Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Νέες κυβερνητικές τσεκουριές

Τη στρεμματική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 10% από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο ετοιμάζεται να επιβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας  

Στην οριζόντια μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βαμβακιού κατά 10% για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο προσανατολίζεται να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Χτες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Γεωργίας άλλη μια διεπαγγελματική σύσκεψη για το βαμβάκι, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός, Β. Αργύρης, πρότεινε νέα παρτίδα... «εκσυγχρονιστικών» μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός επιχείρησε να πείσει τους παριστάμενους, ώστε η επικείμενη απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας να εμφανιστεί ως διεπαγγελματική συμφωνία. «Σύμμαχο» στην επιδίωξη αυτή βρήκε τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιο, ενώ οι εκπρόσωποι της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ συμφώνησαν στη μείωση, αλλά πρότειναν αυτό να ισχύσει μόνο... για τους ετεροεπαγγελματίες.

Πάντως, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από τα λεγόμενα του Β. Αργύρη στη χτεσινή σύσκεψη, η δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί οριζόντια η στρεμματική καλλιέργεια του βαμβακιού το 2001 κατά 10%. Σκοπός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, μετά τα διοικητικά μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν το Γενάρη του 2000 για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, είναι να ληφθούν για του χρόνου πιο αποτελεσματικά μέτρα συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας. Τα τεχνικά «διλήμματα» του υφυπουργού Γεωργίας, όπως φάνηκε χτες, είναι αν θα γίνει η μείωση του 10% για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς ή θα υπάρξει μια μείωση 12% για όσους καλλιεργούν πάνω από 80 -100 στρέμματα και μια μείωση 8% για όσους καλλιεργούν λιγότερα από 80-100 στρέμματα. Επίσης, αν θα ληφθεί ως βάση υπολογισμού η τελευταία πενταετία ή τριετία. Εδώ ο υφυπουργός έχει πει ακόμα ότι το 2000 δε θα υπολογιστεί για τεχνικούς λόγους... Ακόμα στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας είναι να εξαιρεθούν της μείωσης οι αγρότες που έχουν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης.

Από τα παραπάνω γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας και η ουσιαστική βελτίωση του εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών. Την ενδιαφέρει η συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και, παράλληλα, η συνέχιση της πολιτικής κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών. Επιπλέον, επιχειρεί με κάθε μέσο να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο βαμβάκι, εξαιτίας του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ και των ολέθριων μέτρων που προβλέπει η «Ατζέντα 2000». Η εκσυγχρονιστική καραμέλα, που ξαναπιπιλάνε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και διάφοροι κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι, είναι να κυμανθεί η παραγωγή βαμβακιού από 1.000.000 μέχρι 1.250.000 τόνους, ώστε να υπάρξουν αυξημένες κοινοτικές εισροές. Κανείς τους όμως δε λέει τίποτα ότι στο νέο κανονισμό για το βαμβάκι, που προτείνει η Κομισιόν και συμφωνεί η κυβέρνηση, θα αυξηθεί κατά 20% το πρόστιμο συνυπευθυνότητας και οι βαμβακοπαραγωγοί με μικρότερη παραγωγή θα πληρώνουν το ίδιο και μεγαλύτερο ευρω-πρόστιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ