Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ»
«Νόμιμο» ό,τι ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο

Σε εκδήλωση του ΒΕΑ πλανόδιοι και Κινέζοι μπήκαν στο στόχαστρο, αντί για τις συμφωνίες υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΠΟΕ

Με αντιφάσεις και ακρότητες προσεγγίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) το θέμα του «παρεμπορίου», αφού κάτω από τη συγκεκριμένη ταμπέλα «τσουβαλιάζει» το υπαίθριο εμπόριο και τα κινέζικα ...καταστήματα! Ανάλογα πράττουν με την κοινή τους διακήρυξη - τουλάχιστον σε σχέση με τα κινέζικα καταστήματα που τα χαρακτηρίζουν «αμφίβολης νομιμότητας» - τα υπόλοιπα επιμελητήρια Αθήνας - Πειραιά - Θεσσαλονίκης καθώς και η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ, το ΙΝΚΑ και οι εμπορικοί Σύλλογοι. Ολοι μαζί προσπαθούν να βρουν σωτηρία στη ...στρατηγική της Λισαβόνας. Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές του δικομματισμού συμφωνούν ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι η ...«ανταγωνιστικότητα», τονίζοντας ότι υπάρχουν αμυντικά μέτρα αλλά και περιορισμοί.

Ο Δ. Χαρίσης, πρόεδρος του ΒΕΑ, που είχε καλέσει χτες τους Ελληνες ευρωβουλευτές να τοποθετηθούν για το «παρεμπόριο» και τη στρατηγική της Λισαβόνας, μίλησε για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από το παζάρι του Πειραιά προς τα καταστήματα που πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο κλπ., καθώς και για περισσότερα «από 200 αμφίβολης νομιμότητας κινέζικα καταστήματα», που άνοιξαν στην Αθήνα το 2004.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής: Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υιοθετήσει την άρση των εμποδίων διακίνησης προϊόντων. Εξάλλου, και η Κίνα υποχρεούται επίσης να προσαρμόσει την οικονομία της, ενώ σε ορισμένους κλάδους όπως ασφάλειες και τηλεπικοινωνίες υπάρχουν κέρδη και για τους Ευρωπαίους. Βεβαίως, έχουν θεσπιστεί αμυντικά μέτρα, αλλά πρέπει πάντα να είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μπορεί και η ΕΕ να κάνει εξαγωγές στην Κίνα, (σήμερα το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ έναντι της Κίνας είναι 55 δισ. ευρώ ετησίως). «Κλειδί», είπε ο Κ. Χατζηδάκης, είναι η «ανταγωνιστικότητα». Συμπέρασμα: Αυτή είναι η κατάσταση, έχει και τα ...καλά της (για το μεγάλο κεφάλαιο), αντί να φωνάζετε φροντίστε να γίνετε «ανταγωνιστικοί».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η ευρωβουλευτής Μ. Ξενογιαννακοπούλου, επισήμανε ότι όσα είπε ο συνάδελφός της είναι σωστά, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» χρειάζονται και μέτρα άμυνας «στο βαθμό που μας το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του ΠΟΕ»! Από την πλευρά του ΣΥΝ, το στέλεχός του Παπαδηγενόπουλος στάθηκε κυρίως στο παρεμπόριο, λέγοντας ότι με το ρυθμό που αυξάνονται τα κινέζικα μαγαζιά στην πλατεία Κουμουνδούρου, «το τελευταίο ελληνικό μαγαζί που θα μείνει εκεί σε δυο χρόνια θα είναι το δικό μας». (Εκεί είναι τα γραφεία του ΣΥΝ)...

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Φέτσης τόνισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αρνητική, αλλά όχι για όλους, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους και διακινούν σημαντικά κεφάλαια στο πλαίσιο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης. Οι εργαζόμενοι και το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι μικρές, δεινοπαθούν, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι και εισαγωγικές. Επισήμανε επίσης ότι είναι άλλο το παράνομο εμπόριο και άλλο το υπαίθριο, αφού και το εμπόριο υγρών καυσίμων είναι στεγασμένο αλλά το παρεμπόριο σε αυτόν τον τομέα υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εξάλλου, πρόσθεσε και το ΙΚΕΑ μπορεί να μην ασκεί «παρεμπόριο» αλλά χιλιάδες μικροί βιοτέχνες και έμποροι θα κλείσουν λόγω της ύπαρξής του. Θέση του ΚΚΕ, είπε ο Δ. Φέτσης, είναι να δούμε το θέμα της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας όχι μεμονωμένα - όπως με την περίπτωση της Κίνας - αλλά μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας, μιλώντας για το ποια ανάπτυξη θέλουμε, για ποιον και αν θα υπάρχουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Για το ρόλο των μεγάλων επιχειρήσεων ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Σ. Οικονομάκου, που είπε ότι ελληνικές επιχειρήσεις προμηθεύουν αλλοδαπούς με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για να πουλήσουν, ότι 2.500 επιχειρήσεις αλλοδαπών είναι μέλη του ΕΕΑ και δεν είναι λύση τα αστυνομικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ