Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ακριβαίνουν τα δάνεια σε ευρώ

Παράλληλα με τη μείωση των επιτοκίων για δάνεια σε δραχμές που ανακοίνωσαν χτες οι  τραπεζίτες αύξησαν μέχρι μισή μονάδα τα επιτόκια (στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων) σε ευρώ

Στα κρυφά επιχειρούν να περάσουν οι τραπεζίτες τις μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων σε ευρώ, προβάλλοντας και προπαγανδίζοντας-με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης- μόνο τη μείωση των δραχμικών επιτοκίων. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές ανακοινώσεις των τραπεζών Εθνική και Εμπορική. Οι δύο τράπεζες, ανακοίνωσαν μείωση των δραχμικών επιτοκίων για δάνεια και καταθέσεις, και ταυτόχρονα αύξηση μέχρι μισή ποσοστιαία μονάδα των επιτοκίων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων σε ευρώ. Με την αύξηση των επιτοκίων δανείων σε ευρώ, επιβαρύνεται πλήθος νοικοκυριών που είχαν πιστέψει στην οικονομική σταθερότητα και στα... υποτίθεται οιονεί «χαμηλά» επιτόκια της εντός ΟΝΕ εποχής, που πρόβαλε και η κυβερνητική προπαγάνδα και οι κάθε είδους εκσυγχρονιστές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Εθνική αύξησε το στεγαστικό κυμαινόμενο σε ευρώ κατά 55 εκατοστά της μονάδας (στο 5,80% από 5,25%). Αντίθετα, μείωσε, 50 εκατοστά της μονάδας το κυμαινόμενο δραχμικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων, που διαμορφώνεται σε 8,25% από 8,75% αλλά και μισή μονάδα το επιτόκια για καταθέσεις ταμιευτηρίου σε δραχμές. Αντίστοιχες είναι οι μεταβολές και στις άλλες κατηγορίες των χορηγούμενων δανείων, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δραχμικά επιτόκια χορηγήσεων βρίσκονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει διευρυμένη, κατά τα καλά και συμφέροντα των τραπεζών.

Ειδικότερα τα νέα επιτόκια της Εθνικής σε δραχμές έχουν ως εξής:

  • Καταθέσεις Ταμιευτηρίου 4,25% από 4,75% και μετά από την αφαίρεση της φορολογίας τόκων καταθέσεων το καθαρό επιτόκιο ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε μόλις 3,61%.
  • Καταναλωτικό δάνειο, κυμαινόμενο 12,25% (από 12,50%) και σταθερό 10,5% από 11%.
  • Προσωπικό, κυμαινόμενο 12,75% από 13,25% και σταθερό 11% από 11,25%.
  • Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Εθνική άφησε αμετάβλητο το σταθερό στεγαστικό σε δραχμές για 10 χρόνια στο 7%. Το ίδιο επιτόκιο σε ευρώ αυξάνεται σε 6,95% από 6,75%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εμπορική. Χτες ανακοίνωσε μείωση του δραχμικού επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 4,50% (από 5%). Στεγαστικό κυμαινόμενο σε δραχμές 7,5% (από 8%) και σε ευρώ 6% (από 5,75%). Η Εμπορική πάντως «διαφοροποιήθηκε» στην πολιτική της για τα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια μεγαλύτερη από 3 χρόνια, τα οποία έμειναν αμετάβλητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ