Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστική αρχή από τα Τρίκαλα!

Eurokinissi

ΤΡΙΚΑΛΑ (της απεσταλμένης μας). -

Από τη Φαρκαδόνα - πρώτο σταθμό της νέας αγωνιστικής πορείας των αγροτών της Θεσσαλίας - οι βαμβακοπαραγωγοί έστειλαν χτες μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένοι ν' αποδεχτούν τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που αποσκοπεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η χτεσινή συγκέντρωση με τρακτέρ στον κόμβο της Φαρκαδόνας ήταν η πρώτη απάντηση των βαμβακοπαραγωγών στην κυβερνητική απόφαση να μείνουν εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και ταυτόχρονα αποτέλεσε μια αγωνιστική πρόβα προετοιμασίας των αγροτών των Τρικάλων για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές παναγροτικές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΠΑΣΥ για τα μέσα Γενάρη.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών αντιδράσεων των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, χτες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη αγροτών στα Φάρσαλα, ενώ για σήμερα στις 6 μ.μ. έχει προγραμματιστεί παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά.

Χτες, λοιπόν, το πρωί, παρά τη βροχή που έπεφτε, βαμβακοπαραγωγοί από τη Φαρκαδόνα καθώς και από τα χωριά Ζάρκο, Κεραμίδι, Γροιζάνο συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο προς την Καρδίτσα της οδού Τρικάλων - Λάρισας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ στο θέμα του βαμβακιού και διεκδικώντας να παραδοθούν όλα τα κιλά στην τιμή των 362 δρχ. ανά κιλό που είναι η τιμή στόχου, ενώ έθεσαν το αίτημα να μη πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα ιδιόκτητα ή για τα πρώτα 150 νοικιασμένα στρέμματα που καλλιέργησαν κι από κει και πάνω να κλιμακωθεί το πρόστιμο.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ», κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση για να βάλουν φραγμό στα σχέδια της ΕΕ για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει με την εφαρμογή, από το 2006, του νέου κανονισμού για το βαμβάκι. Αναφερόμενος στα αιτήματα της ΠΑΣΥ για τους βαμβακοπαραγωγούς, τόνισε πως αυτά αποτελούν, ξεκάθαρα, στόχους πάλης προς όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών, έτσι ώστε να καλυφθεί το χαμένο εισόδημά τους και δεν έχουν καμιά σχέση με τη διχαστικού χαρακτήρα τακτική παζαρέματος που ακολουθούν αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ για να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους. «Μας λένε - τόνισε - ότι "δε γίνεται τίποτα". Δεν είναι, όμως, έτσι. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και στο "χέρι" μας είναι να μην εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια και ν' ανατρέψουμε εν τέλει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Απευθύνοντας ο Σπ. Τσιοτινός κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, στα μέσα Γενάρη, πρόσθεσε: «Να είστε έτοιμοι για νέους αγώνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ό,τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα, το καταφέραμε με τους αγώνες μας. Και είναι ξεκάθαρο ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ, τόσο για το βαμβάκι, όσο και για τ' άλλα αγροτικά προϊόντα ενώνει όλους τους μικρομεσαίους αγρότες καθώς αφορά στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ