Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
"Λίγκα του Βορρά" ... και του Νότου

ΜΙΛΑΝΟ.-

Η "Λίγκα του Βορρά", στοχεύοντας να βρει υποστήριξη και από το Νότο της Ιταλίας, πρόσθεσε στον τίτλο της τη φράση "Ομοσπονδιακή Ιταλία", με στόχο να διευρυνθεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα και πιο δυναμικά τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ετσι, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα, αποδέχτηκε την ιδέα μιας "εκλογικής και προγραμματικής συμμαχίας" με το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς διαφαίνεται όλο και πιο καθαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι αντίπαλοι της πολιτικής ρήξης με τον Μπερλουσκόνι πραγματοποίησαν την Κυριακή "αντισυνέδριο αντι - Μπόσι" στη Γένοβα ως "Ομοσπονδιακή Ιταλική Λίγκα".

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, το εθνικό συνέδριο της "Λίγκας του Βορρά" απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την προσφορά παραίτησης του γραμματέα του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι, αλλά μέρος της παράστασης έκλεψε ο ηγέτης της "Δημοκρατικής Αριστεράς" Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ο οποίος όχι μόνο ήταν παρών στο συνέδριο, αλλά κάλεσε τους συνέδρους της "Λίγκας" να μετάσχουν στην ίδρυση μιας "ευρείας δημοκρατικής συμμαχίας".

Ο Μπόσι στη διάρκεια της ομιλίας του καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά του Μπερλουσκόνι για να αποτρέψει άλλες διαρροές από το κόμμα του προς τον αρχηγό της δεξιάς παράταξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο "Μπερλουσκόνι είναι ο Φρανκενστάιν της δεξιάς, ένα αντιδημοκρατικό τέρας που γεννήθηκε για να καταστρέψει τη Λίγκα του Βορρά... είναι το ξύλινο πόδι του καταρρέοντας πολιτικού συστήματος".

Ενας από τους είκοσι περίπου βουλευτές της "Λίγκας", που ήταν παρόντες στο αντισυνέδριο, ο Λουίτζι Γκρίλο, χαρακτήρισε "απατηλή" τη βασική θέση του Μπόσι, που επιμένει να τοποθετεί τη "Λίγκα" στον "κεντρώο χώρο" της πολιτικής.

"Η διπολική λογική του εκλογικού συστήματος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κεντρώες θέσεις", υποστήριξε ο Γκρίλο, ενώ ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας Ρομάνο Μισερβίλε ισχυρίστηκε ότι ο "Πόλος της Ελευθερίας", στον οποίο συσπειρώνονται η "Φόρτσα, Ιτάλια!", η νεοφασιστική "Εθνική Συμμαχία", οι κεντρώοι χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι διαφωνούντες της "Λίγκας", είναι πιο ισχυρός και ενωμένος από ποτέ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα (2012-12-14 00:00:00.0)
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη (2012-05-09 00:00:00.0)
Συμφωνίες για νέα αντιλαϊκά μέτρα (2011-10-27 00:00:00.0)
Κάλπες για τη ...διαχείριση του συστήματος (2008-04-13 00:00:00.0)
Παραίτηση Μπερλουσκόνι (2005-04-21 00:00:00.0)
Ανάμεσα σε συμπληγάδες (1995-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ