Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Στοπ σε κεφαλάκια - σπληνάντερο

Απαγορεύεται από αύριο η εμπορία και διακίνηση διαφόρων υποπροϊόντων κρεάτων βοοειδών, βουβαλοειδών και αιγοπροβάτων ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης. Αυτό ορίζεται από αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και με την οποία εναρμονίζεται το ισχύον καθεστώς στη χώρα μας με την απόφαση που πήρε τον περασμένο Ιούνη η Επιτροπή της ΕΕ και η οποία αναφέρεται στη «χρήση υλικών που παρουσιάζουν κινδύνους σχετικά με τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες».

Σύμφωνα με τη διάταξη, κατά την επεξεργασία του κρέατος θα πρέπει να απορρίπτονται το κρανίο των ζώων, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός βοοειδών και αιγοπροβάτων, που έχουν ηλικία μεγαλύτερη του ενός έτους, και η σπλήνα όλων των ζώων ανεξαρτήτου ηλικίας. Ειδικότερα, από αύριο, απαγορεύεται η κατοχή, διάθεση, εμπορία στα παρακάτω είδη:

  • Σφάγια κρεάτων από τα οποία στους χώρους σφαγής δεν έχει αφαιρεθεί ο νωτιαίος μυελός της σπονδυλικής στήλης.
  • Σφάγια κρεάτων αιγοπροβατοειδών (συμπεριλαμβανομένων και των αμνοεριφίων ή αμνοεριφίων γάλακτος) που φέρουν αναπόσπαστα τη συκωταριά τους, εφόσον στους χώρους σφαγής δεν έχει αφαιρεθεί η σπλήνα.
  • Αυτοτελή κεφάλια (με το μυαλό και τους οφθαλμούς), αυτοτελή μυαλά, οφθαλμοί, αμυγδαλές και νωτιαίος μυελός από βοοειδή, βουβαλοειδή και αιγοπροβατοειδή.
  • Εντερα βοοειδών και βουβαλοειδών, εφόσον στους χώρους σφαγής δεν έχει αφαιρεθεί ο ειλεός.
  • Αυτοτελείς σπλήνες αιγοπροβάτων (συμπεριλαμβανομένων και των αμνοεριφίων ή αμνοεριφίων γάλακτος).
  • Συκωταριές αιγοπροβατοειδών (συμπεριλαμβανομένων και των αμνοεριφίων και των αμνοεριφίων γάλακτος) εφόσον δεν έχει αφαιρεθεί η σπλήνα.
  • Σφάγια κρεάτων, εφόσον στους χώρους σφαγής δεν έχουν αφαιρεθεί από αυτά, για οποιοδήποτε λόγο, όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω.
Και για τα φρούτα

Επίσης, με άλλη αγορανομική διάταξη, οι εισαγωγείς φρούτων και λαχανικών υποχρεούνται να γνωστοποιούν ορισμένα στοιχεία όταν αυτά τα προϊόντα προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ. Η διάταξη αφορά τους εισαγωγείς που έχουν πραγματοποιήσει εισαγωγές από τρίτες χώρες και προμηθεύουν χονδρεμπόρους που ασκούν εμπορία στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, σε πατάτες πρώιμες, σκόρδα, κράμβες λευκές και ερυθρές, σέλινα με ραβδώσεις, γλυκοπιπεριές, γλυκοπατάτες ολόκληρες νωπές, αχλάδια NASHI, ροδάκινα και δαμάσκηνα.

Οι εισαγωγείς αυτοί θα πρέπει, να γνωστοποιούν στο υπουργείο Εμπορίου την καθαρή τιμή διάθεσης των παραπάνω προϊόντων, δηλαδή την καθαρή τιμή πώλησης κατά κιλό των εισαγωγέων προς τους χονδρεμπόρους της πρωτεύουσας (χωρίς τα μεταφορικά έξοδα, τα τυχόν ασφάλιστρα και τους δασμούς ή άλλους φόρους) κάθε 14 μέρες και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 9 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ