Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ
Απαιτούν ακόμα περισσότερα

Πρόσχημα η μείωση της κερδοφορίας στο α` τρίμηνο και η χασούρα στη Σοφοκλέους

Τον ισχυρισμό ότι τα κέρδη των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2002 διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2001, όταν οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες πρόβαλε χτες ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος, δίνοντας το στίγμα των νέων αξιώσεων του τραπεζικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της λεγόμενης «εντός ΟΝΕ εποχής». Μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζάς του και προλειαίνοντας το έδαφος για τις νέες απαιτήσεις, είπε χαρακτηριστικά πως «τίποτε δεν πάει ιδιαίτερα καλά αυτή τη στιγμή. Υπάρχει όμως καιρός για βελτίωση και ας μη βιαστούμε να εξάγουμε συμπεράσματα». Η μείωση της κερδοφορίας στο πρώτο φετινό τρίμηνο αποδίδεται αποκλειστικά στα πολύ υψηλά κέρδη της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που όμως κατά κύριο λόγο οφείλονταν στα κεφαλαιακά κέρδη από τα κρατικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονταν πέρσι στη φάση της σύγκλισης με την ΟΝΕ.

Ο Γ. Κωστόπουλος εμφανίστηκε με διάθεση... αυτοκριτικής για την αποτυχία της συγχώνευσης ανάμεσα στην Εθνική και την Alpha, λέγοντας πως «σε δέκα χρόνια θα λέμε όλοι κρίμα που δεν έγινε η συγχώνευση αυτή και χάθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια μεγάλη ελληνική τράπεζα». Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθεί μια ορισμένη μερίδα του τραπεζικού κεφαλαίου στην προσπάθειά της να αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερα προνόμια από την κυβέρνηση είναι και η προσπάθεια να αποδοθεί η κατρακύλα των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο στην «έλλειψη εμπιστοσύνης». Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Alpha αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στη Σοφοκλέους ισχυρίστηκε πως «υπάρχει διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης που φαίνεται να απομακρύνει τους επενδυτές». Στο «διά ταύτα» ο Γ. Κωστόπουλος υπογράμμισε για πολλοστή φορά τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά εργασίας λειτουργεί σε συνθήκες που ακόμα παρεμποδίζουν την παραγωγική διαδικασία...

Αναφερόμενος στην προσπάθεια επέκτασης της τράπεζάς του στα Βαλκάνια, είπε πως σύντομα θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα στο Βελιγράδι, ενώ προγραμματίζεται το άνοιγμα 6 καταστημάτων στη Βουλγαρία και 3 στην Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ