Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στον αγώνα με προοπτική

Μιλούν στο «Ρ» αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας

Με περισσότερη αποφασιστικότητα, ένταση και ενθουσιασμό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ οι αγρότες της Θεσσαλίας. Υστερα από τα πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν, με χιλιάδες τρακτέρ, σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Τύρναβο, ο αγώνας τους αποκτά νέα δυναμική και προοπτική. Ηδη, οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και των δύο Ομοσπονδιών του νομού, που έγινε την περασμένη Τετάρτη, από τις 3 του Δεκέμβρη θα βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους όλων των χωριών και των επαρχιών του νομού. Αποφασίστηκε, επίσης, για τις 10 του Δεκέμβρη, νέο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην πόλη της Καρδίτσας.

Αύριο στα Τρίκαλα στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων και των Ομοσπονδιών του νομού στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, για να συζητηθεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Αγώνας αξιοπρέπειας

Για τα προβλήματα των αγροτών, τις κινητοποιήσεις και την προοπτική του αγώνα μιλούν στο «Ρ» εκπρόσωποι του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλίας.

Ο Β. Γάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραμματικού, επισημαίνει ότι «οι αγρότες με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους απαιτούν την επίλυση των προβλημάτων τους, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». Και συνεχίζει: «Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, όπως οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, τα αυξημένα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη έργων υποδομής, το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς κ.ά., ο αγροτικός κόσμος έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα.

Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα παραδείγματα: Η κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς πάει από το κακό στο χειρότερο, η επιδότηση στο σιτάρι για τους αγρότες του Νομού Καρδίτσας από τις 17.000 "έπεσε" στις 8.000 περίπου, η επιδότηση και η εμπορική τιμή για τη βιομηχανική ντομάτα μειώθηκαν. Επίσης, οι καπνοπαραγωγοί ξεκληρίζονται, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, λοιπόν, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ μονόδρομος είναι ο αγώνας. Είναι αγώνας αξιοπρέπειας για μας».

Βάζουν «ταφόπλακα»

Ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», επισημαίνει: «Τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ αποτελούν "ταφόπλακα" για τους μικρομεσαίους αγρότες καθώς στοχεύουν στο βίαιο και μαζικό ξεκλήρισμά τους. Οπως αυτά που πάρθηκαν για το βαμβάκι, για τα καπνά και για όλα τ' αγροτικά προϊόντα. Ολα τα μέτρα, δηλαδή, που στηρίζονται στην "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000", στην οποία έβαλε την υπογραφή της και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα στη Βουλή - ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης - ότι οι αγρότες πρέπει να ξεχάσουν τις επιδοτήσεις!

Η δική μας απάντηση προς τον πρωθυπουργό είναι ο μαζικός και ενωμένος αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους».

«Εξοντώνουν» τους βαμβακοπαραγωγούς

Για τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, που βρίσκεται στο στόχαστρο των αγροτικών κινητοποιήσεων, μιλάει ο Δ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, επισημαίνοντας ότι «στοχεύει στην "εξόντωση" των βαμβακοπαραγωγών». Και υπογραμμίζει: «Ηδη, οι οδυνηρές συνέπειες της εφαρμογής του είναι ορατές. Φέτος, οι αγρότες πουλούν το βαμβάκι μόνο 210 δραχμές το κιλό. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αρνείται ακόμα και να συζητήσει για το τι πρέπει να γίνει με τη φετινή παραγωγή ώστε να μην καταστραφούν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Οπως αρνήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο για το βαμβάκι, όπου, όμως, ανακοινώθηκαν νέα καταστροφικά μέτρα για το 2002!!! Κατά συνέπεια, τα όσα δηλώνουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και διάφορα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες μέρες περί "διαλόγου" είναι υποκριτικά και προκαλούν τους αγρότες που έχουν ξεσηκωθεί.

Οι βαμβακοπαραγωγοί και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος μπορούν να επιβάλουν τις λύσεις των προβλημάτων τους, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Ωριμος ο πανελλαδικός συντονισμός

Ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημειώνει: «Βρισκόμαστε σε μία ελπιδοφόρα στιγμή του αγροτικού κινήματος. Μετά τα μαζικά συλλαλητήρια, όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, που θυμίζουν μέρες του '96, είναι ώριμος πια ο ευρύτερος πανελλαδικός συντονισμός των εργαζόμενων αγροτών ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΠΟΕ.

Με αιχμή τους καταστροφικούς κανονισμούς και αποφάσεις για το βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι, την ελιά και τ' άλλα προϊόντα, η κυβέρνηση και η ΕΕ επιχειρούν, στα πλαίσια της "ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000", την οριστική κατάργηση κάθε στήριξης σε βασικούς αγροτικούς τομείς και προϊόντα, στο όνομα των "λογικών" της ελεύθερης αγοράς.

Αυτές τις βαθύτατα αντιδραστικές επιλογές στηρίζουν, όχι μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΟΝΕ. Ουσιαστικό "μοχλό" εξανδραποδισμού και υποταγής των αγροτών αποτελεί αυτή τη στιγμή η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΠΑΣΕΓΕΣ- ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ.

Ολοι αυτοί έχουν απέναντί τους έναν ισχυρό αντίπαλο: Είναι ο ενωμένος πανελλαδικός αγώνας των ίδιων των αγροτών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουν τον αγώνα! (2004-12-30 00:00:00.0)
Αγωνιστική αρχή από τα Τρίκαλα! (2004-12-22 00:00:00.0)
Δε βολεύονται! (2004-12-21 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις (2003-01-04 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις (2002-08-24 00:00:00.0)
Αγωνιστική «προθέρμανση» (2001-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ