Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
«Στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού»

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Associated Press

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ
Διαδηλώσεις παντού, σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Εκατοντάδες διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας έχουν γίνει και στις τέσσερις ηπείρους, ωστόσο ξεχωριστή σημασία κατέχουν ανάμεσα σε όλες τις άλλες, αυτές που γίνονται εντός του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ιταλικής εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», στη Χάιφα εκατοντάδες Ισραηλινοί πολίτες έκαναν διαδήλωση συμπαράστασης έξω από τη φυλακή όπου κρατούνται κάποιοι έφεδροι που αρνήθηκαν να πάρουν τα όπλα, όπως είχαν κάνει συμπατριώτες προχτές στο Τελ Αβίβ, ενώ προετοιμάζεται και διαδήλωση του ισραηλινού ειρηνιστικού κινήματος μπροστά στο σημείο ελέγχου της Ραμάλα.

Στο μεταξύ, κυριολεκτικά στο πόδι βρίσκονται οι κάτοικοι των αραβικών χωρών. Στην Ιορδανία, μία χώρα όπου 40% του πληθυσμού είναι Παλαιστίνιοι, που απαγορεύονται οι διαδηλώσεις αλλά και μία από τις δύο αραβικές χώρες που έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα οι πολίτες σε διάφορες πόλεις βρέθηκαν για άλλη μία φορά στο δρόμο. Στο πανεπιστήμιο της ιορδανικής πρωτεύουσας, οι φοιτητές για άλλη μία φορά συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να μπορέσουν να σπάσουν τις πύλες και να μπορέσουν να διαδηλώσουν εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, ενώ στο Αμμάν αλλά και στη Ζάρκα ανάμεσα στα συνθήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους ήταν και η απαίτηση της άμεσης διακοπής των διπλωματικών σχέσεων και της απέλασης του πρέσβη του Ισραήλ.

Αντίστοιχα συνθήματα ακούστηκαν και στην Αίγυπτο και πάλι από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν μέσα και γύρω από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ενώ αναφέρθηκαν και τραυματισμοί αλλά και τουλάχιστον 35 συλλήψεις από τις πολύωρες μάχες με την αστυνομία. Τουλάχιστον 15 συλλήψεις έγιναν και στην πόλη Χελουάν, κοντά στο Κάιρο. διαδηλώσεις επίσης έγιναν, στη Συρία, στο Μαρόκο, στο Μπαχρέιν, στο Ομάν, στο Λίβανο αλλά και στην Τουρκία, το βράδυ της Δευτέρας από αριστερές και φιλειρηνικές οργανώσεις στην Κωνσταντινούπολη και χτες στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί έδωσαν για άλλη μία φορά μαχητικό παρόν, στη διαδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στη Βαρκελώνη, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές, όλα τα κόμματα της Αριστεράς και δεκάδες άλλες οργανώσεις ήδη ετοιμάζονται και άλλες σχεδόν κάθε δύο μέρες. Διαδήλωση έγινε και στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, ενώ σήμερα είχε προγραμματιστεί ανάλογη στη Βαλένθια, ενώ σιγά σιγά όλες σχεδόν οι μεγάλες πόλεις της Ισπανίας μπαίνουν στο χορό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας. Χτες έγιναν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις και φυσικά στην ιταλική πρωτεύουσα, και μάλιστα δύο. Μία όπου δέσποζε το πανό «Είμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού» και την είχε διοργανώσει η εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης, με τη συμμετοχή όμως και των Ιταλών αλλά και των Αράβων. Στους χιλιάδες συγκεντρωμένους θέλησαν αν αντιπαραταχθούν περίπου 100 αντιδιαδηλωτές, που όμως αντιμετώπισαν τη χλεύη των Ιταλών που περνούσαν με τα αυτοκίνητά τους, και τους πετούσαν νερό...

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας, στις Βρυξέλλες του Βελγίου, σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και στο Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ