Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις

Ο αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ την Κυριακή σήμανε τη νέα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων
Ο αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ την Κυριακή σήμανε τη νέα κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων
Δυναμικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι βαμβακοπαραγωγοί, αντιδρώντας στην αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει εκτός επιδότησης 200.000 τόνους περίπου παραγωγής βαμβακιού. Είναι, δε, ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι με τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Γεωργίας ότι δε θα μείνει ούτε ένα κιλό βαμβακιού, από την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή, χωρίς επιδότηση.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί του Δήμου Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας και του χωριού Γραμματικού Καρδίτσας, οι οποίοι από την περασμένη Παρασκευή παραμένουν με συγκεντρωμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο Νέου Μοναστηρίου, προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων Καρδίτσας - Λαμίας και Λάρισας - Λαμίας.

Η πολυήμερη κινητοποίηση με τρακτέρ στον κόμβο του Νέου Μοναστηρίου είναι ενδεικτική της αγωνιστικής διάθεσης των βαμβακοπαραγωγών, η οποία, όμως, όπως επισημαίνει ο Β. Γάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραμματικού, «πρέπει να στρέφεται ενάντια στη "ρίζα" του κακού, που είναι η εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Και συνεχίζει: «Ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι, που ψήφισε και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόστηκαν, καταστρέφουν τη βαμβακοκαλλιέργεια και γι' αυτό αγωνιζόμαστε για την ανατροπή τους. Στόχος αυτών των κανονισμών είναι η εξόντωση των μικρομεσαίων βαμβακοκαλλιεργητών, γι' αυτό άλλωστε και βασικό, άμεσο, αίτημά μας είναι η κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας για όσους καλλιεργούν βαμβάκι μέχρι και 100 στρέμματα ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα.

Μεγάλα θύματα της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι οι νέοι αγρότες, που επένδυσαν τα όνειρά τους στη βαμβακοκαλλιέργεια και τώρα αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και να χρεοκοπήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Καρδίτσας, τα τελευταία χρόνια η βαμβακοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 250.000 στρέμματα. Ταυτόχρονα τραγική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με τις άλλες καλλιέργειες, όπως π.χ. με τα σιτηρά.

Κατά συνέπεια, πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που είναι η αιτία των δεινών της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Ο Αχ. Γακόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμματικού, επισημαίνει: «Αν οι αγρότες είχαν παραμείνει με τα τρακτέρ τους στα μπλόκα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως πρότειναν οι συνεπείς δυνάμεις του αγροτικού κινήματος, τότε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Δε φτάνει να παλεύεις για να διεκδικείς λύσεις μόνο για το βαμβάκι, αλλά πρέπει ν' αγωνίζεσαι συνολικά για την επίλυση όλων των προβλημάτων που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί αυτή είναι που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, αυτή ευθύνεται για τα χρέη στην ΑΤΕ που "πνίγουν" τη μικρομεσαία αγροτιά.

Ετσι για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας των βαμβακοπαραγωγών, όπως και όλου του αγροτικού κόσμου, πρέπει να στρέφεται κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη δημιουργία νεοτσιφλικάδων».

Συλλαλητήριο στον Τύρναβο

Συλλαλητήριο, με τρακτέρ, πραγματοποιούν, μεθαύριο Παρασκευή οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου Γενάρη. Το συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Παγετόπληκτων της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί έξω από το Οινοποιείο Τυρνάβου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι με την αφερεγγυότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, καθώς οι υποσχέσεις της περί «δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων» αποδείχτηκαν ψεύτικες. Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των πληγέντων αγροτών ξεκαθάρισε ότι δε θ' αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών στην παραγωγή, ούτε στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, δε θα παγώσουν τα χρέη τους στην ΑΤΕ και δε θα δανειοδοτηθούν ατόκως για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων καλλιεργειών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λάθος, ή επίτηδες; (2003-02-08 00:00:00.0)
Με αγώνες τιμούν το Κιλελέρ! (2002-03-24 00:00:00.0)
«Κομμένο» βαμβάκι (2002-03-09 00:00:00.0)
Στον αγώνα με προοπτική (2001-11-25 00:00:00.0)
Νέες κυβερνητικές τσεκουριές (2000-11-17 00:00:00.0)
Πολιτική εξαφάνισης της βαμβακοκαλλιέργειας (2000-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ