Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Σε τροχιά ανόδου οι τιμές

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις το ...τίμημα «ελεύθερης αγοράς»

Στους ρυθμούς της ακρίβειας που έχει καθιερώσει η ασκούμενη πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στους κάθε λογής κερδοσκόπους να καταληστεύουν τα λαϊκά εισοδήματα κινήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις και χτες η χριστουγεννιάτικη αγορά. Ετσι, ενώ η κίνηση στην αγορά εμφανίζεται αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, σαφώς και δεν είναι ανάλογη της εξέλιξης των εισοδημάτων των εργαζομένων. Οι λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι συνεχείς ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με τα ισχνά τους εισοδήματα και αυτές τις μέρες προσπαθούν όπως - όπως να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των γιορτών.

Οι τιμές στα είδη διατροφής κινούνται συνεχώς σε τροχιά ανατιμήσεων. Εκτός από τα τυποποιημένα που πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου οι αυξήσεις τιμών -μικρότερες ή μεγαλύτερες - το τελευταίο διάστημα είναι καθημερινές, και στα κρέατα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κατανάλωση γιορτινές μέρες σαν κι αυτές «τσιμπάνε». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βαρβάκειο Αγορά χτες οι υψηλές τιμές στα αμνοερίφια «ανέβηκαν» κι άλλο. Συγκεκριμένα, το «ντόπιο αρνί γάλακτος», σύμφωνα με την ένδειξη, που τη Δευτέρα πωλούνταν στα 8 - 9 ευρώ το κιλό, χτες «σκαρφάλωσε» μέχρι τα 10 ευρώ, ενώ το «κατσίκι γάλακτος» από τα 10 ευρώ έφτασε τα 10,40 ευρώ το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, η τιμή του κατσικιού ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 11 ευρώ το κιλό. Η γαλοπούλα χτες πωλούνταν στη Βαρβάκειο ως επί το πλείστον στα 7 - 7,50 ευρώ το κιλό και στις συνοικίες άγγιζε και τα 9 ευρώ.

Σημαντική επιβάρυνση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αποτελεί και η προμήθεια των απαραίτητων οπωροκηπευτικών που οι τιμές τους τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την καθιέρωση του ευρώ, έχουν εκτιναχτεί σε προκλητικά υψηλά επίπεδα. Αυτές τις μέρες πωλούνται: Οι ντομάτες στα 1 - 2 ευρώ το κιλό, οι πατάτες 0,40 - 0,63 ευρώ, τα αγγούρια μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια 0,90 μέχρι και 2,20 ευρώ, τα μαρούλια στα 0,40 - 0,70 ευρώ το ένα, το λάχανο 0,40 - 0,80 ευρώ το κιλό, το σπανάκι 0,80 - 1,30 ευρώ και τα λεμόνια 0,80 - 1,20 ευρώ.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα Τετάρτη 22/12 και αύριο Πέμπτη 23/12 τα καταστήματα στην Αθήνα θα ανοίξουν στις 9.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ. Την Παρασκευή 24/12 θα λειτουργήσουν 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.

  • Στον Πειραιά τα καταστήματα θα ανοίγουν μια ώρα νωρίτερα το πρωί.
  • Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν όλες τις μέρες και την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το ωράριο που εφαρμόζουν όλο το υπόλοιπο διάστημα, δηλαδή 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ