ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων τα Γιαννιτσά, όπου χτες έμειναν κλειστά τα καταστήματα και οι υπηρεσίες, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών

Από το χτεσινό αποκλεισμό δρόμων στα Γιαννιτσά

Eurokinissi

Από το χτεσινό αποκλεισμό δρόμων στα Γιαννιτσά
Επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κεντρική Μακεδονία αποτέλεσαν χτες τα Γιαννιτσά, όπου έκλεισαν καταστήματα και υπηρεσίες σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Την απόφαση για την κινητοποίηση πήραν ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Δήμος Γιαννιτσών και άλλοι φορείς. Οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Πέλλας που συνεχίζουν να βρίσκονται με τα τρακτέρ τους στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας στον κόμβο της Ν. Πέλλας, απέκλεισαν χτες για πέντε περίπου ώρες την οδό. Σε σύσκεψη των φορέων της πόλης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δημαρχείο των Γιαννιτσών, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών με κλείσιμο βασικών κόμβων στο εθνικό δίκτυο. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη καλούν τον υπουργό Γεωργίας να επισκεφθεί το νομό και να συναντηθεί με τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους για να ακούσει τα αιτήματά τους.

Συνεχίστηκε και χτες ο αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας από αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης και Ημαθίας. Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα οι βαμβακοπαραγωγοί του Λουδία και του Ν. Μοναστηρίου απέκλεισαν το δρόμο στο ύψος της γέφυρας του Λουδία, ενώ το ίδιο έκαναν για τρεις ώρες οι συνάδελφοί τους στο Κλειδί Ημαθίας.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να κατευθυνθούν σήμερα προς τα διόδια των Μαλγάρων, όπου και αναμένεται να προχωρήσουν στο κλείσιμο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών.


Ξεσηκώνονται και στη Στερεά Ελλάδα

Στο «πόδι» βρίσκονται και οι βαμβακοπαραγωγοί στη Στερεά - Εύβοια, διεκδικώντας αγωνιστικά το δικαίωμά τους να πληρωθεί όλη η παραγωγή τους. Ξεσηκώνονται ενάντια στην αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να «πετάξει» εκτός επιδότησης δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και τόνους παραγωγής, ενάντια στον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Παράλληλα, απαιτούν την άμεση απόσυρση του καταστροφικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι.

Οι βαμβακοπαραγωγοί της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας από χτες στήνουν νέα μπλόκα σε Εθνικές Οδούς και σε άλλα οδικά κομβικά σημεία των νομών, με πρωτοβουλία αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, καθώς και Συντονιστικών Επιτροπών, ενώ στο πλευρό τους στέκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ετσι στα όρια της Φθιωτιδοκαρδίτσας όπου εδώ και μία βδομάδα έχει στηθεί από αγρότες και των δύο νομών και ειδικότερα των Δήμων Θεσσαλιώτιδας (Φθιώτιδα) και Ταμασίου (Καρδίτσας) μεγάλο μπλόκο, ενισχυμένο από χτες με νέα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, μετακινήθηκε στη θέση Δρούγος και απέκλεισε από το μεσημέρι την Εθνική οδό Λαμίας - Λάρισας επ' αορίστου. Σε άλλη περίπτωση, αγρότες και βαμβακοπαραγωγοί του κάμπου της Λαμίας, η Συντονιστική Επιτροπή αγροτών Φθιώτιδας, προετοιμάζουν τη δικιά τους εξέγερση με συλληλητήρια στις αρχές της βδομάδας στη Λαμία.

Στην περιοχή της Αμφίκλειας οι αγρότες ξεχύθηκαν το μεσημέρι στους δρόμους με τη συμπαράσταση των Δήμων Αμφίκλειας, Τιθορέας, Ελάτειας (Φθιώτιδας) και Παρνασσού (Φωκίδας). Πάνω από 150 τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα με μαύρες σημαίες προχώρησαν σε προειδοποιητικό κλείσιμο, από τις 3:30 μμ έως τις 5:30μμ χτες, της σιδηροδρομικής γραμμής στον Κόμβο του Μοδίου μεταξύ της Αμφίκλειας - Τιθορέας. Παράλληλα στο ίδιο σημείο, έστησαν μπλόκο στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας.

Από τον αγώνα αυτό δε λείπουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Βοιωτίας οι οποίοι χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ στον κόμβο του Αϊ - Γιάννη και το μεσημέρι προχώρησαν σε αποκλεισμό μιας ώρας του εθνικού δρόμου Θήβας - Λιβαδειάς και της παλιάς Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Λαμίας.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι αγρότες της Εύβοιας και για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα τους, αγροτικοί σύλλογοι από τη Βορειοκεντρική Εύβοια θα έχουν συνάντηση με συλλόγους από την περιοχή των Ψαχνών.


ΑΓΝΟ
Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα

Ανακοίνωση της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη σωτηρία της ΑΓΝΟ, καλεί τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες του νομού η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Καλεί ακόμη όλους τους φορείς του νομού, και ιδιαίτερα τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς και τα Εργατικά Σωματεία, να οργανώσουν κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους αγώνες των εργαζομένων και κτηνοτρόφων. Σε ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζονται τα παρακάτω:

«Η κυβέρνηση προχωράει, μέσω της ΑΤΕ, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και κτηνοτρόφων του νομού, στο ξεπούλημα της ΑΓΝΟ σε ιδιώτες. Ηδη δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πώληση. Δείχνει έτσι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά ότι βαδίζει σταθερά στην πολιτική της διάλυσης κάθε συνεταιριστικής βιομηχανίας και συνολικά του συνεταιριστικού κινήματος, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και γαλακτοβιομηχάνων.

Αδιαφορεί τόσο για τους εργαζόμενους που θα πεταχτούν στο δρόμο και θα χάσουν τη δουλιά τους, όσο και για τους αγροτοκτηνοτρόφους που στην ΑΓΝΟ έβρισκαν κάποιο αντίβαρο στους εκβιασμούς και στις εξευτελιστικές τιμές των εμπόρων και των γαλακτοβιομηχανιών.

Το ξεπούλημα και το κλείσιμο της ΑΓΝΟ θα έχει καταλυτικές συνέπειες και στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα της Επαρχίας Λαγκαδά, που είναι από τις πιο υποβαθμισμένες και προβληματικές περιοχές της χώρας, με οξύτατα τα προβλήματα της ανεργίας και της ερήμωσης της υπαίθρου. Θα αφήσει παράλληλα ελεύθερο το πεδίο στις πολυεθνικές και εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες να υποβαθμίσουν ακόμα παραπέρα και με μεγαλύτερο κόστος τη διατροφή του ελληνικού λαού.

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους για την πορεία απαξίωσης και ξεπουλήματος της ΑΓΝΟ. Στάθηκε και στέκεται και τώρα συμπαραστάτης στους αγώνες τους για τη σωτηρία και την επανάκτηση και περιφρούρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της επιχείρησης, που θα εντάσσεται σε έναν δρόμο ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της χώρας και δε θα έχει μόνη επιδίωξη το κέρδος», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ