι και άλλοι Γερμανοί ξεσπιτωμένοι, που είχαν καταφύγει στην πόλη.

Τόσο εδώ, όσο και σε ανάλογες εκδηλώσεις της Κυριακής παρευρέθηκαν και αντιπροσωπείες από άλλες χώρες και πόλεις, όπως το Κόβεντρι της Αγγλίας, που είχε βομβαρδιστεί από τη χιτλερική αεροπορία. Στην "Αυλική Εκκλησία" της Δρέσδης ο επίσκοπος της πόλης, παρουσία του καγκελαρίου Κολ, τόνισε ότι οι εικόνες της φρίκης της Δρέσδης και των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και του Αουσβιτς πρέπει να αποτελούν νουθεσία για τους ζωντανούς. Μέσα και έξω από την εκκλησία μερικές δεκάδες φιλειρηνιστές ξεδίπλωσαν πλακάτ, με συνθήματα όπως "Οχι πάλι, Γερμανία", "Πενθούμε τη Δρέσδη το 1945, το Γκρόζνι το 1995".

Με την ευκαιρία της επετείου δημοσιεύτηκαν στο γερμανικό Τύπο άρθρα με αντιφασιστικό και αντιπολεμικό περιεχόμενο, στα οποία οι συγγραφείς διερωτώνται: Ηταν αναγκαίος ο βομβαρδισμός; Γιατί καθιερώθηκαν οι αναμνηστικές τελετές της Δρέσδης, ενώ είχαν προηγηθεί φοβερές και ολοκληρωτικές καταστροφές από τους φασίστες της ισπανικής πόλης Γκουέρνικα, της αγγλικής Κόβεντρι, της Βαρσοβίας, του Βελιγραδίου, της Κρήτης, του Στάλινγκραντ ή άλλων γερμανικών πόλεων από αγγλοαμερικανικά βομβαρδιστικά; Ταυτόχρονα, όμως, διατυπώνεται η άποψη ότι οι χιτλερικοί φασίστες που "έσπειραν θύελλες", έπρεπε "να δρέψουν συμφορές". Η απάντηση στο δεύτερο ζήτημα είναι ότι αμέσως μετά την καταστροφή της πόλης, οι εικόνες της φρίκης και του ολέθρου κυκλοφόρησαν σ' όλον τον κόσμο, που συγκινήθηκε και απ' αυτό, αλλά και από το γεγονός ότι η Δρέσδη αποτελούσε από άποψη κτισμάτων, τέχνης και τοπίου μια ειδυλλιακή εικόνα και γι' αυτό της είχε δοθεί και το όνομα "Φλωρεντία του Ελβα".

Πολλές αμφισβητήσεις διατυπώνονται στο αν οι "σημερινοί κυρίαρχοι του κόσμου" διδάχτηκαν από το ολοκαύτωμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το Γκρόζνι, η Βοσνία, προηγούμενα η Σομαλία και ο Περσικός Κόλπος δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις, μαζί και η γερμανική, γέρνουν την πλάστιγγα προς στρατιωτικές περιπέτειες παρά προς ειρηνικές διευθετήσεις.

  • Δύο Ελληνες του Βερολίνου έχασαν τα ξημερώματα της Κυριακής τη ζωή τους σε δυστύχημα, ενώ η γυναίκα του ενός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της συνοικίας Σαρλότενμπουργκ.

Νεκροί είναι ο Τότκας Κωνσταντίνος και ο Χρήστος Χρηστοβασίλης και βαριά τραυματισμένη η γυναίκα του Αθηνά.

Το δυστύχημα έγινε γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, όταν στο αυτοκίνητο που επέβαιναν έπεσε ένα κλεμμένο "Φολκσβάγκεν" που έτρεχε με ταχύτητα τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων και είχε προσπεράσει το κόκκινο φανάρι χωρίς να σταματήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ο οδηγός του "Φολκσβάγκεν" ήταν μεθυσμένος και το αυτοκίνητό του είχε παρατηρηθεί νωρίτερα να κάνει ζιγκ - ζαγκ στον αυτοκινητόδρομο προς την πόλη.

Ο δράστης συνελήφθη, αλλά μετά την ανάκρισή του αφέθηκε ελεύθερος. Εναντίον του απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία, μέθη στο τιμόνι και κλοπή αυτοκινήτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ