ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Αθεράπευτες αυταπάτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ρε παιδιά, δεν πάει πολύ, την ίδια ώρα, που ακόμη και οι αθεράπευτοι οπαδοί της Ε.Ε., την κατακρίνουν για την -τουλάχιστον- απαράδεκτη στάση της στο Παλαιστινιακό, εσείς, να επιμένετε και να παίρνετε, μάλιστα και την ευθύνη, ότι η ένταξη της Κύπρου στο «λάκκο των λεόντων», θα αποτελέσει τη σωτηρία για το Κυπριακό; Δε βγάλατε το παραμικρό δίδαγμα από την εγκληματική στάση της Ε.Ε. στην πρώην Γιουγκοσλαβία; Είστε, μήπως, ικανοποιημένοι από τη δήθεν προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, κατόπιν των αντίστοιχων «υποδείξεων» της Ε.Ε.; 'Η, μήπως, έχετε την εντύπωση, ότι, για την εκδίωξη των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την υπεράσπιση της ειρήνης, φτιάχνουν οι Βρυξέλλες το λεγόμενο ευρω-στρατό;

Για την «Αυγή» μιλάμε, η οποία δύο μέρες τώρα κατακρίνει την αρνητική θέση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε διεύρυνση της Ε.Ε. -και με αυτή της Κύπρου- και, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί, ότι η ένταξη της Μεγαλονήσου στην κοινότητα... αποτελεί τη θεραπεία διά πάσα νόσον. Προφανώς, εκτός των αθεράπευτων, υπάρχει και άλλη, ακόμη χειρότερη κατηγορία...

Υ.Γ. Προχθές, γράφατε, ότι η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Αθήνα. Αυτό, πως το καταφέρατε..;

Οι εταίροι

Κυριακόπουλος, Πολυζωγόπουλος, Τήνιος, Ρέππας και στη μέση ίδρυμα Κόκκαλη! Δεν ξέρουμε αν σε κάποιους φαντάζει παράξενο το σύμπλεγμα όλων αυτών, εμάς δε μας ξαφνιάζει. Είναι ακριβώς η καταλληλότερη σύνθεση για πάνελ «κοινωνικού διαλόγου». Και με τι θέμα! «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος: Προς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο;» Πώς έλεγε η διαφήμιση; «Πριν από σας για σας». Ετσι ακριβώς. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ την ώρα ακριβώς που απαγορεύει στους εργάτες ακόμα και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα, συζητά με τους βιομηχάνους την υπογραφή του νέου «κοινωνικού συμβολαίου»! Η σχετική συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα και την οργανώνει το ίδρυμα Κόκκαλη. Αντε και σ' ανώτερα πρόεδρε. Οπως πας η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που ψιθυρίζεται ότι έχεις εξασφαλίσει, μάλλον μικρή ανταμοιβή αποτελεί για τις υπηρεσίες που προσφέρεις.

«Σούπα με καϊμάκι»

Εχει τον τίτλο «Σούπα με καϊμάκι» και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει και τα εξής: «Ο κ. Ν. Καϊμάκης έχασε το παιγνίδι και δυσφήμισε την εμπιστοσύνη του ΣΥΝ, όταν από αδέκαστος και απόμακρος κριτής του τηλεοπτικού προϊόντος, κατέστησε ο ίδιος τον εαυτό του τηλεοπτικό προϊόν. Εγινε προς στιγμήν "περιζήτητος", λέγοντας κοινοτοπίες και χάνοντας τον μύθο και το κύρος του ως δικαστή. Ετσι αυτοπροσδιόρισε και την ημερομηνία λήξης του. Το ότι μάλιστα δηλώνει δημοσίως ότι ενδέχεται να μετέχει και στο επόμενο ΕΣΡ -διερωτόμαστε, ως επιτυχών;- καθιστά εμάς τους υπολοίπους ευλόγως καχύποπτους ως προς την αποτελεσματικότητα του προϊόντος (του)».

Και λίγο παρακάτω: «Σ' αυτή την καινούρια τηλεοπτική δημοκρατία που φαλκιδεύει τα πιο βασικά ατομικά δικαιώματα και που μεταμορφώνει τους πολίτες σε αγέλες χοίρων ποια είναι η θέση της Αριστεράς; Θα φοβηθεί την κριτική των life style δημοσιογράφων, θα υπερασπιστεί την τιμή των απίστευτων οικονομικών μεγεθών που τζιράρονται ή θα διατυπώσει εκείνον τον ασυμβίβαστο και ανατρεπτικό λόγο που αναμένει απ' αυτήν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι ανθιστάμενοι κάθε μορφής; Θα δράσει αριστερά ή μικροαστικά, τηρώντας "ισορροπίες"; Εκτός και αν η Αριστερά που εμπιστευόμαστε δεν έχει άλλη άποψη πέραν της γνωστής σούπας, έστω με καϊμάκι».

Από το τελευταίο τεύχος του «Αντί».

Κινήσεις εξωραϊσμού

Σε συμφωνία «αναβάθμισης» των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων κατέληξαν οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών «ΜΕΓΚΑ» και «ΑΝΤ 1». Κίνηση, η οποία έρχεται να εξωραΐσει την αυξανόμενη συνεχώς αναξιοπιστία των εκπομπών αυτών και της ιδιωτικής τηλεόρασης γενικότερα. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία; Τα εξής: Η διάρκεια των δελτίων ειδήσεων θα μειωθεί στη μία ώρα, μαζί με τα αθλητικά και τον καιρό, ενώ η ώρα έναρξή τους θα μετατεθεί για τις 8 το βράδυ, από τις 7.30 περίπου, που είναι σήμερα.

Αυτά είναι τα συγκεκριμένα. Οι πληροφορίες λένε, πως στη συμφωνία περιλαμβάνονται και κάποιες γενικόλογες δεσμεύσεις, για «πιο σοβαρό» περιεχόμενο, αλλά αυτά μάλλον δεν πρέπει να τα πάρετε και πολύ υπόψη σας. Αλλωστε, πολύ γρήγορα θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε και προσωπικά την αξία των δεσμεύσεών τους. Τα «νέα» δελτία ειδήσεων ξεκινούν από τη Δευτέρα. Η χθεσινο-βραδυνή πρόγευση, πάντως, πρέπει να σας προδιέθεσε αρκετά: Από το Παλαιστινιακό πηγαμε στην επίσκεψη της Δ. Σημίτη σ' ενα σχολείο και μετά στις ...απαραίτητες χολυγουντιανές «ειδήσεις».


Τα Ολυμπιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ διάφορα διαβάσαμε και ακούσαμε για την Αθηνά και τον Φοίβο, τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα περισσότερα ήταν επικριτικά.

Τέλος πάντων, αν η ιδέα αυτή ήταν η καλύτερη, από περίπου άλλες 200, αναρωτιόμαστε πώς ήταν οι υπόλοιπες...

Μια και μιλάμε, πάντως, για την Ολυμπιάδα, σημειώνουμε ότι διάφορα χαρτάκια με ερωτήσεις άλλαζαν χέρια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Χαρτάκια με ερωτήσεις που επιθυμούσε να γίνουν η πρόεδρος της εταιρίας, Γ. Αγγελοπούλου.

Δεν ξέρουμε πού έπεσε ο κλήρος, πόσοι και ποιοι ενέδωσαν, αλλά, τούτη τη φορά, η πρόεδρος είχε μάθει τις απαντήσεις απ' έξω κι ανακατωτά. Νεράκι... Οχι όπως την προηγούμενη, που τις διάβαζε και εξέθετε τους εκλεκτούς συναδέλφους...

Θα διεξαχθούν, άραγε, σε κλίμα ειρήνης και εκεχειρίας, στην ευρύτερη περιοχή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Οσβαλντ, με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Και ο «αθάνατος» έσπευσε να πει ότι η ΔΟΕ δεν είναι ΟΗΕ και δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Αλλα δηλώνανε, όμως, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ παλιότερα. Για να μην αναφερθούμε στις πάμπολλες σχετικές δηλώσεις και πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών.

Κατά τ' άλλα, τόσο η Γ. Αγγελοπούλου, όσο και ο Ντ. Οσβαλντ επανέλαβαν πολλές φορές, και πάλι, την ανάγκη συναίνεσης και ομοψυχίας, ώστε το εθνικό όραμα να γίνει πράξη.

Δεν εξήγησαν, όμως, πώς γίνεται να συναινέσει σ' αυτό το όραμα το πάνω από το 10% των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων, οι εργαζόμενοι που θα ψάχνουν να βρουν μία έστω και πενιχρή σύνταξη, οι εργάτες του Ολυμπιακού Χωριού που παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους κάθε μέρα, οι φοιτητές που θα αναγκαστούν να μετακομίσουν για δύο χρόνια σε κάποια ξενοδοχεία της πλατείας Βάθη και του Μεταξουργείου για να ανακαινιστούν οι Εστίες, κλπ., κλπ.

Γρηγοριάδης Κώστας

Μηδέποτε παραιτηθέντες!

Η οριστική ...παραγραφή ενός σημαντικού μέρους της περσινής παραγωγής βαμβακιού από την επιδότηση ήταν θέμα χρόνου. Οι αγρότες των μπλόκων το είχαν ξεκάθαρο από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ξεκίνησαν το νέο κύκλο των κινητοποιήσεών τους. Γνώριζαν με τέτοιες λεπτομέρειες τις αντιαγροτικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ώστε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υπονόμευσης των αγώνων, που εκδηλώθηκε από τους αρμόδιους, έπεσε στο κενό. Οι επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ ήταν εξαρχής δεδομένες: Οι επιδοτήσεις της βαμβακοπαραγωγής δεν πρόκειται να επιτραπεί να ξεφύγουν από το «πλαφόν» που έχει ορίσει η Κομισιόν. Ετσι, η προχτεσινή απόφαση του κυβερνητικοκομματικού επιτελείου, ήρθε απλά να επικυρώσει γενικότερες αντιαγροτικές επιλογές για το μέλλον του βαμβακιού και των παραγωγών του στη χώρα μας.

Ηταν θέμα χρόνου οι 200.000 τουλάχιστον τόνοι βαμβακιού να θεωρηθούν ως «μηδέποτε εισκομισθέντες». Ηταν θέμα εφαρμογής μιας ακόμα απροκάλυπτης κυβερνητικής απάτης, το 15% περίπου της πραγματικής παραγωγής να χαρακτηριστεί ουσιαστικά ανύπαρκτη και κατ' επέκταση οι παραγωγοί να κινδυνεύουν να μην εισπράξουν καν την εμπορική τιμή, για ποσότητες βαμβακιού που -αν μην τι άλλο- παραδόθηκαν κανονικά στα εκκοκκιστήρια. Είναι, ταυτόχρονα, όμως ένα θέμα που δεν αφορά αποκλειστικά την περσινή παραγωγή βαμβακιού, ούτε μόνο το βαμβάκι. Συνδέεται αδιάρρηκτα με τους συνολικούς υπολογισμούς και τις κατευθύνσεις, που έχουν αποφασίσει κυβέρνηση και ΕΕ, που έχουν διαμορφώσει ήδη ένα πλαίσιο πολιτικής, η υλοποίηση της οποίας προβλέπει για όλα τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα και για το βαμβάκι και για τον καπνό και για το λάδι και για τα σιτηρά και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Και όλα αυτά γιατί στη λογική χάραξης της αγροτικής πολιτικής, απουσιάζουν εντελώς οι παράγοντες «ανάγκη» και «δυνατότητα» για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και κυριαρχεί αποκλειστικά η αρχή «πλαφόν χρηματοδότησης».

Για τους αγρότες, που βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής, γίνεται όλο και πιο καθαρό, πως η γραμμή αντιπαράθεσης δεν μπορεί να κινείται στο ύψος των επιδοτήσεων που αποφασίζονται κάθε φορά. Μερικά λεπτά πάνω ή κάτω, ούτε λύνουν το πρόβλημα, ούτε αποτελούν προοπτική για τους μικρομεσαίους αγρότες. Το πραγματικό πρόβλημα, το εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι ο ίδιος ο κανονισμός για τα προϊόντα, η αντιαγροτική πολιτική στο σύνολό της. Το δίκαιο αίτημα για καλύτερες τιμές στο βαμβάκι ή τα άλλα προϊόντα ακόμα κι αν μια χρονιά ικανοποιηθεί, θα αποδειχτεί μεσοπρόθεσμα για τη μικρομεσαία αγροτιά άλμα στο κενό, αν δε συνδυαστεί, αν δεν μπολιαστεί κι αν δεν προβληθεί παράλληλα και ταυτόχρονα με την απαίτηση ν' ανατραπεί στο σύνολό της η εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική. Η πολιτική που θέλει το φτωχό και μεσαίο αγρότη να ξεκληρίζεται και την παραγωγή να περνάει στους μεγαλοαγρότες- καπιταλιστές. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Οι... μηδέποτε παραιτηθέντες αγρότες με τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών και τα αγωνιστικά μπλόκα, που εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες, δείχνουν ότι κατανοούν όλο και περισσότερο το μονόδρομο που οδηγεί στη διέξοδο.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ