ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλαλητήριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σήμερα, στις 7 μμ στην Καισαριανή, πραγματοποιείται λαϊκή συγκέντρωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και ο δήμαρχος Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής, διοργανώνουν, σήμερα Σάββατο 6 toy Απρίλη, ώρα 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καισαριανής, μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση - συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Θα εκφραστεί δυναμικά η απαίτηση του ελληνικού λαού να κυρωθεί, επιτέλους, από τη Βουλή των Ελλήνων η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ετεροδικία των κρατών. Επίσης, θα προβληθεί και το αίτημα να υπάρξει δίκαιη, θετική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Το Ανώτατο δικαστήριο, υπενθυμίζεται, συνεδριάζει στις 17 του Απρίλη προκειμένου να συζητήσει και αποφασίσει για το μείζον αυτό ζήτημα.

Το Εθνικό Συμβούλιο και ο Δήμος Καισαριανής καλούν όλα τα κόμματα να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και να τοποθετηθούν. Ακόμα προσκαλούνται οι δήμοι, οι αντιστασιακές οργανώσεις, η νεολαία, όλοι οι μαζικοί φορείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, αφού το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο στην πόλη, ούτε κάποια ιδεολογία, αλλά συγκινεί το πανελλήνιο.

Στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών θα αναφερθούν οι: Μανόλης Γλέζος, πρόεδρος και ο Ευάγγελος Μαχαίρας, γγ του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κώστας Τουμασάτος, υπεύθυνος του Νομικού Τμήματος της Γραμματείας του Συμβουλίου και ο δήμαρχος Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής.


Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θέλει άλλα... έξι χρόνια

Με μια ομιλία προσαρμοσμένη στην «επέτειο» των δύο χρόνων από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές του 2000, άρχισε η διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στα Ιόνια Νησιά. Ο Κ. Σημίτης, που σήμερα επισκέπτεται την Κεφαλονιά, κατά τη διάρκεια του - σε μεγάλο βαθμό - προεκλογικού λόγου που εκφώνησε χτες στη Ζάκυνθο, υποστήριξε ότι ο τόπος «βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή του εκσυγχρονισμού» και ως εκ τούτου ζήτησε τη στήριξη του λαού για να ολοκληρωθεί η πολιτική του όχι μόνο τα δυο επόμενα χρόνια αλλά και την επόμενη τετραετία...

«Στα επόμενα δύο χρόνια και στην επόμενη τετραετία πραγματοποιούμε το σχέδιό μας για τη σύγκλιση με τους εταίρους μας σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο Κ. Σημίτης, προϊδεάζοντας ότι και στην τηλεοπτική του συνέντευξη, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα, θα κινηθεί στη λογική τού «είμαι και θα είμαι ο πρωθυπουργός»... Οσο για τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη, χαρακτηριστικό είναι το περιεχόμενο του κειμένου-«απολογισμού» του κυβερνητικού έργου που συντάχθηκε από το Μαξίμου και διανεμήθηκε στα ΜΜΕ, όπου μέσα στις 89 σελίδες του το ένα «μπράβο» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης διαδέχεται το άλλο...

Για να επιστρέψουμε στην ομιλία του στη Ζάκυνθο, ο Κ. Σημίτης, αφού διακήρυξε ότι «η ΟΝΕ δεν αρκεί» στο κόμμα του, εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ως «εγγύηση» για το «κοινωνικό κράτος» και την «ισχυρή Ελλάδα», ενώ φάνηκε να εντάσσει στην προεκλογική του στρατηγική και την Ολυμπιάδα. «Κάποιοι προσπαθούν για ίδιον πολιτικό όφελος να θέσουν εμπόδια σε μια εθνική υπόθεση πότε με γκρίνια, πότε με ανευθυνότητα, πότε με προσφυγές», ανέφερε, για να καταλήξει: «Κάτω τα χέρια από την Ολυμπιάδα»!..

Από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού δεν έλειψε φυσικά και η γνωστή... ωδή στην «κεντροαριστερά», με το βλέμμα φυσικά στραμμένο στις δημοτικές: «Σύγκλιση για την προοδευτική πλειοψηφία του Κέντρου και της Αριστεράς σημαίνει μετασχηματισμός της κοινωνίας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η προοδευτική πλειοψηφία της χώρας να εκφραστεί σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης της ευρύτερης κεντροαριστεράς σε κάθε δήμο, σε κάθε κοινότητα, σε κάθε νομό, είτε από τον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο»...

Τα παραπάνω συνοδεύτηκαν, όπως αναμενόταν, από τη δεδομένη «δικομματική παράσταση», με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται στη ΝΔ, λέγοντας ότι είναι ένα κόμμα «χωρίς σχέδιο, χωρίς ευθύνη και χωρίς σοβαρή πρόταση για κανένα ζήτημα», που επιδίδεται «σε ύβρεις και συκοφαντίες» και που τα μέλη της ηγεσίας της «καιροσκοπούν, χάνουν το μέτρο και φτάνουν να αμφισβητούν ακόμα και την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών αποκλειστικά και μόνο για να συγκαλύψουν την αδυναμία τους να προτείνουν οτιδήποτε». Στο σημείο αυτό ο Κ. Σημίτης ανέβασε τις «αντιδεξιές κορόνες», και αναφερόμενος πάντα στη ΝΔ είπε ότι είναι «ένα κόμμα που κουβαλά ένα βαρύ παρελθόν και όλα τα κορυφαία στελέχη της ήταν μέλη δεξιών κυβερνήσεων που ο λαός έχει καταδικάσει».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να «διαφημίσει» το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να υποσχεθεί (ξανά) την πάταξη της διαφθοράς και να φέρει ως απόδειξη της «κοινωνικής ευαισθησίας» της κυβέρνησης τις «αλλαγές» - όπως είπε - στην Παιδεία, στην Υγεία, αλλά και στην Κοινωνική Ασφάλιση (!), που, όπως ισχυρίστηκε, «στοχεύουν στη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων»!

Οπως αναμενόταν, δε, έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η επίσκεψή του ήταν «η αρχή μιας επίσκεψης στην Περιφέρεια των Ιονίων», που αποτελεί «μια περιοχή-σύμβολο για την ανάπτυξη που επέρχεται»...


ΝΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Αρνείται να νομιμοποιήσει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Δ. Μαντζουράτος, δε θα παραστεί σε καμία σχετική σύσκεψη

Την απόφασή του να μη μετάσχει στις αποπροσανατολιστικές κινήσεις της νομαρχιακής αρχής Κεφαλονιάς, ενόψει της επίσκεψης στο νησί του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Δ. Μαντζουράτος.

Συγκεκριμένα, η νομαρχιακή αρχή αρνήθηκε να συγκαλέσει έκτακτη και κατεπείγουσα σύσκεψη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπως ζήτησε η ΝΑΣ, προκειμένου να αποφασιστεί συλλογικά η ατζέντα των θεμάτων που θα υποβληθούν στον Κ. Σημίτη. Αντ' αυτού «ο νομάρχης και ο πρόεδρος του Σώματος δεν προκάλεσαν τη σύγκλησή του, αλλά προβαίνουν σε έναν αποπροσανατολιστικό αντιπερισπασμό με τη σύγκληση των αρχηγών των παρατάξεων, προκειμένου να καλύψουν τη σκόπιμη και για ευνόητους λόγους υποβάθμιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου», σημειώνει ο Δ. Μαντζουράτος σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί, η οποία ανακοινώνεται ως εθιμοτυπική, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Στόχο έχει την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών και κομματικών αναγκών και κυρίως τη στήριξη ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών όλων όσοι, από τους υποψήφιους, και όχι μόνο, θα στηρίξουν την κυβέρνηση και την πολιτική της στις μονοεδρικές περιφέρειες κατά τις βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, η επίσκεψη Σημίτη επιδιώκει να στείλει το μήνυμα της έγκρισης από τον κεφαλονίτικο λαό της πολιτικής ενσωμάτωσης της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σημαίνει φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση και πολέμους, ιδιαίτερα σήμερα που σφαγιάζεται ο παλαιστινιακός λαός και που οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι "εταίροι" σιωπούν».

Τέλος, ο Δ. Μαντζουράτος δηλώνει την ξεκάθαρη βούληση της ΝΑΣ να μη συναινέσει «σε αυτές τις μεθοδεύσεις της νομαρχιακής αρχής, κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης που παρέχουν στήριξη στην κυβέρνηση». Δηλώνει στον κεφαλονίτικο λαό ότι «δε θα παραστεί σε καμία σύσκεψη που θα δώσει άλλοθι νομιμοποίησης της νομαρχιακής αρχής στην προσπάθειά της να χρησιμοποιηθεί για άλλη μια φορά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως μηχανισμός υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ αλλά και των εκλογικών σκοπιμοτήτων των κομμάτων και ουραγών αυτής της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ