ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκρότησαν επιτροπή αγώνα

Σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για τη συσπείρωση των ΕΒΕ, με στόχο την προώθηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα με αγώνες

Σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών των ΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε η συγκρότηση μόνιμης Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Η επιτροπή αυτή θα έχει στόχο τη συσπείρωση των μικρομεσαίων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σε αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση, για προώθηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, που οξύνονται περισσότερο με τις πρόσφατες φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία συνδικαλιστών του κλάδου που ανήκουν στις παρατάξεις «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων», «Αγωνιστική Ενότητα Επαγγελματιών» και «Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα». Η σύσκεψη εξέλεξε ακόμα Γραμματεία της Επιτροπής για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και των κινητοποιήσεων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και αρκετά δραστήρια μέλη σωματείων του κλάδου και μέλη διοικήσεων ακόμα και επιμελητηρίων που δεν ανήκουν στις τρεις παρατάξεις οι οποίες συγκάλεσαν τη σύσκεψη, όπως ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, κ. Νικολαΐδης, το μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ Παναγιώτης Χωρινός, κ.ά.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Νίκος Σουγανίδης, πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος υπογράμμισε την αντιλαϊκότητα και αντισυνταγματικότητα των φορολογικών και άλλων μέτρων που θεσμοθετεί με νέο νόμο η κυβέρνηση. Κατήγγειλε την ασυνέπεια της ανώτατης συνδικαλιστικής ηγεσίας και το ξεπούλημα των ΕΒΕ που επιχείρησε με τη ματαίωση των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγελθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ για τις 13/3 και την αποδοχή των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση, που αποτελούν πραγματική ταφόπλακα στα συμφέροντα των ΕΒΕ.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, τόνισε ο Νίκος Σουγανίδης. Την ίδια άποψη είχαν και όλοι όσοι πήραν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε, στο τέλος της οποίας αποφασίστηκε η συγκρότηση της Επιτροπής με σκοπό να αναλάβει αμέσως δράση για τη σωστή ενημέρωση των μελών των σωματείων του κλάδου και τον αγωνιστικό, διεκδικητικό προσανατολισμό τους.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ
Απαιτούν ακόμα περισσότερα

Πρόσχημα η μείωση της κερδοφορίας στο α` τρίμηνο και η χασούρα στη Σοφοκλέους

Τον ισχυρισμό ότι τα κέρδη των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2002 διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2001, όταν οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες πρόβαλε χτες ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος, δίνοντας το στίγμα των νέων αξιώσεων του τραπεζικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της λεγόμενης «εντός ΟΝΕ εποχής». Μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζάς του και προλειαίνοντας το έδαφος για τις νέες απαιτήσεις, είπε χαρακτηριστικά πως «τίποτε δεν πάει ιδιαίτερα καλά αυτή τη στιγμή. Υπάρχει όμως καιρός για βελτίωση και ας μη βιαστούμε να εξάγουμε συμπεράσματα». Η μείωση της κερδοφορίας στο πρώτο φετινό τρίμηνο αποδίδεται αποκλειστικά στα πολύ υψηλά κέρδη της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που όμως κατά κύριο λόγο οφείλονταν στα κεφαλαιακά κέρδη από τα κρατικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονταν πέρσι στη φάση της σύγκλισης με την ΟΝΕ.

Ο Γ. Κωστόπουλος εμφανίστηκε με διάθεση... αυτοκριτικής για την αποτυχία της συγχώνευσης ανάμεσα στην Εθνική και την Alpha, λέγοντας πως «σε δέκα χρόνια θα λέμε όλοι κρίμα που δεν έγινε η συγχώνευση αυτή και χάθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια μεγάλη ελληνική τράπεζα». Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθεί μια ορισμένη μερίδα του τραπεζικού κεφαλαίου στην προσπάθειά της να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερα προνόμια από την κυβέρνηση είναι και η προσπάθεια να αποδοθεί η κατρακύλα των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο στην «έλλειψη εμπιστοσύνης». Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Alpha αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στη Σοφοκλέους ισχυρίστηκε πως «υπάρχει διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης που φαίνεται να απομακρύνει τους επενδυτές». Στο «διά ταύτα» ο Γ. Κωστόπουλος υπογράμμισε για πολλοστή φορά τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά εργασίας λειτουργεί σε συνθήκες που ακόμα παρεμποδίζουν την παραγωγική διαδικασία...

Αναφερόμενος στην προσπάθεια επέκτασης της τράπεζάς του στα Βαλκάνια, είπε πως σύντομα θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα στο Βελιγράδι, ενώ προγραμματίζεται το άνοιγμα 6 καταστημάτων στη Βουλγαρία και 3 στην Αλβανία.

Κατρακύλα 2,96% στη Σοφοκλέους

Νέα κατρακύλα 2,96% εμφάνισαν χτες οι τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους και ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.213 μονάδες. Πρόσχημα αυτή τη φορά ήταν η υποτιθέμενη μείωση στα κέρδη των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του 2002, ενώ οι εγχώριοι ρεντιέρηδες προχώρησαν σε εκτεταμένες πωλήσεις αξιοποιώντας ακόμη και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

Μεγάλες απώλειες είχε ο κλάδος των τραπεζών (μεσοσταθμικά έχασαν 3,88%), ενώ ο δείκτης του βιομηχανικού κλάδου έπεσε 3,42% και των κατασκευαστικών εταιριών 2,47%. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξε χέρια, και σε τζίρο έφτασε τα 110 εκατ. ευρώ, μόνο 23 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 331 που υποχώρησαν και 7 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

- Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι πριν από την υποβολή της δήλωσης;

  • Κατ' αρχήν κάθε παλαιός φορολογούμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) πρέπει να σιγουρευτεί ότι έχει ένα και μοναδικό ΑΦΜ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αν για οποιοδήποτε λόγο διαπιστώσετε ότι ότι έχετε δυο ή περισσότερους ΑΦΜ θα πρέπει να το δηλώσετε στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Εφορίας προκειμένου να γίνει η απενεργοποίηση των πέρα του ενός ΑΦΜ.
  • Αν είστε νέος φορολογούμενος και δεν έχετε ΑΦΜ τότε πριν από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να πάτε στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Εφορίας με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, να συμπληρώσετε το έντυπο Μ1 «Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/ Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» και να πάρετε ΑΦΜ, τον οποίο θα αναγράψετε στη φορολογική δήλωση.
  • Σιγουρευτείτε ότι έχετε δηλώσει στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Εφορίας κάθε μεταβολή που αφορά τα ατομικά στοιχεία ή την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι αλλαγές που αφορούν τα ατομικά στοιχεία και πρέπει να δηλωθούν πριν από την υποβολή της δήλωσης είναι οι παρακάτω:

- Αλλαγή επωνύμου.

- Αλλαγή ταυτότητας.

- Αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας - αλληλογραφίας.

- Αλλαγή οικογενειακής κατάστασης (γάμος, διάσταση, διαζύγιο χηρεία).

Οι μεταβολές που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και επίσης πρέπει να δηλωθούν είναι οι παρακάτω:

- Αλλαγή (μεταβολή, επέκταση, κατάργηση) δραστηριότητας της επιχείρησης.

- Αλλαγή της διεύθυνσης της έδρας.

- Αλλαγή επωνυμίας.

- Ιδρυση ή κατάργηση υποκαταστημάτων κ.ά.

Οι αγρότες

- Πότε λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων από τους αγρότες;

Οι προθεσμίες άρχισαν να τρέχουν από την 1η Απρίλη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 15 του Απρίλη.

- Σήμερα 3 του Απρίλη είναι η τελευταία προθεσμία για τους αγρότες με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ σε 3.

- Στις 4 του Απρίλη λήγει η προθεσμία για τους αγρότες με τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ στο 4.

Στις 5 του Απρίλη λήγει η προθεσμία για το ψηφίο 5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ