Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΜΑΤ, τρομοκρατία και απειλές για συλλήψεις

Ετσι επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τους κατοίκους που αντιστέκονται στην επέλαση των πολυεθνικών και στην καταστροφή του τόπου τους

Με τη διαρκή παρουσία των κατασταλτικών μηχανισμών που έχει θέσει η κυβέρνηση στην υπηρεσία της πολυεθνικής TVX Hellas, ζουν αυτή την περίοδο οι κάτοικοι του οικισμού της Στρατονίκης στη Χαλκιδική. Επειδή παλεύουν να σώσουν το χωριό τους και απαιτούν να σταματήσουν οι υπόγειες εξορυκτικές εργασίες της εταιρίας κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών τους.

Από την περασμένη εβδομάδα, καθημερινά κινητοποιούνται δυνάμεις των ΜΑΤ, για την προστασία της διέλευσης των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους της εταιρίας, τρεις φορές την ημέρα. «Είναι πρόκληση. Αν θέλουν μπορούν να μεταφέρουν τους εργαζόμενους από άλλο δρόμο. Ομως η εταιρία θέλει να καλλιεργήσει την αντιπαράθεση ανάμεσα σ' εμάς και τους εργαζόμενους», καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Ολοι δηλώνουν ότι σέβονται το ψωμί των εργαζομένων. Ομως αυτή η πρακτική πυροδοτεί την ένταση. «Και τώρα έφεραν και τα ΜΑΤ για να μας τρομοκρατήσουν», συμπληρώνει η κυρία Μαρία. Καθαρή επίδειξη ισχύος. Επιχείρηση τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Οι κλούβες των ΜΑΤ, τα περιπολικά της αστυνομίας, πάνε κι έρχονται, νύχτα και μέρα. Κάθε φορά που γίνεται η προγραμματισμένη διέλευση των οχημάτων της εταιρίας.

Αυτό έγινε και το βράδυ της Δευτέρας. Κλούβες των ΜΑΤ, που μετέφεραν δύο διμοιρίες άνδρες από την Κατερίνη, στάθμευσαν στην πλατεία του χωριού, μπροστά από την εκκλησία. Μετά τις 9 το βράδυ πήραν θέση. Και ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απείλησε: «Εχουμε εντολή να προχωρήσουμε σε συλλήψεις».

Οι κάτοικοι συγκροτημένα προχώρησαν στο δρόμο και πήραν θέση δεξιά και αριστερά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη δική τους προγραμματισμένη κινητοποίηση. «Οχι στην εξόρυξη κάτω από το χωριό μας». Το αίτημα - σύνθημα διατυπώθηκε.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε σε καφενείο καταγγέλθηκαν περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Μια γυναίκα την κράτησαν «όμηρο» στο σπίτι της από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι και τελικά την οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα για κατάθεση, διότι «συμμετέχει στις κινητοποιήσεις». Αλλο κάτοικο, πάλι χωρίς λόγο, τον κατέβασαν από το αυτοκίνητό του και άρον άρον μέσα στη νύχτα τον μετέφεραν στο ΑΤ της περιοχής. «Εδώ καταλύθηκε η δημοκρατία», φωνάζουν αγανακτισμένοι. Και περιγράφουν την αστυνομοκρατία που λίγο αργότερα θα δούμε.

Πολιορκημένοι μέσα στα σπίτια τους, στο χωριό τους. Θύματα της πολιτικής που έχει επιλέξει συνειδητά και ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρίας.

Στο Κιλκίς

Στο μεταξύ, ξεσηκώνονται σιγά σιγά και οι φορείς του Κιλκίς. Εκεί που ανοίγει το νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον ορυκτό πλούτο του τόπου σε πολυεθνικές εταιρίες και να υποθηκεύσει το μέλλον της περιοχής για δεκαετίες.

Την περασμένη Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρουσσών αποφάσισε ομόφωνα και ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μάρτη στο υπουργείο Ανάπτυξης για την εξόρυξη χρυσού στις περιοχές του δήμου και σε μια έκταση 300.000 στρεμμάτων.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης από τριμελή επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά φέρεται να έχει καταθέσει και η μεγάλη πολυεθνική «Rio Tinto», γνωστή ως εταιρία «δολοφόνος» για τις πρακτικές που έχει ακολουθήσει στις μεταλλευτικές δραστηριότητές της ανά τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ