Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Την «πάπια» κάνει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες
  • Στάση «Ποντίου Πιλάτου» τηρεί η κυβέρνηση στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ
  •  Πρόκληση Ανωμερίτη, καλεί τους καταναλωτές να... ελέγχουν τα κρέατα

Εντείνεται ο θόρυβος -και κυρίως οι εύλογες ανησυχίες των απλών πολιτών- γύρω από την καταλληλότητα ή μη των προϊόντων κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά. Την όλη κατάσταση επιτείνει η απαράδεκτη στάση των κυβερνώντων και των αρμόδιων στελεχών της σε διάφορους τομείς που συνδέονται με την υγιεινή των τροφίμων, και οι οποίοι προσπαθούν μεν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές, από τις δηλώσεις τους όμως προκύπτει ότι όχι μόνο δεν απαντούν στα ζητήματα που έχουν προκύψει, αλλά προσπαθούν να συσκοτίσουν την κατάσταση. Ετσι, ενώ με φανατισμό προβάλλεται η άποψη ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ελληνικά κρέατα», την ίδια στιγμή αποκαλύπτουν ότι ως χώρα δε διαθέτουμε τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Αλλά και οι λεγόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύεται ότι -όπως είχε καταγγείλει ο «Ρ» όταν ιδρύθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)- υπάρχουν περισσότερο στα χαρτιά, αφού δεν είναι σε θέση να δώσουν υπεύθυνες απαντήσεις για το σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα μολυσμένα βοοειδή που εντοπίστηκαν αυτήν τη φορά στη Γαλλία.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης και των μεγάλων ευθυνών που έχει η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στην προχτεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, κατόπιν προφανώς εντολών από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, έκανε κοινώς την... «πάπια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή κατατάχτηκε στις ουδέτερες χώρες της ΕΕ, «θυσιάζοντας» τους Ελληνες καταναλωτές και την προστασία τους στο όνομα της διπλωματίας της υποτέλειας και της εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων των βιομηχανικών «τεράτων» της ΕΕ. Το όλο πρόβλημα από ό,τι φάνηκε που προβλημάτισε τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή ήταν ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των τεστ για τον εντοπισμό των «τρελών αγελάδων» καθώς και το εύρος αυτών των τεστ. Η ελληνική αντιπροσωπεία, συμμερίστηκε κατά πώς φαίνεται το πρόβλημα του κόστους το οποίο ενοχλεί βασικά τις βιομηχανίες, που αρνούνται να το αναλάβουν και επιδιώκουν να το φορτώσουν στους καταναλωτές και αγνόησε την ανησυχία και την επιθυμία των Ελλήνων καταναλωτών για τη λήψη τέτοιων μέτρων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγεία στη διατροφή.

Τελικά, όπως έγινε γνωστό το όλο θέμα μετατέθηκε από τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Αλλά και εκεί, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν πρόκειται να δώσει καμία μάχη σε όφελος των Ελλήνων καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας είναι να διαπιστωθεί πρώτα κατά πού γυρίζει η πλάστιγγα και στη συνέχεια να συνταχθεί με τη μία ή την άλλη άποψη. Δηλαδή της έντασης των ελέγχων και της λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων ή όχι. Οσο για το βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αυτό θα είναι, όπως αναφέρεται από παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, να δοθεί ενίσχυση από την ΕΕ για να καλυφτεί το κόστος των τεστ για την ανίχνευση «τρελών αγελάδων».

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας σε συνέντευξή του χτες στην εφημερίδα «Εθνος» κάλεσε τους καταναλωτές να ελέγχουν και αυτοί τα κρέατα! Και μη χειρότερα, δηλαδή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ