Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Εμείς παλεύουμε για τα δίκια των παραγωγών

Αποστομωτική απάντηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος στον υφυπουργό Γεωργίας

Με αφορμή συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης και τα όσα είπε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ.Πατάκης έστειλε προς την εφημερίδα και δημοσιεύτηκε χτες η παρακάτω επιστολή:

«Δεν είχα τη διάθεση και το χρόνο ν' ασχοληθώ με τον κ. Χατζημιχάλη και δε θα το έκανα, αν μέσα στον ωκεανό των επαναλαμβανόμενων παλιών ψευδών, των αναρίθμητων νέων ανακριβειών και των απεγνωσμένων δικαιολογιών που αραδιάζει στη συνέντευξή του προς την έγκριτη εφημερίδα σας, δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε μένα. Βεβαίως, δεν αντιδρώ μόνο από "προσωπική ευθιξία" και μακράν εμού ο πειρασμός να ενεργήσω υπό την επήρεια του "δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται". Αντιδρώ, κυρίως, επειδή δε θα ήθελα να επιτρέψω σε κανέναν - και στον κ. Χατζημιχάλη - να "προβοκάρει" σε βάρος του ΚΚΕ, του κόμματος όπου ανήκω και το οποίο εκπροσωπώ στο Ευρωκοινοβούλιο. Διότι ο κ. Χατζημιχάλης αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσα σχετικά με το βαμβάκι, επιχειρώντας να συκοφαντήσει εμένα και το ΚΚΕ, καθώς με κατηγορεί ότι στρέφομαι κατά των συμφερόντων της Ελλάδας.

Δε νιώθω καμιά ανάγκη και υποχρέωση ν' απολογηθώ - και μάλιστα σ' έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - για τη δουλιά μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Δίνω λόγο καθημερινά στο Κόμμα μου, που με επέλεξε, στους ψηφοφόρους του που με ψήφισαν και στον ελληνικό λαό, τον οποίο φιλοδοξώ να εκπροσωπήσω επάξια. Οφείλω, όμως, να πω την αλήθεια στον αγροτικό κόσμο, εκτός των άλλων και γιατί φοβάμαι ότι "πες, πες - κάτι θα μείνει".

Με την ερώτησή μου, λοιπόν, προς την Κομισιόν ζητώ εξηγήσεις γιατί δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση όλη η ποσότητα βαμβακιού η οποία, νομίμως, παρήχθη στη χώρα μου.

Είναι αυτό "καταγγελία της χώρας μου", όπως ελαφρά τη καρδία, ισχυρίζεται στη συνέντευξή του ο κ. Χατζημιχάλης; Oxι βεβαίως, και ξέρει ο ίδιος ότι και μ' αυτή την ενέργειά μου προσπαθώ να προστατεύσω τα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών και της Ελλάδας. Αυτό που πράγματι καταγγέλλω είναι η παρανομία της κυβέρνησης, η οποία, σε συμπαιγνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στερεί από το φτωχό Ελληνα βαμβακοπαραγωγό εισόδημα που του ανήκει και που, για να το αποκτήσει, έχυσε λίτρα ιδρώτα στο χωράφι.

Και για να τελειώσω, σε ό,τι αφορά στα "προσωπικά" μας με τον κ. Χατζημιχάλη, υπενθυμίζω ότι ο κ. υφυπουργός, φρονίμως ποιών, δεν είχε απαντήσει στο ερώτημα, το οποίο του έθεσα δημοσίως - μέσα και από τη δική σας εφημερίδα - το περασμένο φθινόπωρο, αν εγγυάτο προσωπικά ότι όσες ποσότητες βαμβακιού παραδίνονταν στα εκκοκκιστήρια θα επιδοτούνταν.

Τώρα γίνεται φανερό ότι τότε δεν απάντησε επειδή γνώριζε - άλλωστε ως υφυπουργός Γεωργίας συναποφασίζει κιόλας - την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να «πετάξει» εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες της παραγωγής βαμβακιού στη χώρα μας.

Ας έρθουμε τώρα στα όσα υποστηρίζει για το βαμβάκι στη συνέντευξή του ο κ. Χατζημιχάλης. O κ. υφυπουργός λέει σ' αυτή πάρα πολλά ψεύδη, αλλά δεν καταφέρνει να κρύψει μερικές αλήθειες.

Αλήθεια πρώτη: Πάνω από 20.000 τόνοι βαμβακιού που παρήχθησαν νομίμως στο νομό μας δεν επιδοτούνται. Αυτό σημαίνει ότι η φετινή "μέση τιμή" του προϊόντος είναι πολύ χαμηλότερη από πέρσι κι επομένως διαψεύδεται ο κ. υφυπουργός που δήλωσε πως "η φετινή τιμή του βαμβακιού θα είναι ίση και υψηλότερη από πέρσι". Τα περί "περίεργης υψηλής παραγωγής" και "παρανομιών" που δεν κατονομάζονται από τον κ. Χατζημιχάλη, αποτελούν "προφάσεις εν αμαρτίαις".

Αλήθεια δεύτερη: Η κυβέρνηση, με τη συμφωνία της ΠΑΣΕΓΕΣ και το "σιωπηρό οκέι" κάποιων αγροτοσυνεταιριστών της ΝΔ, προχωρεί σε νέες περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας, "κλαδεύοντας" μια ακόμα από τις πιο δυναμικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες που απόμειναν στη χώρα μας.

Αλήθεια τρίτη: Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για αλλαγή του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. O κ. Χατζημιχάλης επικαλείται, για να δικαιολογήσει αυτή την κυβερνητική απόφαση, το γεγονός ότι δε μας βολεύει ο συσχετισμός δύναμης στην ΕΕ. Αλλά ποιον πείθουν ότι θέλουν και δεν μπορούν;

Αλήθεια τέταρτη: Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καλύψει την απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών από εθνικούς πόρους. O κ. Χατζημιχάλης θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει η ΕΕ και κατηγορεί όσους το προτείνουν πως είναι υπέρ της "επανεθνικοποίησης" της αγροτικής πολιτικής. Δεν εξηγεί, όμως, πώς και γιατί άλλες χώρες της ΕΕ προχωρούν σε εθνικές ενισχύσεις και δε μας λέει γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα αυτό που έγινε το 1999 - προεκλογικό έτος, ειρήσθω εν παρόδω - όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε από εθνικούς πόρους ένα επιπλέον 40δραχμο το κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις γνωστές συκοφαντικές βολές του κ. Χατζημιχάλη κατά των αγροτοσυνδικαλιστών, θα έλεγα "έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν" και όσο για τους "λεονταρισμούς" του ότι δε φοβάται το πολιτικό κόστος, καθότι πήγε στο υπουργείο Γεωργίας για να προσφέρει έργο, θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω "ατρόμητο κι ανιδιοτελή επαναστάτη", αν δε φοβόμουν πως θα βρισκόταν κάποιος, ο οποίος θα του θύμιζε τη γνωστή ρήση "εκεί που οι καπεταναίοι κρεμούσαν τ' άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ